Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

VIDEO Vakula otkrio kakvo nas ljeto čeka: 'Temperature su jedno, oborine je teže predvidjeti'

Zoran Vakula
Foto: Davor Puklavec/Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/6
10.04.2024.
u 12:20

Meteorolog Zoran Vakula s reporterkom Večernjeg lista Petrom Balijom komentira "novo normalno" ljeto u proljeće i rekordno toplih prvih stotinu dana 2024. godine te prognozira kakvo nas vrijeme čeka u sljedećim mjesecima

Uobičajeno je da temperature u travnju rastu, no ovogodišnji događaji daleko su od normalnog, istaknuo je Vakula. "Znalo je i prije biti ljeta u travnju, ali ne baš ovako kako imamo ove godine. Temperature zraka, naročito u unutrašnjosti, blizu su rekordnih, mjestimice na neke dane čak i rekordno visokih za ovo doba godine. Ovo što proživljavamo u nekim se mjestima još nikada nije dogodilo", kazao je.

Ipak, i unutar zemlje postoje razlike, pa tako u Dalmaciji temperature nisu toliko ekstremne kao u kopnenoj Hrvatskoj, i to zbog utjecaja mora, objasnio je Zoran Vakula. "More nije toliko zagrijano. Temperatura zraka iznad mora ne dopušta značajan porast temperature zraka na meteorološkim postajama. Tako da je travanj iznadprosječno topao, ali ne rekordno topao kao u većini unutrašnjosti Hrvatske", naglasio je.

Utorak je bio 100. dan 2024. godine, a Vakula ih je analizirao i došao do zaključka da se radi o nekim od najtoplijih dana u povijesti mjerenja, koje u Hrvatskoj ponegdje traje još od sredine 19. stoljeća. "Kada se pogledaju ti podaci, uistinu možemo reći da se ovoga ne sjećaju ni oni najstariji", zaključio je.

"Imali smo rekordno topao ožujak, veljača je ponegdje bila ekstremno topla, ne radi se o tome da je travanj iznimka. Zato i možemo govoriti da je u pitanju globalno zatopljenje, da živimo u iznimno toplom razdoblju. Tridesetgodišnja temperatura zraka najviša je u zadnjih 30 godina kada se pogledaju podaci od sredine 19. stoljeća", naglasio je, dodajući kako ipak ne možemo pouzdano znati kakve su temperature bile prije toga.

POVEZANI ČLANCI:

Što se tiče ostatka travnja, vremenske prognoze upućuju na prosječnost, kaže Vakula. "Vjerojatno neće biti ovako rekordno toplo, temperatura će biti primjerenija dobu godine u većinu unutrašnjosti, a vjerojatno i u dijelu Jadrana, gdje postoje neke naznake da će biti malo toplije od uobičajenog", zaključio je, a natuknuo je i kakvo nas ljeto očekuje.

"Najnovije prognoze pojačale su vjerojatnost iznadprosječnosti. Velika je vjerojatnost da temperature budu iznad prosjeka. Oborine su manje pouzdane za prognozu, ali vjerojatno će biti u manjku. Valja nam se pripremati i prilagođavati, biti spremni na prilično toplo i vjerojatno sušno ljeto u većini Hrvatske" otkrio je Vakula.

U studiju je govorio i o fenomenu saharskog pijeska koji se ovih dana spominje češće no inače. Kaže kako to u načelu nije ništa neobično, no ove godine događa se preuranjeno. "Kada imamo ciklonu nad Sredozemljem ili zapadnom Europom, dolazi do povlačenja toplog zraka bogatog pijeskom nad Europu i to je objašnjenje zašto neki češće peru automobile", našalio se meteorolog. Očekuje da će oblaka saharskog pijeska biti još jer se ne čini da će u drugom dijelu travnja i svibnja prevladati anticiklona koja bi onemogućila dotok vlage i pijeska, a istaknuo je da mu smetaju senzacionalistički naslovi jer je, ponovio je, riječ o posve normalnoj pojavi.

Cijeli razgovor sa Zoranom Vakulom možete poslušati ovdje:

 

Komentara 5

V0
Vlaskoulicanec2.0
14:49 10.04.2024.

Taj nemre reči ni kakvo je vreme bilo jučer, a zna kaj bu za 3 mjeseca. Već sam pisao: u arhivi sam tražio njegove "prognoze" za prošlo ljeto i ovu zimu. Nije apsolutno ništa pogodio...

MA
malosutra12
14:25 10.04.2024.

Koliko takvih vakula, luftbremzera, babi-vangi imamo na grbači, a sve će to uskoro odraditi umjetna inteligencija, daleko pouzdanije i točnije.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
04:13 11.04.2024.

Wakula pogađa vremensku prognozu ko ćorava kokoš. Pritom više nalikuje na punoglavca nego kokoš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije