Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javna televizija

Utrka za ravnatelja HRT-a: Kako kandidati misle spasiti javnu TV

hrt
Foto: PIXSELL
1/5
18.10.2012.
u 18:40

Kazano je da kuća ovisi o kreditima, ali i da je potrebna kadrovska obnova i edukacija postojećeg kadra; na teren više ne mogu ići 2-3 ekipe, nego novinar mora biti i snimatelj i obrnuto

Kandidati za ravnatelja HRT-a predstavili su sebe i svoje programe Odboru za medije, a članovi Odbora najviše su pažnje posvetili aktualnom v.d. ravnatelju Domagoju Novokmetu. Najdetaljniji program Odboru je poslao Saša Runjić, no svi su članovima samouvjereno objašnjavali što bi trebalo napraviti da radio i televizija budu od društvenog interesa. Iza Domagoja Novokmeta je 100 dana na mjestu v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, a zasad je zadovoljan rezultatima procesa koje je u tom razdoblju proveo zajedno sa svojim timom, no to, tvrdi, nije ni dio svega što se treba napraviti. Do sada, kaže, nije bilo političkih pritisaka na njega.

I četvrti kanal

Najavio je da će početkom prosinca početi i četvrti, informativni kanal Hrvatske televizije, na kojem će, nada se, više biti zastupljeni regionalni sadržaji koji sada ne dolaze do izražaja. Treći je program, za čije pokretanje nije potrošio ni lipu, već polučio dobre rezultate i privukao nove gledatelje HRT-u.

– Krvna slika financijskog stanja na HRT-u je jako loša, jako smo ovisni o kratkoročnim kreditima, pa smo već počeli s njihovim reprogramiranjem u dugoročne – objašnjava Novokmet koji želi u 2013. godini krenuti u tehnološku obnovu tri velika regionalna centra - u Rijeci, Splitu i Osijeku. Veteran kandidiranja Duško Radić, glavni urednik HR-a, zamjerio je da se ovlasti ravnatelja slabo znaju te da veće ovlasti ima v.d. ravnatelj, koji samostalno može izabrati suradnike, dok ravnatelj mora raspisati natječaje. Vrlo se dobro snalazio govoreći o stanju na HRT-u i nekadašnjoj kvaliteti naspram sadašnjeg stanja.

– Cilj je da troškovi budu po projektima, a ne odjelima kao sad. Treba prvo zatvoriti dva dugoročna kredita koja imamo. Napravio bih plan poslovanja za pet godina – kazao je.

U pet godina otpustio bi 500 do 600 ljudi, te bi zaposlio oko 150 novih koji bi bili sposobni raditi s novim tehnologijama. Goran Radman, favorit dijela SDP-a, drži da bi se, s obzirom na broj zaposlenih, trebao ili smanjiti njihov broj ili povećati produkcija.

– Postoji jedan broj ljudi koji više neće trebati. Potrebna je kadrovska obnova i edukacija postojećih. Investiranje se može isplatiti, puno je mladih, novinari moraju biti multimedijalni novinari, na teren ne mogu ići 2-3 ekipe, već novinar mora biti i snimatelj, a snimatelj i novinar. Za to treba barem dvije godine. Prirodan odljev nije dovoljno velik i morat će se kombinirati poticajne mjere za umirovljenja – poručio je Radman koji je zagovornik kvalitetne vanjske produkcije. Saša Runjić bi za promjene iskoristio iskustva svojih prijatelja i poznanika s HRT-a, za koje kaže da su kvalitetni profesionalci frustrirani postojećim načinom rada.

Odbio objaviti životopis

Osnovao bi produkcijske centre u Zagrebu i Splitu. Smatra da se ni jedna žena nije kandidirala za ravnatelja jer “nismo postigli doseg demokratskog razvoja da su žene potpuno ravnopravne”. Osim ta četiri kandidata, Odboru su se predstavili i javnosti manje poznati kandidati Zlatan Avar, Marijo Kraljević, Goran Krmpotić te Zoran Kalinić, koji je jedini odbio objavu svoga životopisa

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
20:17 18.10.2012.

Svi ovi prijavljeni na natječaj najbolje mogu spasiti javnu TV tako da se maknu što dalje od nje u svakom pogledu, naročito drug Radman.

LI
list68
10:24 19.10.2012.

Kako kandidati misle spasiti "javnu TV"?, pa zna se kako to ide u Hrvatskoj, podizanjem cijena naknada, a onda "menađeri, direktori, ravnatelji", i ostali "đabalebaroši", raspisuju natječaj za kupnju novog voznog parka.

SP
slučajni paradoks na vlasti
19:37 18.10.2012.

Ukinite "pretplatu" za taj "informbiro"!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije