Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neumjesni citati

Varaždinska biskupija uklonila naputke za muškarce i žene

savjeti (1)
Foto: Obiteljski centar Varaždinske biskupije
1/5
08.01.2013.
u 10:43

Obiteljski centar Varaždinske biskupije na svojim stranicama ima Kutak za ženu i muškarca gdje nudi niz savjeta kako se trebaju ponašati uzorni kršćani.

Obiteljski centar Varaždinske biskupije posvećen je zadaći promicanja bračnih i obiteljskih vrijednosti te brizi o stručnoj i duhovnoj formaciji suradnika uključenih u područje obiteljskog pastorala (svećenika, bračnih parova). U sklopu navedenog, Obiteljski centar na svojoj internetskoj stranici nudi niz savjeta pa između ostalog muškarce i žene savjetuje o međusobnom ophođenju. Oni su izneseni u podrubrikama Ženski i Muški kutak gdje se nastoji definirati poželjno ponašanje svake kršćanske žene, supruge i majke, ali i muškarca, supruga i ujedno oca.

No, među brojnim savjetima našlo se i nekoliko neumjesnih citata, koji se pretjerano šale na račun žena. U rubrici Sedam zapovijedi muškosti navodi se da pravi muškarac treba kontrolirati i potiskivati osjećaje, voditi što manju brigu o svom tijelu, podnijeti što više boli i konzumirati što više alkohola, iako je opće poznato da kršćanstvo promovira umjerenost u jelu i piću.

Savjeti se nastavljaju i na temi "Korisni savjeti ženi u braku": Tako se ženama savjetuje da uvijek prve zaboravljaju svađe, da ne kritiziraju muževe prijatelje, da jelovnik mijenjaju što češće kako suprug ne bi znao što ga čeka za objed te da ne kuhaju ono što on ne voli. Ženama se savjetuje i da se redovito uređuju, ali onako kako preferira njihov bračni partner kao i da mole za svoje muževe i budu ljubazne s njegovom rodbinom i prijateljima.

Navedeni primjeri poželjnih molitvi sugeriraju da se one upućuju za muževu snagu i vođenje obitelji koje će one poduprijeti kao vjerne pomoćnice.

U muškom kutku pripadnicima jačeg spola daju se savjeti kako postati pravim muškarcima i to uputama poput: ''Dječak i kasnije muškarac mora izbjegavati sve što uopće može imati prizvuk ženstvenog, slabog i nježnog. Svoj muški identitet postiže samo u jasnoj distanciranosti od drugog spola'' i ''dječak i kasnije muškarac mora biti Rambo. Neustrašiv, agresivan, hrabar, žestok i divlji: jednostavno – on je pobjednik.'' 

I muškarcima se sugerira molitva za ženu, odnosno da mu ona ''više od svega želi udovoljiti u svakom pogledu''.

Jedno je poglavlje posvećeno i pitanju ''Što nude ženske udruge'', a u njemu se, između ostalog, objašnjava kako su takve udruge ''rijetko udruge humanitarnog karaktera, i nisu brojne, ali opravdavaju svoje postojanje.''

– U udrugama isključivo feminističke provenijencije, imena voditeljica znamo već 20, 30 i više godina. Sve udruge dobivaju novac, od udruga za zaštitu životinja, do udruga s banalnim svrhama kao što je zaštita od muževa, napada na poslu, slobodnog mišljenja. Udruge naglašavaju ljudska prava, premda tamo gdje se najviše govori o ljudskim pravima, najmanje ih ima. Novinski naslovi nas prisiljavaju da budemo sudionici tih velikih strahota, poput naslova da je na poslu uznemirena ili silovana svaka treća žena i svaki deseti muškarac. Žene se mogu javiti određenim udrugama ako im muž uskraćuje novac za obiteljske potrebe, ako ih prijatelji zadirkuju, premda ostaje pitanje što je to zadirkivanje – piše na stanicama Obiteljskog centra Varaždinske biskupije.

Je li riječ o nečijoj šali ne znamo, no znamo da je ubrzo nakon objave ovog članka pristup navedenoj stranici onemogućen.

>>'Umjesto o pravim problemima govori se o navlačenju kondoma'

Komentara 61

JO
JORGOVAN
12:11 08.01.2013.

oger A kako stoji s vrticima na pr. u Varazdinu? Ili spalionicom smeca? -------------------------------- a kaj da ti velim.....katastrofa. Vrtići skoro duplo skuplji nego u Zagrebu koji ima skoro pa dupla prosječna primanja...al ovo je važnije, imati još jedan prostorr za Ilčića i ekipu......nek se vidi raskoš

AR
arjavas
12:12 08.01.2013.

StipoLI., to su dvostruka mjerila. Zakaj Bozanić, Biskupi i ostali "papagaji" ne istiću o zdarsvstvenom odgoju u šklolama ,ono što je u tom programu općeprihvatljivo , a tog je 99 % , a ne samo ono što je po njihovomovom mišljenju neprihvatljivo? Ulovili se tih par zanemarivih sati , "ko pijan plota" i zvone na sva zvona.

AL
Alkana
11:19 08.01.2013.

Nastavlja se kampanja mržnje i podmetanja kršćanima koju je ovih dana intenzivirao Jovanović a mediji mu u tome pomažu, vjerojatno ne baš po svojoj savjesti nego pode pritiskom vlasnika. Takva žestoka kampanja protiv vjernika ravna je onoj protiv Ždova prije 2. svjetskog rata. Sramota i za večernji. Zašto se imenom i prezimenom ne potpiše autor ovog podmetanja? Pogledajte sami što piše na spomenutoj stranici pa prosudite sami o čemu se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije