Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo vladi

Vandoren: Problemi u Hrvatskoj nisu zakoni, već njihova provedba

'European Union envoy to Croatia Paul Vandoren talks during an interview with Reuters in Zagreb November 22, 2011.  REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: POLITICS PROFILE)'
'NIKOLA SOLIC'
02.03.2012.
u 07:00

Neka od problematičnih područja u poslovnoj klimi su: sustav javne nabave, porezi, parafiskalni nameti, javna uprava, carina...

Poštovani čitatelji, vjerujem da nije potrebno posebno naglašavati kako su izravna strana ulaganja od temeljne važnosti za razvoj hrvatskog gospodarstva. Potencijalni efekt izravnih ulaganja na gospodarsku sliku opći je u smislu mogućnosti zapošljavanja, transfera tehnologije i domaćih ulaganja. Izravna ulaganja pridonijet će porastu konkurentnosti te će unaprijediti vještine, tehnologiju i plaće lokalne radne snage.

Opća je percepcija da Hrvatska nije dovoljno otvorena stranim izravnim ulaganjima te da opća investicijska klima u zemlji nije mnogo poboljšana posljednjih godina. Statistički podaci za 2008., kao zadnju dobru godinu prije recesije, pokazuju da su izravna strana ulaganja dosegnula oko 9% BDP-a, dok su u Rumunjskoj, na kraju pristupnog procesa, iznosila oko 35% BDP-a.

Razlozi za nedostatak interesa stranih ulagača su višestruki. U tom sam pogledu, zajedno s veleposlanicima država članica Unije, razgovarao o problemima i preprekama s Vladom. Pokušali smo sažeti neke od njih i osigurati moguće inicijative za uklanjanje nekih prepreka koje su uočile tvrtke iz EU. Sa zadovoljstvom smo u Vladinu programu primijetili da je ekonomska politika Hrvatske usmjerena na stvaranje povoljnih uvjeta za ulaganja.

Kad je riječ o poslovnoj klimi u RH, problematičnih je područja mnogo: sustav javne nabave, porezi, parafiskalni nameti, carine, javna uprava, pravosuđe, promicanje i zaštita ulaganja, radne dozvole, itd. Problemi o kojima smo razgovarali s Vladom često se odnose na provedbu postojećih zakona a ne na potrebu izmjene zakonodavstva. Podržat ćemo sve napore koje Vlada odluči poduzeti u tom području kako bi investicijsku klimu učinila uspješnijom za RH kao sljedeću članicu obitelji EU!

Komentara 26

DZ
dzukaficuka
07:44 02.03.2012.

EU Janez pazi se ti dobro puzac pazi da ti nebi zavrsijo ili si vec tu u nutra sad ste se u sutili ne kenjate u EU jer se bojite da nebi Danke Dojcland prerezao slauh za infuziju sto ide u Ljubljanu da nebi bilo ge crk .A posto imate sve

AM
a_morte_i_rossi
08:01 02.03.2012.

\"veleposlanici zemalja eu o poboljšanju investicijske klime u nas\".... po ovome \"u nas\" se vidi porijeklo novinara....

CA
cap007
07:40 02.03.2012.

U nas je problem u provedbi zakona a u EU nije? Čl. 125 Lissabonskog ugovora: Sve zemlje odgovaraju same za svoje dugove. A vi u EU se drzite tog zakona jel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije