Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izručenje

V. Pusić: Sanader u Hrvatskoj može imati pravedno suđenje

pusic, pupovac
Slavko Midžor/Pixsell
10.05.2011.
u 12:40

Odluka o Sanaderovu izručenju uoči završetka pregovora je slučajnost, tvrde Pusić i Pupovac.

Zamoljeni da komentiraju odluku austrijskog suda o izručenju bivšeg premijera dr. Ive Sanadera Hrvatskoj uoči zatvaranja poglavlja 23. i završetka pregovora s EU, i Vesna Pusić (HNS ) i Milorad Pupovac (SDSS) smatraju da je to koincidencija.

Pupovac kaže da ne vjeruje da je to posljedica bilo kakve povezanosti sa zatvaranjem poglavlja 23 nego je riječ o procesnopravnim radnjama koje su dovele do takve odluke u Strasbourgu. A što se tiče toga kako će se situacija dalje odvijati, to spada u područje procesnopravne naravi i mi iz političke sfere nemamo posebnog razloga špekulirati – kaže Pupovac.

– Hrvatsko pravosuđe ima prostora za napredovanje, ali što se Ive Sanadera tiče, mislim da smo svi svjesni činjenice da on u Hrvatskoj može i da hoće imati apsolutno pravedno suđenje – kazala je Pusić.

A odluka austrijskog pravosuđa da ga se izruči Hrvatskoj u velikoj mjeri proizlazi iz činjenice da su završili ono što su imali vezano za njihovu situaciju i sumnje koje postoje u Austriji. Što se tiče izručenja, bit će uložena žalba, trajat će neko vrijeme i procedura će se odvijati po zakonu, standardima i pravilima.

Međutim, Vesna Pusić odbila je odgovoriti na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je mađarska policija zatražila od tamošnjeg državnog odvjetništva, kojem je proslijedila svu dokumentaciju, da podigne optužnicu protiv čelnika HNS-a Radimira Čačića zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja u kojoj su poginule dvije osobe.

Vladajuća koalicija već dugo ne raspravlja o inicijativi o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama jer ovoga trenutka postoji čitav niz drugih stvari koje su povezane sa završetkom pregovora s EU i koje su vezane za gospodarske reforme – kazao je Milorad Pupovac (SDSS).

– Nisam siguran da prekrajanje izbornih jedinica predstavlja najpreču potrebu Hrvatske – istaknuo je odgovarajući na novinarsko pitanje Pupovac.

Dodao je da, što se vladajuće koalicije tiče, već dugo nije bilo razgovora na tu temu, ali razgovara se intenzivno kako ublažiti gospodarske teškoće i kako privesti pregovore s EU kraju.

– I to su dva pitanja oko kojih smo se mi u koaliciji ojačali i dobili potporu i izvan koalicije te predsjednika države. Mi to cijenimo, a sve ostalo je izvan fokusa – jasan je bio Pupovac.

A na pitanje je li to stavljeno izvan fokusa baš na pritisak SDSS-a, dodao je da nema potrebe da SDSS vrši pritisak u bilo kojem pravcu ili bilo kojem pogledu.

– Jednostavno je pitanje što je u ovom trenutku moguće, a što nije moguće i što je prioritet države, a što nije. U redoslijedu prioriteta ova su dva. To također nije nešto zbog čega bi u pitanje došlo zatvaranje poglavlja 23 – nastavio je Pupovac odgovarajući na još jedno novinarsko pitanje.

To je pitanje političke mudrosti, političke zrelosti i političke odgovornosti da u trenutku kada smo obnovili konsenzus za Europu i kada smo smirili neku vrstu političkih sukoba otvaranje prostora za nove sukobe politički nije racionalno niti je u interesu Vlade i države – zaključio je.

Na pitanje kako gleda na informacije da vladajuća koalicija odustaje od prekrajanja izbornih jedinica, Vesna Pusić (HNS) tvrdi da odustajanje nije vezano za poglavlje 23 nego da je Vlada puštala signale i pokusne balone oko promjene izbornih jedinica, ali to je izborno zakonodavstvo i direktno je u suprotnosti s Ustavnim zakonom.

– Ponavljam, bilo bi protuzakonito da se išlo u prekrajanje izbornih jedinica, a moj je stav od početka bio da ne vjerujem kako će se u to uopće ići. Drago mi je da nije, ali sve treba raditi odmah nakon parlamentarnih izbora – rekla je Pusić. A na pitanje hoće li to dovesti u pitanje ustavnost izbora, spremno odgovara da je sada ista situacija koju smo imali na prošlim izborima.

– U ovom trenutku odredbe o odstupanju od pet posto ne možemo se pridržavati i stoga je tu situaciju potrebno riješiti odmah nakon parlamentarnih izbora. Uostalom, zastupnici u ovom sazivu izabrani su u izbornim jedinicama gdje je broj birača odstupao i više od pet posto – zaključila je.

Komentara 73

DO
doktorica
22:15 10.05.2011.

jadna hrvatska kad o njoj\" brine\" ovaj dvojac P&P

RO
RobyRoby
13:40 10.05.2011.

A gluplje izjave nisam cuo.

OB
-obrisani-
14:46 10.05.2011.

V. Pusić: Sanader u Hrvatskoj može imati pravedno suđenje ukoliko Iveku uz određivanje granice sude ona 4 suca uz jednu balkansku sudkinju iz EU arbitražnog suda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije