Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Utjecajni muškarci protiv nasilja nad ženama kod Ive Josipovića

Josipović
Igor Kralj/Pixsell
09.03.2012.
u 12:15

Prema nedavno provedenom istraživanju, nasilje u obitelji pogađa čak jednu od tri obitelji u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na Međunarodni dan žena sazvao je nacionalnu mrežu utjecajnih muškaraca, koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Okupili su se najutjecajniji ljudi iz političkog života zemlje.

Uz predsjednika Josipovića, bio je tu predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i mnogi ministri te saborski zastupnici, a razgovarali su s vodećim ženskim udrugama o ulozi koju muškarci mogu odigrati u zaustavljanju nasilja u obitelji. Poznati muškarci, uključujući pjevače Olivera Dragojevića, Gibonnija i Milu Kekina iz rock-sastava Hladno pivo, kao i sportsku zvijezdu Gordana Kožulja te glumca Gorana Navojca, pozdravili su predsjednikov poziv da se javno zauzmu protiv nasilja nad ženama.

Prema nedavno provedenom istraživanju, nasilje u obitelji pogađa čak jednu od tri obitelji u Hrvatskoj, a 40 posto građana poznaje barem jednu žrtvu. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 305 žena, a većinu njih ubili su njihovi partneri.

– Kao predsjednik Republike, ali i kao suprug i otac, želio bih, zajedno s vama – muškarcima na najvažnijim pozicijama u državi, utjecati na promjenu ideje o nasilnoj muškosti kao istinskoj muškosti – rekao je predsjednik Josipović.

– Okupili smo se kako bismo mladim muškarcima poslali poruku da biti muško ne znači nasiljem dokazivati svoju nadmoć, biti muško znači biti hrabar, odgovoran i nenasilan u međuljudskim odnosima, a osobito u odnosu prema ženama, koje su samo fizički slabiji spol.

Premijer Zoran Milanović naveo je kako se kod nas puno stvari promijenilo u posljednjih 20 godina.

– Tako se i osjetljivost javnosti i pojedinaca na stvari o kojima se prije nije govorilo mijenja. Međutim, unatoč svim ovim promjenama, ovo je još uvijek tema o kojoj još uvijek treba puno razgovarati – poručio je Milanović.

– Nasilje nad ženama nije isključivo žensko pitanje. To je istinski problem svih. I dok neki muškarci jesu počinitelji, većina ih to nije. Oni mogu biti saveznici i zagovornici pružanja podrške jednakosti i borbi protiv nasilja – rekla je koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Louisa Vinton, izrazivši nadu da će i taj skup potaknuti muškarce da se jave i djeluju, jer nasilje nad ženama neće prestati ako muškarci ne progovore.

Inicijativa hrvatskog predsjednika napravljena je prema modelu Mreže utjecajnih muškaraca koju je 2009. godine osnovao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon kao dio svoje kampanje UNiTE to end violence against women (UJEDINJENI u sprečavanju nasilja nad ženama). Na Dan UN-a, 24. listopada 2011., predsjednik Josipović prihvatio je poziv glavnog tajnika UN-a da se pridruži ovoj prestižnoj mreži, koja trenutačno broji 17 muškaraca na istaknutim vodećim pozicijama diljem svijeta, a čiji su članovi i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, bivši španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero te bivši predsjednik Europskog parlamenta i poljski premijer Jerzy Buzek. Ideja koja stoji iza mreže je potaknuti utjecajne muškarce da pozivaju na nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama, da nastave s jasnom političkom predanošću tom cilju, i da služe kao dobar primjer mladim muškarcima i dječacima.

U izjavi koja je posebno objavljena za ovu priliku, glavni tajnik UN-a zahvalio je predsjedniku što se pridružio njegovoj mreži.

„Predsjednikova inicijativa da sazove svoju vlastitu mrežu utjecajnih muškaraca u Hrvatskoj daje izvrstan primjer,“ piše glavni tajnik. „Radujem se što ćemo zajedno raditi, u Hrvatskoj i svijetu, na širenju jednostavne poruke – pravi muškarci ne tuku žene.“

Ban Ki-moon je također iskoristio priliku da čestita Hrvatskoj na „20 uspješnih godina članstva u UN-u " i izrazio zadovoljstvo „ostvarivanjem potencijala Hrvatske kao jamca mira i stabilnosti u regiji.“

U sklopu događanja, predstavljen je i rad Organizacije mladih Status M te njihove kampanje „Budi muško – mijenjaj pravila“. Prema riječima Natka Gereša, voditelja projekta, mladići jasno pokazuju da se na njih u društvu vrši kontinuiran i jak pritisak kako bi dokazali svoju muškost, odnosno ispunjavali zahtjeve agresivne muškosti koja uključuje nasilje. Kroz program koji provodi Status M uz potporu Care Internationala, Kraljevine Norveške, UNDP-a, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva unutarnjih poslova i drugih, do sada se radilo s više od 1000 mladića u Hrvatskoj, a više od 5000 ukupno u zemljama u kojima se program još provodi: Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Ono što je naglašeno jest da se mlade ne može natjerati da se pozitivno ponašaju, ali im se mogu pružiti informacije i podrška, a u tome je neophodno uključivanje svih segmenata društva: obitelji, škola, nevladina sektora, udruga i centara za mlade, sportskih klubova, lokalne i nacionalne vlasti, poznatih osoba, zdravstvenih službi, medija, međunarodnih organizacija, zajednica te svakog ponaosob.

Već 2010. godine hrvatski predsjednik postao je glasnogovornik kampanje „Živim život bez nasilja“, nacionalne kampanje protiv nasilja u obitelji, koju je pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova uz potporu Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović snimio je javnu poruku osuđujući nasilje nad ženama te apelirajući na muškarce da učine više na sprečavanju nasilja u obitelji i ohrabrujući one koji su svjedocima takvih slučajeva da nazovu broj policije za hitne slučajeve. Tijekom kampanje videosnimka je prikazana na 1372 sastanaka u 512 škola koje pohađa ukupno 52.000 hrvatskih učenika.

Komentara 12

OB
-obrisani-
12:33 09.03.2012.

tadic je poslao buket crvenih karanfila josipovicu

TO
tom
12:59 09.03.2012.

a da taj josipović konačno nešto počne raditi a ne da krade bogu dane s ovakvim opskurnim \"inicijativama\"?!

OG
Oger
12:45 09.03.2012.

Vrlo, vrlo pohvalna inicijativa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije