Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobe s amputacijama traže bolji standard:

'Uvedite 190 novih pomagala na listu HZZO-a, postali smo građani drugog reda'

Kretanje osoba s invaliditetom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.04.2024.
u 03:00

S dostupnim pomagalima osobe s amputacijama ne mogu obavljati svakodnevne aktivnosti - upozorila je predsjednica UAZ-a

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije UAZ zatražila je da se na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uvede 190 novih, suvremenih ortopedskih pomagala, proteza i kolica koja će omogućiti društvenu inkluziju osoba s amputacijama. Tvrde da su pomagala koja su dostupna na HZZO-ovoj listi neadekvatna i da su osobe s amputacijom zbog toga ovisne o pomoći drugih i na teret svojoj obitelji.

Unatoč njihovim kontinuiranim apelima u kojima navode kako su osobe s amputacijom u Hrvatskoj građani drugog reda i da imaju jedan od najlošijih standarda proteza i individualiziranih kolica u EU, koji se nije mijenjao od 1998., potrebe osoba s invaliditetom potpuno su zanemarene, upozorili su.

– Trenutačno dostupna pomagala većinom su neadekvatna za aktivnu ulogu osoba s amputacijama u društvu. Velik broj osoba s amputacijom s takvim je pomagalima osuđen na svoja četiri zida i na ulogu građana drugog reda. Takav gubitak potencijala osoba koja u drugim zemljama ispunjavaju široke društvene uloge, nije samo nevjerojatan gubitak za te pojedince i njihove obitelj već i ogroman gubitak za cijelo društvo – kažu u udruzi.

Za podizanje standarda na razinu dostojnu čovjeka, koji će omogućiti društvenu inkluziju osoba s amputacijama, potrebno je vrlo malo, kažu u udruzi. "Cijena" kvalitetnog standarda, odnosno uvođenje 190 novih, suvremenih pomagala na listu HZZO-a, iznosila bi oko 4 milijuna eura. To je, ističu, tek 2,5 posto budžeta HZZO-a za medicinske proizvode, odnosno manje od promila ukupnog budžeta Zavoda. To, tvrde, samo znači da potrebe i prava osoba s amputacijom u Hrvatskoj ne predstavljaju nikakvo financijsko opterećenje te je sadašnji tretman tih osoba isključivo administrativna odluka HZZO-a. Kako je to moguće unatoč kontinuiranim apelima struke i pacijenata?

POVEZANI ČLANCI:

Iz udruge je upućen apel cijelom društvu, a posebno Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da prepoznaju hitnost ovog pitanja i omoguće suvremena pomagala za osobe s amputacijom u Hrvatskoj.

– Dok okolne zemlje unapređuju standard i povećavaju dostupnost tehnološki modernih pomagala, u Hrvatskoj smo i dalje doslovno na standardu drvenog stopala. Osobe s amputacijama osuđene su ili dodatno platiti za pomagalo koje im omogućuje dostojan život ili biti građani drugog reda jer s pomagalima na listi HZZO-a jednostavno nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti, a kamoli biti koristan član svojih kućanstava i društva – izjavila je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a.

Prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ, 2022) u Hrvatskoj po stanju iz 2022. živi 624.019 osoba s invaliditetom, odnosno oko 16 posto ukupnog stanovništva RH. Od ukupnog broja stanovništva osobe s amputacijom udova čine približno 0,16 posto. Udio osoba s amputacijom u odnosu na ukupan broj osoba s invaliditetom iznosi 1,32 posto.

VIDEO Preminuo Josip Manolić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije