Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava manjina

Tri mjesta u Saboru svim Srbima, a ne samo Pupovčevima

\'20.10.2010. Zagreb, Hrvatska - Ustavni sud, 6. sjednica na kojoj se raspravlja o referendumu o izmjenama zakona o radu. Jasna Omejec. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL, arhiva
Autor
Ivanka Toma
29.07.2011.
u 11:27

Kako je moguće samo nekoliko mjeseci prije izbora mijenjati izborna pravila - poručila je premijerka, a Stanimirović (SDSS) je najavio moguću prijavu Ustavnog suda europskim institucijama.

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje su HDZ-ovu koalicijskom partneru SDSS-u jamčile najmanje tri saborska zastupnika, dok su sve druge nacionalne manjine, osim srpske, imale dvostruko pravo glasa.

Ukidajući te odredbe, čije su preispitivanje ustavnosti tražili Srpski demokratski forum (SDF), Socijalistička partija Hrvatske (SPH), Hrvatski helsinški odbor (HHO), te GONG, Ustavni sud je ostavio mogućnost Saboru da u jesenskom zasjedanju ukinute norme nadomjesti tako što će u hitnoj proceduri izglasati nove. Ako se na brzinu ne usvoji novi zakon, na izbore bi se išlo po starom sustavu koji je vrijedio i u parlamentarnim izborima 2007. godine.

Riječ je, podsjetimo, o ukidanju članka 1., stavka 2. i 3. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je definirao da manjine zastupljene s više od 1,5 posto imaju zajamčena najmanje tri zastupnika koja biraju temeljem općeg biračkog prava, dok one zastupljene s manje od 1,5 posto pored općeg biračkog prava imaju i posebno biračko pravo i mogu izabrati pet zastupnika. Na temelju tih normi u Zakonu o izboru zastupnika za Sabor definiralo se da zajamčena tri zastupnika idu onoj listi koja dobije većinu u svim izbornim jedinicama, što je išlo na ruku upravo SDSS-u, a na štetu ostalih srpskih stranaka.

– Mislim da bi Ustavni sud trebao znati što radi. Teško je povjerovati da u zadnjoj godini mandata, i to tri mjeseca prije izbora, mijenjaju odredbe koje je Sabor donio dvotrećinskom većinom – reakcija je predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića na jednoglasnu odluku Ustavnog suda kojom se dokidaju povlastice njegovoj stranci. No, Stanimirović tvrdi da se nije radilo ni o kakvim pogodnostima SDSS-u. – Kao stranka se ne plašimo ni starih pravila. I po starim izbornim pravilima, kao i po ovima koja su upravo ukinuta, na izborima ćemo sigurno osvojiti najmanje tri mandata – uvjeren je Stanimirović, koji kaže da još ne zna kako će reagirati, ali ne isključuje mogućnost da se, nakon sastanka predsjedništva stranke, obrate i europskim institucijama i ondje zatraže zaštitu. Na pitanje hoće li SDSS pokušati iskoristiti vrijeme do izbora i dogovoriti s koalicijskim partnerom HDZ-om da se donesu nove odredbe o načinu na koji će Srbi glasovati na parlamentarnim izborima, Stanimirović odgovara kako se boji da za to više nema vremena.

Komentirajući odluku Ustavnog suda, premijerka Jadranka Kosor rekla je da za vladu ostaje pitanje kako je moguće samo nekoliko mjeseci prije izbora mijenjati izborna pravila.

– Kada smo mi u vladi razmišljali o novom zakonu, odnosno izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, onda je bilo puno prijepora u javnosti i institucijama oko toga, neovisno o tome što se to događalo puno više mjeseci prije izbora nego što se to sada događa – naglasila je Jadranka Kosor.

Na niz prigovora kako mijenjaju izborna pravila nekoliko mjeseci prije izbora, na Ustavnom sudu su naveli da im prigovaraju oni koji su pogrešno interpretirali odredbu članka 5. Ustavnog zakona o provedbi Ustava u kojemu se kaže da se izborna pravila ne smiju mijenjati najmanje godinu dana prije izbora. Kažu da vrlo jasno piše kako se to ne odnosi na pravila po kojima na izbore idu nacionalne manjine, te da njihovom odlukom nije narušena pravna sigurnost.

Ustavni sud ukinuo je i odredbu po kojoj je Srpsko narodno vijeće imalo ekskluzivno pravo da bude koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i krovna udruga Srba.

Milanović: Manjine znaju tko zastupa njihove interese

- SDP je glasao za Ustavni zakon kojim se svim manjinama koje imaju manje od 1,5 posto udjela u stanovništvu jamči dvostruko pravo glasa, a manjini koja ima preko 1,5 posto, a to je srpska manjina, se jamči posebno pravo glasa. To je inovativno rješenje za koje smo držali da nije neustavno, no Ustavni sud je očito mislio drukčije - kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović i dodao:

- Izborni zakon koji je donesen nakon toga je nešto na što smo imali prigovore jer je favorizirao jednu stranku. No sad imamo ovu odluku Ustavnog suda, četiri mjeseca prije izbora. To je možda trebalo napraviti ranije jer ovo je sada zapravo izmjena izmjene. Nemamo ustavnu krizu ali imamo jedan nepotreban nered u državi već godinu i pol dana i stanje koje se moglo izbjeći. Mogu jedino pozvati sve hrvatske građane, sve pripadnike manjina da kao i do sada ne nasjednu nego da vjeruju, jer znaju tko zastupa njihove interese.

Komentara 312

SW
swimm
14:40 29.07.2011.

napokon !!!

PE
pejickat
22:19 29.07.2011.

Piktorr u spremi torbu i u vecernju skolu , najbolje kod Pervana, tamo su sve intelektualne velicine poput tebe , sigurno ces se dobro uklopiti u drustvo.

DE
derantamni
12:35 29.07.2011.

što niste uspeli 1941......sad ste ostvarili......bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije