Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpora iz proračuna

Uz subvencije, u ovoj godini posao će moći dobiti 35.000 nezaposlenih

\'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/Pixsell
07.03.2012.
u 08:00

Budžet: 
Država je izdvojila 350 milijuna kuna, što je 60 milijuna više nego lani

Zavod za zapošljavanje aktivirao je mjere za poticanje zapošljavanja u 2012. te je pozvao tvrtke da dostave zahtjeve ako žele zaposliti nezaposlene iz njihove evidencije. Burza nezaposlenih sada broji 340.000 osoba – 25.000 više nego na kraju 2011. Očekuje se da će ove godine Hrvatska izgubiti još približno 50.000 radnih mjesta što će, uz dosadašnji gubitak od 180.000 radnih mjesta nakon 2008. godine, stvoriti goleme socijalne tenzije, ali i pritisak na državu da nešto učini.

Mjere još iz 2006. godine

Mjere koje pokreće HZZ, uz neke sitne preinake, u primjeni su od 2006., a iskustvo je pokazalo da začas planu sva predviđena sredstva za subvencionirano zapošljavanje.

Ove će godine HZZ za potpore zapošljavanju, programe za doškolovanje, usavršavanje i javne radove izdvojiti oko 350 milijuna kuna, što je 60 milijuna kuna više nego lani. Sada se za subvencije zapošljavanja mogu kvalificirati gotovo svi mladi bez radnog iskustva, stariji od 50 godina ako su na burzi šest mjeseci te osobe koje dulje od godinu dana ne mogu naći posao neovisno o dobi. Potpore se ne odobravaju za zanimanja ili zvanja čije je prosječno trajanje nezaposlenosti pojedine županije kraće od šest mjeseci. Teo Matković, docent na Pravnom fakultetu, uočava da mjere ciljaju prilično široko, što vodi tome da ostaju neobuhvaćeni oni najteže zapošljivi kojima je potpora najpotrebnija.

– Mjere aktivne politike zapošljavanja ne smanjuju znatnije opću nezaposlenost čak ni kada se odvaja i desetak puta više sredstava nego što mi trenutačno činimo. Mjere mogu pomoći nekim nezaposlenima da postanu zapošljiviji, da ne odustaju od traganja za poslom te da ih poslodavci uzmu u obzir pri zapošljavanju, ali mjere ne otvaraju nova radna mjesta, nego tek izjednačavaju šanse nezaposlenima – upozorava Matković.

Svaka država identificira najrizičnije grupacije nezaposlenih i pokušava ih “prodati” tvrtkama subvencioniranjem dijela ili cijele plaće, a njegovo je mišljenje da je Hrvatska svoje mjere postavila preširoko.

Vraćaju se

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9700 do 31.000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina od 11.000 do 36.000. Tvrtke se rado javljaju na te natječaje, a očekuje se da će ove godine kroz razne oblike potpore proći oko 35.000 osoba, manji dio će dobiti posao, a veći će se dodatno usavršavati. Matković kaže da mjere nisu čarobni štapić, što su otkrile i brojne evaluacije jer se znatan dio subvencioniranih nakon isteka potpore vraća u nezaposlenost.

Ključne riječi

Komentara 18

EU
eurobanana
08:16 07.03.2012.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9700 do 31.000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina od 11.000 do 36.000 . Pa svakoj se Firmi isplati na godinu uzeti radnoka .noka . i otkaz nakon 6-12 mjeseci ---i ispocetka Znaci placam radnika 3000 kn x 6 mjeseci a dobijem 21 000 kn . Nisu naveli vremenski minimalan period za subvencije .znaci 2 godine minimuma ili 5 godina da bi netko dobio poticaje

Avatar dariodario551
dariodario551
08:22 07.03.2012.

doprinosi i odtala davanja državi su tolika da pored plaće, još gotovo isto toliko po radniku treba dati Državi. Zbog preglomaznog Državnog Aparata kojeg treba nahraniti, nemoguće je zaposliti bilo koga. Zato zapošljavamo,ali nedajemo plaću !

LU
lutomirski
08:10 07.03.2012.

nije mi jasno zasto sada opet neke umjetne potpore za zaposljavanje, zasto jedanput nekazete, stop,sad pocinjemo sa stvaranjem radnih mjesta, sad hocemo graditi pogone koji bi mogle nesto prdonijeti za izvoz i onda se nesto zaradi a ne novac u krug, zasto nepustite tisuce mladih i starijih i motivirate da se usmoatale i da pocnu svoj busines, ima puno pametnih glava koji su inovativni i imaju ideje, u tom slucaju mora vlada ukinute i poreze naprimjer na 2 godine ili 3 i bez ikakvih prijava, i dozvola, i bacanja zamki i kamenja na njihov put, ja sam siguran da bi se tisuce ljudi mogli tako zaposliti i pridonijeti ideje, a sa druge strane rasteretiti drzavu od sociale, ali vama ce to trebati opet godine da se na to odlucite, lakse je placati socialno i gusiti zanatlije i male privrednike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije