Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za ucjenu

Uz butelju se dogovorili da više neće optuživati Čermaka

\'05.12.2006., Zagreb - General Ivan Cermak dolazi na davanje iskaza pred haaskim sudom u Selskoj cesti. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/PIXSELL
24.05.2012.
u 21:51

Na suđenju Saši Radoviću, optuženom za ucjenu Ivana Čermaka slušani su snimljeni razgovori između Radovića i posrednika Mičića

Tajno snimljeni razgovori između aktivista i pisca Saše Radovića i posrednika Tomislava Mičića slušani su jučer u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u procesu protiv Radovića, optuženog da je ucjenjivao Ivana Čermaka i preko posrednika lani tražio najmanje pola milijuna eura u zamjenu da ga prestane javno optuživati da je ratni profiter.

- Ja sam onog čovjeka vidio. Volja postoji i sad je sve na tebi - govori u telefonskom razgovoru snimljenom 7. studenog 2011. godine bivši djelatnik SIS-a, Mičić, Radoviću

- Ja sam za. Važno je da volja postoji - odgovara Radović.

- On želi čuti što od tebe konkretno dobiva. Ja to ne bih telefonom.

On je načelno prihvatio, a još ću ti reći pojedinosti. Ja ću tebi reći što je on rekao pa ti reci svoj prijedlog i mirna Bosna - nastavlja Mičić.

Radović i Mičić tada dogovaraju ručak u opatijskom restoranu Vila Vranješ. Uz butelju vina se u studenom 2011. dogovaraju se o uvjetima pod kojima bi Radović trebao prestati javno optuživati Čermaka da se tijekom rata obogatio na švercu nafte.

- Rekao je da mu ne paše da se više povlači po sudovima. Kao što će on meni da me svako malo blati po novinama. Znaš, on ti ima neki novi biznis - objašnjava Mičić. U razgovoru priča i o odnosu između Čermaka i njegove snahe, biše vlasnice Escade za Hrvatsku Andree Čermak.

- Njegova snaha ti je iz mog mjesta. Ona ti je vodila onaj skupi... Kako se ono zove... Njezin otac i ja smo skupa išli u školu. On nju jako cijeni - priča Mičić, te potom ispituje Radovića kako će se on 'povući'.

- Ti njemu daj do znanja. Knjigu neću slat u tisak. Što se tiče one koja je već izašla, više je nema - govori Radović što je spreman učiniti. Tad im konobarica donosi butelju crnog vina.

- Ja ću reći. Znači, ova knjiga koja treba ići, ne ide - pita Mičić.

- Ovo na sudu bi bilo najbolje da stane. Najpametnije bi bilo da se to povuče - govori Radović o tužbi za klevetu koju je Čermak protiv njega podnio na sudu.

- Ti bi mogao izjaviti da je tebi žao, da ti nije on bio cilj napada.

- Ja sam to na temelju nekih informacija napisao. Ja ću reći da meni nije bio cilj vrijeđanje. Ja bi se ovdje izvukao - kaže Radović te objašnjava Mičiću članak Kaznenog zakona po kojem bi trebao biti oslobođen optužbe da je oklevetao Čermaka.

- Je l' dogovoreno? Je. Sve je jasno. Dogovorili smo. Živjeli! - kažu uz zdravicu.

Nakon ručka s Mičićem Radović zove suprugu i izvještava je o sastanku.

- Krećem polako kući. Smiješi ti se Indija - govori Radović supruzi.

- Daaaa? - pita ga supruga

- Da - uzvraća Radović i smije se.

- A sutra onda idemo u Trst - govori supruga.

- Čekaj. hoću prvo dobit (smije se). Kad to bude, onda stvarno idemo u Trst. Jako sam zadovoljan. Eto, malena, idem kući. Tako da ti javljam da je sve vrlo lijepo ispalo. Mijauuu - tepa Radović Primopredaju novca, odnosno deset posto od traženog iznosa, Radović i Mičić dogovorili su 16. studenog na crpki Vrata Kvarnera iznad Rijeke.

- Da to riješimo. Malo sam vodio neugodan razgovor s njim. Išao je na to da li se mi dobro poznajemo. Neće on mene sad valjda naguzit.

Najbolje da ti napravi potvrdu s datumom. Mogu te jedino ja za... Uzet ovo i... Pitao je da li je on toliko dobar s Petričićem (Darko Petričić, op.a) i Domagojem da me ne bi oni zaj... - govori Mičić. Nakon kraćeg dogovora oko eventualne provizije Mičiću, ponovno razgovaraju o postupku zbog klevete.

- Mi 14.-og imamo ročište - kaže Radović.

- Za ročište je opet pitao da li da ne dođe ili da ga odgodi - prenosi Mičić Čermakovu poruku.

- Neka ne dođe. I tu sve staje - odgovara mu Radović. Tijekom tog susreta Mičić predaje Radoviću označene novčanice raspoređene u dvije kuverte i oni se rastaju. Potom policijski istražitelji uhićuju Radovića i odvode ga u pritvor. Radović još nije iznio svoju obranu, tvrdi da nije riječ o ucjeni, a njegov odvjetnik je na početku procesa kazao kako će dokazati da je Čermak preko Mičića nudio novac Radoviću.

Komentara 21

JO
johndoe2
22:10 24.05.2012.

Nikad neću zaboraviti ispovijed jedne žene koja se kao HV branitelj borila u posavini...ukratko kaže : ....kad je došao Pavao Miljavac linije su počele pucati svako par kilometara naredba sa vrha povlačenje...dečki noć prije dali živote za obranu sela - - naredba ujutro povlačenje..3 dana nismo jeli municije nema samo lagano oružje minobacači haubice sve povučeno sa prve crte....odlazim u glavni štab gdje kuhar izlazi noseći platu sa šnicelama...upitam ga kako to mi 3 dana nismo ništa jeli osim Jadro keksa i vode a vi ovdje tučete po šniclama.....a kuhar će na to ne pitaj me ništa to je za Markačevog psa.... a što ćete nekome je rat rat...a nekome brat

OB
-obrisani-
22:32 24.05.2012.

Ovo je nas dragi ratni profiter, dok su Hrvati ginuli i vrucu krv proljevali ovaj covo je kupio za sebe i svoje !! Domovinski rat je svet za nas Hrvate, ali nisu sveti lopovi koji su krali dok su drugi dali zivote ! Kata Soljic nije bogata kao ovaj brko !!

DU
Deleted user
22:05 24.05.2012.

Čermaka znam osobno, iz jedne ratne epizode, kad mi je učas riješio problem za kojeg su drugi bili gluhi i slijepi. I to ne na moju, nego na njegovu inicijativu. Većina stvari koja se piše o njemu su notorne laži jer je već prije 91. bio jedan od najviše bogatih obrtnika u exYU prostoru i to preko klimatizacijskih naprava i sličnih instalaterskih/završnih radova. Tko meni ne vjeruje, eno biografije Čermaka u arhivi VL iz pera novinara VL pa nek si pronađu to štivo preko tražilice VL. Naveo bih link na arhivu VL, ali bi me pobrisali - što mi se već dogodilo, nelogično jer je to \"interni\" link... On je startao u business s naftnim derivatima kad je već rat završio, Knin slobodan i to započevši opskrbu UNPROFOR snaga u BiH s gorivima po NATO spec. U tom poduhvatu je zaposlio skoro sve svoje vojnike i zapovjednike, ovaj put na civilnim pozicijama. Tko je onda htio vozikati cisterne po ratnoj zoni do Tuzle itd!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije