Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob u HNS-u

V. Pusić krenula rušiti Čačića, ali je shvatila da 
puč neće uspjeti?

'05.08.2011., Knin -  16.obljetnica vojno redarstvene akcije Oluja na kninskoj tvrdjavi privukla cijeli drzavni vrh Radimir Cacic i Zoran Milanovic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
03.07.2012.
u 08:00

Bez svakoga se može, ali rušenje Čačića značilo bi i kraj koalicije, komentirali su SDP-ovi ministri izjavu Vesne Pusić da Čačić mora ostati u Vladi

SDP-ovi ministri ne žele javno polemizirati s izjavom Vesne Pusić da Radimir Čačić treba ostati u Banskim dvorima jer bi njegov odlazak značio destabilizaciju Vlade – iako je njezina izjava uvredljiva za njihovu stranku jer imputira da je prvi potpredsjednik nezamjenjiv i da SDP nema čovjeka Čačićeva kalibra.

"Moralna čistina"

Neslužbeno kažu da se bez svakoga može, pa tako i bez Radimira Čačića, ali da je to ionako hipotetsko pitanje.

– Odgovor na to pitanje nameće se sam po sebi s obzirom na to da Radimir Čačić očito ne misli dobrovoljno napustiti Vladu. Jer kako bi, molim vas, SDP mogao smijeniti Čačića i "dokazati da se bez njega može" osim da ga ide rušiti preglasavanjem u Saboru. Naravno, to ne bi značilo samo destabilizaciju Vlade nego i kraj Kukuriku koalicije. Stoga, ili ćemo imati nove izbore ili ćemo živjeti s Čačićevim teretom do kraja mandata. Ako je pogreška napravljena, napravljena je prije dvije godine – tvrdi jedan od utjecajnih ljudi u SDP-u.

Politički analitičar Davor Gjenero tvrdi da bi odlazak Čačića iz Vlade značio raspad koalicije, ali i HNS-a i da to nikome nije u interesu.

– Da ga se smijeni, za to bi u Saboru trebali glasati i HNS-ovi zastupnici. Odlazak čelnika stranke u koaliciji značio bi raspad koalicije, a u ovom slučaju i HNS-a, a onda bi bila potrebna ili manjinska vlada ili izbori. I jedno i drugo je velika šteta – tvrdi Gjenero. Izjavu Vesne Pusić tumači kao ideju da Čačić ostane u Vladi, a da netko drugi vodi stranku. – Tim bi se potezom HNS zaštitio od rušenja rejtinga koje mu nanosi – kaže Gjenero.

Izjavu Vesne Pusić o nužnosti ostanka u Vladi ne treba "čitati" doslovno, tvrdi jedan od SDP-ovih ministara.

– Očito je da su se unutar HNS-a povećali apetiti nekih istaknutijih članova u stranci, koji su možda i priželjkivali da će presuda u Mađarskoj biti još nepovoljnija za Čačića pa su se počeli pripremati za možebitno svrgavanje "kralja". Mišljenja sam da Vesna Pusić ne bi imala ništa protiv da Čačić nestane iz visoke politike, a za Čačićem ne bi plakao ni Čačićev "učenik" Ivan Vrdoljak – kaže SDP-ov član Vlade.

Sukob u stranci priznaju i u HNS-u.

– Dvosmislene izjave Vesne Pusić, koja istovremeno govori kako Čačić treba ostati u Vladi te kako se slaže s izjavama predsjednika Ive Josipovića koji zapravo sugerira Čačićev odlazak iz Vlade, mene ne iznenađuju suviše. Vesna se tim izjavama želi udaljiti od Čačića jer želi spasiti svoju "moralnu čistinu". Rado bi ga ona smijenila, samo da može. Ali nije Vesna jedina, ima ih mnogo koji šute i čekaju pravi trenutak za napad na Čačića – priča utjecajni haenesovac.

Dok iz središnjice stranke pokušavaju gasiti požar te poručuju da su mediji pretjerali, da su namjerno izvrtali riječi Vesne Pusić i da nema sukoba u stranci, iz krugova bliskih šefu HNS-a doznali smo da je Vesna Pusić doista planirala srušiti Čačića.

Stav nije promijenila

– Vesna je pokrenula akciju "rušenja", ali joj akcija nije uspjela. Kad je shvatila da od "puča" neće biti ništa, pojavila se u nedjelju na stranačkom okupljanju u Svetom Martinu na Muri – tvrdi naš sugovornik.

Ministrica Vesna Pusić jučer nam je rekla samo da je svoj stav iznijela u nedjelju i da se on nije promijenio.

– Unutar stranke o tome (o Čačiću) moramo i hoćemo razgovarati, ali što se tiče Vlade, ništa je ne smije destabilizirati i zato Čačić treba ostati – ponovila je.

Ključne riječi

Komentara 127

ZX
zark x
09:54 03.07.2012.

Holy za premijerku. To je jedino rijesenje u kratkom roku.

OB
-obrisani-
08:49 03.07.2012.

nakon kukurikanja sljedi cerupanje za uzavreli lonac cjele sramotne nenarodne kukuriku vlade - kraj -......prijevremeni izbori......

OB
-obrisani-
08:16 03.07.2012.

Domoljubu Čačiću NE pakovati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije