Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božidar Kalmeta

Uvijek se znao izvući iz afera, no sve se češće 'skriva' na Ugljanu

Božidar Kalmeta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
27.10.2013.
u 16:22

HDZ-ov kapitalac puna je dva desetljeća opstao u vrhu stranke, osam je godina bio na čelu resora cestogradnje, a od 1994. Zadar ne ispušta iz ruku.

Dario se povukao. Ne šeta više Zadrom i ne druži se s ljudima kako je to prije znao i zbog čega su ga ljudi voljeli. Uglavnom je na otoku Ugljanu, odakle je njegova supruga, u Zadar dolazi samo kad mora. Svugdje gura svog zamjenika, čak je izbjegao i protokolarne obveze kada je trebao dočekati predsjednika Ivu Josipovića; rekao je da ga boli noga, a po Ugljanu se taj dan vozao na svojoj vespi. Kažu nam to dobri poznavatelji lika i djela Božidara Kalmete, HDZ-ova kapitalca čije se ime ponovno veže uz najnoviju aferu nastalu u Hrvatskim autocestama kad je on kao ministar vodio resor cestogradnje.

U Zadru ga zovu Dario jer je ime dobio po svom stricu Božidaru kojeg su zvali Daro. Stric Kalmeta bio je operni pjevač i muzički urednik na Hrvatskom radiju. Nije imao djece pa je svoj stan u Zagrebu ostavio nećaku imenjaku.

Veze s ljudima iz “privrede”

Kalmeta se nije povukao tek sad, govore nam Zadrani. Na Ugljanu je stvorio svoju bazu još kad je bio ministar, kada su ga već počele nagrizati brojne afere iz njegova resora. Sad kad je opet postao gradonačelnik Zadra ništa se s tim u vezi nije promijenilo. A unatoč brojnim aferama koje su se uz njega lijepile, Kalmeta je bez velikih problema ponovno pobijedio na lokalnim izborima. U Zadru ima jaku bazu, grad se za njegova prva dva gradonačelnička mandata, kao i u vrijeme dok je bio ministar, izgradio i preporodio pa mnogi kažu: ako je i uzimao sebi, davao je i nama. I upravo u toj filozofiji neki vide dobar dio razloga za Kalmetin uspjeh u politici, u čijem vrhu opstaje već gotovo 20 godina. Drugi dio te filozofije istančan je nagon za preživljavanje i pomno biranje prave strane u pravo vrijeme.

A Kalmetin politički put počeo je 1989., kada se učlanio u HDZ. Nakon završetka Agronomskog fakulteta 1982. godine, zaposlio se u Vinariji Maraska. No, kada je u jeku rata 1991. godine ta tvrtka, kažu nam Zadrani, prestala isplaćivati plaće, HDZ ga je postavio za skladištara u Lukoranu na Ugljanu, gdje je dijelio naftu i primao plaću. U ratu je pak Kalmeta stekao čin poručnika.

Vodeći zadarski HDZ-ovci nisu se voljeli isticati početkom devedesetih pa su se micali s funkcija kako bi djelovali iz sjene. Tako su, kažu nam svjedoci tog vremena, za gradonačelnika 1993. postavili Duška Kučinu, starijeg pravnika, a kako nitko nije htio biti njegov zamjenik, instalirali su na to mjesto Kalmetu. Njih su dvojica trebala biti samo marionete. No Kučina ipak nije htio biti lutka na koncu pa je ubrzo ušao u sukob s HDZ-ovcima iz sjene te na kraju dao ostavku. I tada, 1994. godine, gradonačelnik postaje Kalmeta, koji se, kažu naši sugovornici, vrlo brzo povezao s ljudima iz “privrede” – Božom Jusupom, Zdenkom Zrilićem i ostalim direktorima iz bivšeg sustava koji su preživjeli čistke jer su pomagali HDZ-u. Kalmeta je postavio svoje pomoćnike i tako zavladao gradom.

Kao i dok je bio ministar, i kao gradonačelnika su ga povezivali s građevinskim lobijem, malverzacijama sa zemljištem i sličnim radnjama. No zadarski gazde bili su poznati po tome da pomažu običnim ljudima pa su tako gledali i na Kalmetu koji je, kupujući ljude dijeljenjem poslova, stvorio veliki krug koji kontrolira. Usto se ponašao kao jedan od tih običnih ljudi, među njima se kretao pa su ga oni uglavnom voljeli i mislili da je dobar, kaže nam jedan naš sugovornik.

A tko ga ne bi htio

Gradonačelnik je bio u dva mandata, od 1994. do 2003. godine, kada je postao ministar megalomanskog resora mora, prometa, turizma i razvitka u prvoj vladi Ive Sanadera. A i u slučaju Sanadera pokazivao je Kalmeta svoj istančan nagon za opstanak. Slovio je kao čovjek Ivića Pašalića koji je za dlaku, a neki će reći i na prijevaru, na izborima za predsjednika HDZ-a izgubio od Sanadera. Iako je Sanader nakon pobjede počistio uglavnom sve Pašalićeve kadrove iz stranke, Kalmeta i još nekoliko njih opstali su ne samo u HDZ-u nego i u njegovu vrhu. Dobio je jedan od najvažnijih i najveći resor u Vladi. A za sobom je onda u ministarstvo povukao i svog bliskog suradnika i prijatelja Zdravka Livakovića koji mu je u Gradu Zadru bio pročelnik za graditeljstvo, a u Ministarstvu državni tajnik kojem je dao resor u kojem se vrtjela najveća lova – cestogradnju. Livaković i Kalmeta u državne tvrtke uglavnom su postavili svoje ljude. No u cestogradnji su se u to vrijeme borili različiti klanovi – Livakovićev, odnosno Kalmetin, zatim klan IGH – Konstruktor, pa Žužuli... U borbi tih klanova Livakovića je Sanader 2006. zamalo bio i smijenio, no Kalmeta ga je spasio.

Kako su se sve više razotkrivale afere u cestogradnji i njegovu resoru, Kalmeta je sve češće ponavljao jedno te isto: “Ne znam ništa o tome”. Vozač mu je bio uhićen zbog reketarenja građevinskih tvrtki, no on o tome ništa nije znao. Kako bi izbila koja afera, u prvi je plan uvijek je bio istican Livaković. Kalmeta bi rijetko ulazio u rasprave na tu temu. No znao je na vrijeme smijeniti ljude iz svog resora koji su bili upetljani u te afere pa je rijetko koji od njih bio na funkciji kad bi bio uhićen.

Njegovo se ime spominjalo i u kontekstu organizatora sastanaka šefova državnih tvrtki s Mladenom Barišićem kako bi im se naredila suradnja s Fimi medijom, no Kalmeta je u toj aferi prošao neokrznuto. Sve se to događalo još kad je bio ministar, a na toj je funkciji opstao i kad je Sanader dao ostavku. I Kalmeta i Livaković odmah su se privili uz skute nove predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor, kojoj su odanost pogotovo iskazivali kad je izbacila Sanadera iz stranke i odlučila krenuti, barem deklarativno, u borbu protiv korupcije. No i s njom su imali problema. Tako je Kosor u jeku afera koje su potresale Kalmetin resor krajem 2009. godine i nakon još jedne u nizu željezničkih nesreća, javno u emisiji Hrvatskog radija najavila njegovu smjenu. No od toga na kraju nije bilo ništa. Kalmeta je kao ministar dočekao kraj 2011. godine i pobjedu Kukuriku koalicije na izborima.

Njegova desna ruka Livaković morao je ipak otići te 2009. Podnio je ostavku. Nakon gubitka vlasti HDZ su čekali unutarstranački izbori. U toj borbi svi su se vodeći HDZ-ovci pomalo izjašnjavali o tome kojeg kandidata podržavaju. No Kalmeta je dugo šutio. A njegovu je podršku htio imati svaki od kandidata jer drži u svojim rukama utvrdu HDZ-a, izbornu jedinicu koja toj stranci redovito osigurava najmanje 10 mandata na izborima.

Jedini “stari” na funkciji

I onda kad je već svima postalo jasno da bi novi predsjednik HDZ-a mogao postati Tomislav Karamarko, Kalmeta se izjasnio – podržava Karamarka. Okrenuo je leđa Jadranki Kosor, ali i njenu bliskom suradniku Vladimiru Šeksu, s kojim je u kumskim odnosima. Nakon izbora u HDZ-u ostao je jedini “stari” potpredsjednik stranke na toj funkciji. Svi ostali potpredsjednici su novi, Karamarkovi ljudi. Na lokalnim izborima ove godine s lakoćom je opet postao gradonačelnik Zadra, a sada pak svi čekaju hoće li postati i stanar Remetinca. A to ovisi o tome hoće li Livaković propjevati. Oni koji su uvjereni da je na vrhu piramide Kalmeta tvrde da su obojica vježbala da ne propjevaju kad i ako za to dođe vrijeme.

>>'Karamarkova katarza HDZ-a prošla je kroz džepove građana'

>>Daj milijun i evo ti posao

>>Kalmeta o HAC-u: Dosta mi je tog tipa. Tužit ću Stanića!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije