Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magazin Oluja

Uzeli ste nam dostojanstvo, sad i egzistenciju

branitelji
Damir Špehar/PIXSELL
03.10.2013.
u 18:00

U najvećem broju branitelji nisu umirovljeni svojom voljom već se to dogodilo u procesu smanjenja oružanih snaga, a temeljem zakona.

Povodom najava u medijima prema kojima se hrvatska Vlada sprema na rezanje tzv. povlaštenih mirovina, među kojima su i one braniteljske, oglasio se Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

- Ovo nije prvi put da se braniteljska prava ističu kao društveni teret i pokušava ih se prikazati kao nešto nemoralno i nezasluženo, kao nešto čemu treba stati na kraj. Mi hrvatski branitelji, dragovoljci domovinskog rata odbijamo naša zakonski stečena prava nazivati \"povlaštenim\"! Povlastice nikad nismo tražili niti smo se za njih borili. Povlasticom doduše smatramo povijesnu priliku sudjelovanja u stvaranju i obrani države nakon tolikih stoljeća. Ponosni smo što nas je zapala ta čast - ističe Ilija Vučemilović Šimunović, dodajući da hrvatske gardijske brigade odbijaju i već uvriježen stav o braniteljima lijenčinama i neradnicima koji sišu državni proračun i novac poreznih obveznika troše po kafićima i kladionicama.

Svjesni teške situacije

- Ta slika jednostavno nije točna. Najveći broj hrvatskih branitelja su ozbiljni obiteljski ljudi koji pokušavaju poput svih drugih građana preživjeti i podignuti djecu. Odbijamo stav o braniteljima koji su se borili za visoke mirovine i \"kruha bez motike\" - ističe Ilija Vučemilović Šimunović u ime Zbora, koji traži od hrvatske Vlade da stane u obranu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja, navodeći da u najvećem broju branitelji nisu umirovljeni svojom voljom već se to dogodilo u procesu smanjenja oružanih snaga, a temeljem zakona.

- Nisu svi umirovljeni branitelji korisnici invalidskih mirovina! Dio branitelja koji zbog visokog stupnja tjelesnog oštećenja nisu mogli obavljati vojničke zadaće upućivan je izravno u invalidsku mirovinu a drugi postupno, nakon izvršene procjene preostale radne sposobnosti. Mi hrvatski branitelji smo duboko svjesni teškog gospodarskog stanja u kojem se nalazi hrvatska država i spremni smo dijeliti sudbinu svog naroda. Ipak, ne mislimo da smo mi toliki problem i teret kao što nas se u sveopćoj hajci koja traje godinama želi prikazati. Umirovljeni branitelji čine svega između 1,5 i 2 % populacije u RH. Ako RH ne može skrbiti za tako mali broj branitelja to je doista žalosno. I zato tražimo od hrvatske vlade da ukoliko smo mi teret ovoj državi, neka nas vrate u sustav, neka nam da radna mjesta sukladno preostaloj radnoj sposobnosti i spremni smo se odreći mirovine i \"povlaštenog statusa\" - kaže Ilija Vučemilović Šimunović, negdašnji pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi. - Dobro znamo da iza hajke na hrvatske branitelje i stvaranja slike o nama kao povlaštenoj kategoriji hrvatskog društva stoje oni koji nisu željeli hrvatsku državu ili nisu imali hrabrosti i petlje stati u njenu obranu. Takvi su danas došli na svoje i dobili priliku prati vlastitu savjest bacanjem braniteljskog ugleda u blato. To su ti građani o kojima ministar Linić govori.

Procesuiranje profitera

- Uzeli ste nam dostojanstvo, nemojte nam sad oduzeti i egzistenciju jer ćete nas time potpuno dotući! Kako objasniti djeci zašto ih nećemo moći školovati ili im omogućiti osnovno za život a borili smo se za ovu državu!? Kako im objasniti da tata nema pravo zaposliti se jer je u mirovini a ta ista mirovina neće biti dovoljna za život!? Nemojte nas dovoditi u situaciju bez izlaza jer nismo mi starci koji su podigli djecu i više nemaju obaveze. Naša djeca će se još godinama školovati (većina nas je tek u 40-tima) i moramo financirati još toliko toga. Stoga nam ne dirajte mirovine ili nas vratite u sustav. Ipak, ako se to dogodi, prvo što ćemo tražiti bit će procesuiranje svih dezertera, ratnih profitera, aboliranih četnika i svih koji su iznevjerili majku domovinu u odsudnim trenucima - poručio je Ilija Vučemilović Šimunović.

>>Medački džep ‘93. – Nakon 20 godina skinuta teška stigma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije