Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imovinske kartice

Uvid u imovinsku karticu sudaca moguć, ali bez adrese i tel. broja

sud zagreb
Anto Magzan/Pixsell
06.02.2013.
u 12:02

Onaj koga zanima imovina nekog suca ili sutkinje morat će podnijeti zahtjev za uvid u imovinsku karticu, a tada će DSV imati najviše osam dana vremena da odgovori na taj zahtjev.

Vlada je danas donijela konačni prijedlog Zakona o državnom sudbenom vijeću koji će ubuduće omogućavati uvid u imovinske kartice svih hrvatskih sudaca. Kako su se mnogi suci tome žestoko protivili ministarstvo pravosuđa pristalo je na svojevrstan kompromis što znači da pretraživanje imovine nekog suca ili sutkinje i dalje neće biti tako jednostavno, odnosno, neće biti dostupno putem interneta kao što su dostupne kartice hrvatskih dužnosnika poput ministara, premijera, predsjednika RH i Sabora itd.

Onaj koga zanima imovina nekog suca ili sutkinje morat će podnijeti zahtjev za uvid u imovinsku karticu, a tada će DSV imati najviše osam dana vremena da odgovori na taj zahtjev. Prema prijedlogu zakona DSV neće moći \"sakriti\" najvažnije dijelove imovinske kartice poput popisa i vrijednosti imovine, štednje, nego će moći zaštititi samo privatne podatke poput br. telefona, adrese i sl podataka....

Novost je i to da će ubuduće i predsjednik Vrhovnog suda Saboru jednom godišnje morati podnijeti izvješće o radu sudbene vlasti. Saborski zastupnici moći će raspravljati o izvješću, otvarati i postavljati neka pitanja i teme, međutim to izvješće neće moći niti odbiti niti prihvatiti,  već samo primiti na znanje.

>>Suci moraju imati imunitet kao i zastupnici

Komentara 2

DU
Deleted user
12:49 06.02.2013.

hm... a pristojba (ili neka sl. novčana naknada) koja će se sigurno morati uplatiti prilikom predaje takvog zahtjeva će biti toliko visoka da nikome neće past na pamet da preda isti....

LI
list68
19:24 06.02.2013.

Zašto oni ne bi morali na uvid dati imovinske kartice. Treba vidjeti koliko "mita" godišnje prime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije