Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sestrinski brodovi

Uzrok nasukavanja Costa Europe iz veljače 2010. strogo povjerljiv

Sharm el Sheikh (1)
AFP/PIXSELL
02.02.2012.
u 12:56

Tri člana posade poginula su kada je u veljači 2010. Costa Europa udarila u mol egipatskog ljetovališta Sharm el-Sheikh

Talijanske vlasti odbijaju objaviti rezultate istrage kobne nesreće sestrinskog broda Costa Concordije. Tri člana posade poginula su kada je u veljači 2010. Costa Europa udarila u mol egipatskog ljetovališta Sharm el-Sheikh. Izvješće o nesreći, javlja BBC, trebalo je biti dostavljeno Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO), ali talijanske vlasti nisu ispoštovale tu odredbu. Iz talijanskog pomorskog ureda tvrde da je to izvješće "strogo povjerljivo".

Nesreća Costa Europe dogodila se na krstarenju Crvenim morem, a na brodu je bilo 1500 putnika. Prema pravilniku IMO-a, istragu ozbiljnih brodskih nesreća treba obaviti zemlja pod čijom zastavom brod plovi, a u slučaju Costa Europe to je Italija. Rezultati istrage trebaju biti dostavljeni IMO-u kako bi se iz nesreće izvukli poučni zaključci i, ako je potrebno, napravile promjene u sigurnosnim odredbama.

Ni dvije godine nakon istrage talijanske vlasti nisu IMO-u dostavile izvješće zbog čega nije poznat uzrok nesreće niti što se može učiniti kako bi se poboljšala sigurnost putnika i posade.

U vrijeme nesreće egipatske vlasti tvrdile su da je za nasukavanje na mol odmarališta kriva posada Europe dok su iz Coste tvrdili kako su za nesreću krivi nepogodni vremenski uvjeti.

– Posada je nesreću uspoređivala s Titanicom. Kada su otvorili pregradna vrata, zapljusnuo ih je gotovo dva metra visok val. Brod se počinjao naginjati, a kada smo upitali članove posade trebamo li otići po prsluk za spašavanje, rečeno nam je da nema potrebe te kako se radi samo o vježbi – prisjetio se nesreće na Costa Europi Ron Greal te dodao kako su on i njegova supruga čuli snažan udarac i odmah istrčali na palubu da bi doznali što se događa. Kapetan Costa Europe tek je sat vremena poslije obavijestio putnike što se zapravo dogodilo s brodom. Supružnici Greal s broda su evakuirani pet sati nakon što su se nasukali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije