Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD POVEĆAO KAZNU

Varali kupce: Tvrdili da je lijek za specifične bolove, a isti je kao i svi drugi

lijekovi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.12.2016.
u 10:57

Osim kazne, Reckitt Benckiser mora platiti i pravne troškove Australskoj komisiji za tržišno natjecanje i potrošače

Australski Savezni sud kaznio je britansku tvrtku Reckitt Benckiser, proizvođača Nurofena, s 4,4 milijuna dolara jer su dovodili kupce u zabludu.

Savezni sud prošle je godine ustvrdio da su te tablete zapravo identične iako su se reklamirale da ciljaju na specifične bolove. 

Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC) tvrdi kako je tvrtka znatno profitirala od obmanjivanja kupaca svojim proizvodima kao što su Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain i Nurofen Tension Headache. Tablete su bile namijenjene bolovima u leđima, tijekom mjesečnice, za migrene i za glavobolju.

Sud je ustanovio kako je proizvođač prekršio zakone o potrošačima tvrdeći da su njihovi proizvodi namijenjeni za liječenje određene vrste boli. Utvrđeno je kako je svaki proizvod sadržavao istu aktivnu tvar, ibuprofen lizin 342 mg. 

Sud je već u travnju kaznio Reckitt Benckiser, no ACCC se tada žalio da je kazna preniska. Sud je uvažio žalbu te je povisio kaznu.

Proizvođač je za BBC kazao kako su razočarani odlukom te da je "prvotna kazna bila primjerena okolnostima". Također su kazali kao će potražiti pravne savjete.

Osim kazne, Reckitt Benckiser mora platiti i pravne troškove Australskoj komisiji za tržišno natjecanje i potrošače.

Nurofeni za specifične vrste bolova prodavani su po dvostruko većoj cijeni od običnih, a analgetici su povučeni nakon što je stigla presuda da je proizvođač varao kupce. U presudi je stajalo kako Nurofen za određenu bol nije bio ništa učinkovitiji od bilo kojeg drugog Nurofena.

>> Australski sud povukao analgetik Nurofen s polica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije