Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud o inicijativi Arsena Bauka

Nesuglasice Predsjednika RH i Vlade nisu za intervenciju

Zagreb: Zgrada Ustavnog suda u Varšavskoj ulici, ilustracija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
13.02.2024.
u 13:30

Bauk je zaključio da odluka kojom je hrvatski predstavnik glasovao "protiv" Rezolucije nije donesena u skladu s Ustavom s obzirom da je predsjednik Zoran Milanović u javnim istupima govorio da je Hrvatska trebala biti suzdržana u tom glasovanju

Političke dvojbe koje su se pojavile na relaciji Pantovčak – Banski dvori u vezi s glasovanjem predstavnika Republike Hrvatske o predloženoj Rezoluciji o zaštiti civila i poštivanju pravnih i humanitarnih obveza na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda održanoj 27. listopada 2023. u New Yorku, nisu sustavna pojava s obilježjima ozbiljnog strukturalnog poremećaja odnosno ne dovodi do zaključka o disfunkciji u pravnom poretku. Zato je Ustavni sud ocijenio da ne postoje pretpostavke za intervenciju temeljem članka 125. alineje 5. Ustava i članka 104. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, a što je svojom inicijativom tražio SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Bauk je polazeći od toga da prema Ustavu Vlada i Predsjednik RH surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike, zaključio da odluka kojom je hrvatski predstavnik glasovao "protiv" Rezolucije nije donesena u skladu s Ustavom s obzirom da je predsjednik Zoran Milanović u javnim istupima govorio da je Hrvatska trebala biti suzdržana u tom glasovanju. Bauk je obrazložio i da to nije izoliran slučaj pa je stoga tumačio da je došlo vrijeme za intervenciju Ustavnog suda.

Prema spomenutim odredbama Ustavni sud izvještava Hrvatski sabor o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti. To znači da Ustavni sud uočava određene pojave koje ukazuju na narušavanje ustavnosti i zakonitosti te, kad ocijeni da postoji takva potreba, upućuje Hrvatskom saboru, kao ustavotvornom i zakonodavnom tijelu, izvješće o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti, obrazložio je Ustavni sud. I zaključio da takvih pojava nema.

Komentara 2

Avatar Seurat
Seurat
16:44 13.02.2024.

Ahahahaha pa Kizo je angažirao sve svoje demončiće da se obračunavaju s vladom, Grbina, Bauka, Možeyu, Oreškovićku, nosate Puljke, Most... 😂 ..koga li će još baciti u bitku protiv vlade i Turudića 🤔 ....pratimo...

AN
Antonio1952
18:02 13.02.2024.

Komunjare se propinju na zadnje noge opet bi revoluciju i preuzimanje vlasti. Sve bi moralo biti po njihovom, a nikad nisu znali vladati., uvijek je iza njih ostala ekonomska devastacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije