Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Milanović: Pokažimo palac dolje onima koji pričaju o boljševicima

Vlada Zoran Milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
28.03.2013.
u 09:45

– Improvizirana biciklistička staza na zelenom valu u Zagrebu će biti promijenjena. To je iluzija i to je opasno po život, to nije biciklistička staza – rekao je Milanović.

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović zahvalio je svima koji su dali doprinos završetku procesa pristupa Hrvatske Europskoj uniji nakon što smo prije dva dana dobili pozitivno mišljenje Europske komisije o monitoringu.

– Neki u kampanji za izbore za Europski parlament ustraju na podjeli na liniji od 41-45 godine. Neće u tome uspjeti – kazao je Milanović te dodao da neki tu kampanju pokušavaju "ocrniti" i "oblatiti", ali da im to neće dozvoliti. – Pred nama su izbori za EU, učinimo sve kako bi izbori bili konstruktivni i optimističnog duha – kazao je Milanović.

– Ne trebamo pričati o boljševicima, na kojima neki inzistiraju i jako su uporni u tome – kazao je Milanović i dodao kako neće dopustiti da kampanja bude kao otprije 70 godina. – Pokažimo im palac dolje i ignorirajmo ih sljedećih mjesec dana koliko to možemo i koliko god oni bili ustrajni u tome da od europskih izbora naprave podjelu na liniji '41. – '45. – kazao je Milanović.

"Treba nam gospodarski rast, a ne život na dug"

– Danas se vraća ministar Linić. Obveznice u SAD-u su izdali po kamati koja je niža nego posljednjih godina, no još uvijek je previsoka – rekao je Milanović o novom zaduženju Hrvatske. – Dug koji je Hrvatska uzela od 1,5 milijardi dolara je dug koji je bitno manje nepovoljan nego kad smo preuzeli vlast. Treba nam gospodarski rast, a ne život na dug – kazao je Milanović.

Vlada je usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci koji se usklađuje s europskom regulativom. Usvojeno je i još nekoliko prijedloga zakona koji su usklađeni s regulativom Europske unije.

– Improvizirana biciklistička staza na zelenom valu u Zagrebu će biti promijenjena. To je iluzija i to je opasno po život, to nije biciklistička staza – rekao je Milanović nakon što je ministar Hajdaš Dončić predstavio izmjene Zakona o cestama.

Vlada je raspravljala i o Zakladi "Hrvatska kuća - Croatia House". – Cilj je promocija hrvatske kulture, baštine i jezika – kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

– Odlučili smo da u prvom krugu budemo usmjereni na promociju u zemljama regije, pa na europske zemlje, a poslije i šire – rekla je Zlatar Violić te dodala da zbog ovoga neće biti novog zapošljavanja nego će koristiti postojeće osoblje.

Vlada produžila trajanje minimalnog rodiljskog dopusta

Vlada je produžila trajanje minimalnog rodiljskog dopusta sa 3 na 4 mjeseca.

Vlada je odbacila prijedlog da se Gaćelezi u Vodicama i Komarevo kod grada Siska uvrste u područja od posebne državne skrbi jer nisu bili u ratnom području. Prijedlog je podnio saborski zastupnik Mladen Novak.

Donesen je i prijedlog uredbe o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. – Treba istaknuti da smo riješili jednu pravnu prazninu. Oni investitori koji su podnosili prijave, a nisu imali obrasce, moći će nadopuniti dokumentaciju i sve će im se priznati što su prije radili – kazao je ministar Ivan Vrdoljak. Ministar Gordan Maras je rekao da su u tri mjeseca dobili više od 80 zahtjeva za investicije vrijedne preko 2,4 milijarde kuna.

"Ovo je najliberalniji režim koji smo mogli ustanoviti"

Raspravljalo se o reguliranju viznog režima s Rusijom i Turskom.  – Dosad smo mogli ukinuti vize za građane Rusije i Turske u jednom dijelu godine. Sada Rusima uvodimo vize, zbog usklađivanja s EU. Napravili smo najliberalniji model, jer je naš interes da turisti i poslovni ljudi dolaze u Hrvatsku – kazala je ministrica Vesna Pusić i dodala da će se za vize Rusi moći prijavljivati preko interneta, a i organizirati ćemo vizne točke.

– Vize uvodimo što se tiče Rusije jer smo na to obvezani pravilima EU, ali radimo to prijateljski prema ljudima koji žele doći u Hrvatsku – rekla je ministrica Vesna Pusić. Kod Turske je Vlada izuzela neke kategorije građana od dobivanja vize. – Ispod ovoga ne možemo ići. Ovo je najliberalniji režim koji smo mogli ustanoviti – rekao je premijer Zoran Milanović.

Vlada je dala suglasnost za zaduženja gradovima Novom Marofu i Pazinu.

– U drugom dijelu ove godine uplatit ćemo oko 230 milijuna eura u proračun EU. Sljedeće godine uplatit ćemo oko 3,5 do 4 milijarde kuna – rekao je pomoćnik ministra financija Boris Lalovac u raspravi o Izvješću o napretku u provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana za uspostavu sustava administriranja vlastitih sredstava Europske unije u Republici Hrvatskoj, poglavlje 33: "Financijske i proračunske odredbe", za razdoblje kolovoz 2008. – veljača 2013.

"Pohitao sam"

– Pohitao sam – rekao je Milanović kada je "promašio" jednu točku dnevnog reda.

U raspravi o izvješću o provođenju Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2011. i 2012. godinu premijer Milanović kazao je da po tom pitanju moramo "napraviti više nego do sada". – I to ne samo pasivno nego i aktivno kao Vlada – kazao je Milanović.

Izglasana je jednokratna pomoć braniteljima ili članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja.

Maras i Milanović šalili su se s ministrom Brankom Grčićem. Prvo je Maras kazao da je Grčić najzadovoljniji zbog točke dnevnog reda u kojem je prihvaćeno pokroviteljstvo nad XVII. nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu. – Riječ dajem onome koji je bio najzadovoljniji 27. točkom dnevnog reda – kazao je potom Milanović na što su se svi ministri nasmijali.

– Konačno da sam i ja jednom u pravu. Prvi put – kazao je Milanović kada ga je ministrica Vesna Pusić upozorila da je pogrešno pročitao točku dnevnog reda. – Ispričavam se – kazala je Pusić.

>>Režu se investicije, a plaće i mirovine Vlada neće dirati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije