Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvena opasnost

Utakmica u porečkoj dvorani održat će se usprkos legioneli

vinistra
Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
09.08.2012.
u 13:11

Nakon poduzetih mjera tijekom noći i jutra odlučeno je da se večerašnja utakmica između reprezentacija Hrvatske i Italije ipak održi

Legionela se ponovno pojavila u Poreču, i to na istom mjestu i u istom objektu kao i prije tri godine – u novoj dvorani na Žatiki.

Premda je prijetilo da zbog otkrivene bakterije legionele Žatika bude zatvorena kao i prije tri godine, nakon poduzetih mjera tijekom noći i jutra odlučeno je da se večerašnja utakmica između reprezentacija Hrvatske i Italije ipak održi. Ovu nam je informaciju potvrdio porečki gradonačelnik Edi Štifanić. Postojanje bakterije legionele utvrđeno je nakon obavljenog uzorkovanja vode iz dvorane tragom slučaja zaraze legionarskom bolešću jedne osobe u Poreču još u srpnju, što je ukazivalo na mogućnost da se zarazila upravo u dvorani Žatika, zbog čega su i obavljeni pregledi epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

U popodnevnim satima stiglo je i priopćenje iz ureda Grada Poreča u kojem navode: “Klor je došao do dvorane Žatika te nakon što su sva mjerenja u svlačionicama i sanitarijama tijekom prijepodneva izvršena, Zavod za javno zdravstvo odobrio je održavanje večerašnje utakmice. Kao trajno rješenje ugradit će se interni dozator klora”.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije analizom vode u instalacijskim cijevima potvrdila je razinu legionele zbog koje bi objekt trebao biti zatvoren.

– Epidemiolozi zavoda pregledali su dvoranu i uzeli uzorke te utvrdili postojanje bakterije legionele – potvrdila je voditeljica službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak, specijalist epidemiologije.

Dvorana tri godine pod posebnim nadzorom

Naglasila je da je objekt pod posebnim nadzorom nakon što se prije tri godine za Europskog prvenstva u rukometu pojavio isti problem. Tada je nekoliko gostiju, među kojima i stranci, oboljelo od atipične upale pluća uzrokovane upravo legionelom koja se širila kroz klimatizacijski sustav o čemu je opširno pisao  Večernji list. 

Podsjetimo, od legionarske bolesti tada oboljela četiri norveška državljana te po jedan danski i hrvatski državljanin koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva, potvrdila je tada Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Legionarska bolest netipična je upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti jest aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji). Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest liječi se antibioticima.

Epidemiolozi nisu ti koji će zatvoriti dvoranu, za to postoje sanitarne i inspekcijske službe, objašnjavaju nam u Zavodu, no postoji jasan protokol prema kojem se postupa kada je riječ o pojavi ove opasne bakterije.

– Nije riječ o masovnijoj pojavi jer bi se tada ponovila priča u svim velikim objektima koji se kao i dvorana napajaju iz vodovodnog sustava. Riječ je o izoliranom slučaju, objektu koji se manje koristi i u kojem je, pretpostavlja se, voda stajala u cijevima što je, s obzirom na vrućine i sušu, pogodovalo razvoju legionele u količinama koje su opasne za zdravlje – objašnjavaju nam pulski epidemiolozi.

Kubici vode za ispiranje i kloriranje – a redukcija na snazi

Prvi je korak pražnjenje svih vodovodnih instalacija, slijedi hiperkloriranje te pasterizacija vrelom parom i obilno ispiranje. Ovakva je mjera nužna kako bi objekt bio zdravstveno ispravan, no problem koji se pri tome javlja jest redukcija vode proglašena zbog velike suše u Istri.

Provedba epidemioloških mjera dodatno će opteretiti vodovodni sustav koji je na granici izdržljivosti, a za za dvoranu su potrebni kubici vode koja će biti izbačena.

Voda koja se koristi za ovaj postupak nipošto se, napominju epidemiolozi, ne smije koristiti za zalijevanje pa ni zelenih površina zbog koncentracije legionele koja se može zadržati u tlu kao i zbog visoke koncentracije klora kojim se ispiru instalacije.

Ključne riječi

Komentara 2

AB
abram
14:04 09.08.2012.

...nije ni čudo ako je u njoj bilo ovo društvo sa slike....

LI
liliZG
14:59 09.08.2012.

Niš strašno, njima je to niš strašno, pa već je strašno što im se to ponovo događa, ....što znači da nešto tu ne štima, treba shvatiti što i srediti to, a ne da gosti i sportaši pokrepaju od legionele...........vjerojatno ovi iz Zavoda za javno zdravstvo nemaju pojma po gradonačelniku Poreča.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije