Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed branitelja

Bilanca prosvjeda: I mirni i nasilni pozvali 'Jaco odlazi'

prosvjedi
Sanjin Strukić/Pixsell
26.02.2011.
u 12:01

Braniteljski dio prosvjeda prošao je mirno i dostojanstveno.Građani su im se pridružili u velikom broju i manji dio je prosvjed završio u okršajima s policijom. Ukupno je protiv Vlade glas diglo oko 15 tisuća građana

– Na prosvjedu je prema našim procjenama bilo oko 15.000 ljudi. Zahvalio bih se braniteljima što nisu podlegli pokušaju nasilnika koji su Radićevom krenuli prema Markovom trgu – kazao je Dražen Vitez, pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

Zbog nasilničkog ponašanja policija je upotrijebila sredstva prisile i privela 58 izgrednika. Gužva je, tvrde, nastala kada je tisuću prosvjednika krenulo na kordon policajaca kako bi došli na Gornji grad. Tada je policija upotrijebila ručne sprejeve te njih 400-500 potisnuli prema Jelačićevu trgu. U neredima je ozlijeđeno 33 osoba, od toga 21 interventni policajac i 12 građana.

Dvoje građana je teško ozlijeđeno te imaju prijelome prstiju i ruke. Prosvjednici su koristili kamenje, razbijali izloge te oštetili prozore i automobile. Među izgrednicima je otkrivena i skupina Bad Blue Boysa i osoba koje su organizirale i Fecebook prosvjed. U pronalasku napadača na snimatelja Nove TV, dodali su, koristit će im i snimke sa Trga, a priveden je i novinar France press agencije Hrvoje Polan.

Ravnateljica hitne pomoći Slobodanka Keleuva kaže do sad su prevezli 13 ozlijeđenih i svi su razvezeni u Vinogradsku traumu i u bolnicu na Svetom duhu. Bile su to lakše ozljede od udaraca i kamenja.

Kronologija prosvjeda

16:50
Svaka akcija prosvjednika i policije je prestala. Radićeva ulica izgleda kao bojno polje, razbijeni izlozi, krv, kamenje, daske, razbijene boce, tenisice... Radićeva će neko vrijeme ostati zatvorena za pješački promet radi očevida i čišćenja.

16:43
Glavnina policijskih snaga povukla se prema Markovu trgu, po okolnim ulicama marice odvode uhićene. Zasad je pet građana zatražilo medicinsku pomoć u zagrebačkim bolnicama

16:28
Manji okršaji i uhićenja nasilnih prosvjednika po centru grada od Ilice do Jurišićeve

16:18
Još traju manji okršaji. Policija opkolila prosvjednike

16:10
Građani su se razišli kućama, policajci stali na vrh Radićeve. Još stotinjak građana stoji ispred njih.

15:51
Novi sukob nekoliko stotina prosvjednika i policije, policija se povlači Radićevom. Branitelji i drugi građani razišli su se okolnim ulicama

15:35
Mlađi prosvjednici još uvijek stoje i skandiraju. Dio branitelja se razišao, a dio stoji kao živi zid ispred policije

15:25
Mladi Jastreb uzeo je razglas i pokušava smiriti usijane glave

15:20
Deseci uhićenih, a Hitna pomoć dovezla prvog ozlijeđenog

15:15
Branitelji kao živi štit stali između mlađih prosvjednika i policije i nastoje smiriti situaciju

15:12
Završio skup branitelja. Govornici pozivaju na mir i dostojanstvo. Policija sišla na trg i zatvorila Radićevu

15:10
U Radićevoj privođenja i batinjanje, branitelji zasad mirni ignoriraju događaje

14:55 
Žestoko pendrečenje i stampedo građana u bijegu. Na vrhu Radićeve iznad Krvavog mosta postavljene su zapreke ali ispod zapreka je prošla policija i tjera prosvjednike prema trgu.

14:46
Policija je bacila suzavac na prosvjednike u Radićevoj, ali se oni ne povlače već skandiraju. Na trgu traju govori

14:40
Počeo okršaj s policijom u Radićevoj ulici, vlada metež. Prosvjednici bacaju predmete na kordon policije.

14:35
Mlađi prosvjednici su krenuli Radićevom ulicom uz povike 'Cigani Cigani', oni stariji ostali su na trgu i bodre ih sa 'Maknite lopove'

14:33
Građani se odvojili i krenuli prema Markovom trgu gdje ih čeka policija

14:20
Za govornicom se izmjenjuju branitelji. Jedan mladić popeo se na kip Bana Jelačića, postavio zastavu  i uskoro je uklonio.

14:05
Građani prema brojnosti polako preuzimaju trg od branitelja, pale se baklje.

13:40 'Jaco odlazi!' skandira više od 10 tisuća prosvjednika. Zvižduci na spomen predsjednika Josipovića

13:35
'Vrijeme je da kažemo dosta! Da se organiziramo. Kad smo znali je stvoriti moramo je znati i sačuvati.' kazao je Marko Perković Thompson. Rekao je da pozdravlja ovaj skup i da ne može biti ravnodušan i miran kako se u Hrvatskoj odnosi prema domovini i braniteljima. Naglasio je da ne smiju dozvoliti da političari dijele branitelje jer 'nitko hrvatsku ne može voljeti od onih koji su za nju spremni bili poginuti'

13:29
Nakon dva govora Thompson je zapjevao 'Prijatelji često mislim na vas' za oko 10 tisuća prosvjednika čija brojka stalno raste

13:25
Zaustavljen tramvajski promet prema Trgu bana Jelačića. Tisuće građana pješice se približavaju trgu.

13:15
Skup je počeo. Došla je i supruga Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji je u pritvoru u Srbiji od 18.04. 2010.. Kazala je kako je bila kod njega u zatvoru i podržava prosvjede.

13:00
Prosvjednici su obaviješteni kako će skup kasniti jer se čekaju branitelji čije je autobuse policija navodno zauustavila na ulazu u Zagreb. Atmosfera je automatski proključala i krenulo je skandiranje 'U boj, u boj...

12:55
Trgom se više ne može lako proći. Tisuće branitelja stoji i čeka početak prosvjeda, a građani pristižu u sve većem broju

12:30 - Branitelji dijele letke pokreta 'Stop progonu hrvatskih branitelja' sa svojih osam zahtijeva.
Među transparentima dominira slika branitelja na ražnju kojeg okreću predsjednik i premijerka
Tribina postavljene ispod male kavane i veliki transparent 'Ne damo naše branitelje'
Ostali transparenti: 'To nam je hvala Glina', 'Vama fotelje, nama robija, glinski branitelji', 'Mijenjamo sve političare za hrvatske branitelje naše heroje'
'Facebukovaca' još nema na Trgu, tramvaji još uvijek voze

12:00 - Na Trgu bana Josipa Jelačića u ovim trenucima već se okupilo oko tisuću branitelja koji očekuju početak braniteljskog prosvjeda.

Organizatori su posljednjih dana najavili kako očekuju dolazak 50 tisuća prosvjednika.

Okupljenim ljudima na Trgu obratit će se osam govornika, uglavnom predstavnika braniteljskih udruga koje organiziraju prosvjed. Obratit će se i Marko Perković Thompson koji će otpjevati dvije pjesme, a njegovi domoljubni hitovi puštat će se na razglasu između nastupa govornika.  

Na zagrebački prosvjed branitelji dolaze iz cijele Hrvatske, veći broj u svom osobnom aranžmanu, automobilima, a iz Siska, Petrinje, Gline i Zadra stižu autobusi puni branitelja i ostalih prosvjednika. Neki će čak doći i taksijima.

Komentara 1766

Avatar 170619890000
170619890000
14:16 26.02.2011.

... da su pametni - pa i nisu baš ... da nešto konkretno govore - pa i ne baš ... da su mirni i poprilično dostojanstveni - pa jesu ... strava ..

1O
1st-opinion
14:16 26.02.2011.

Jospiovicevo ime izaziva zvizduke, predsjednice napravio si gresku trebao si se pojaviti na protestnom skupu, ovako nazalost veli minus koji nikada neces i nicime obristai.

NE
nemeček
14:16 26.02.2011.

Ja više ne kužim zašto se ovdje prosvjeduje!?Zbog progona branitelja,zbog četnika ,ustaša,židova,tadića,komunista,enormne stope nezaposlenosti,pada BDP-a od 0,7%.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije