Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje pritvora

USKOK će tražiti veću jamčevinu za puštanje Sanadera na slobodu

'Croatian former Prime Minister Ivo Sanader looks on during the opening of his trial in Zagreb\'s court, on October 28, 2011. Sanader is charged with taking illegal kickbacks in dealings with a troubl
Foto: 'HRVOJE POLAN'
1/3
Autori: Ivanka Toma, Senka Knežević
06.12.2011.
u 18:30

Za Sanaderovo puštanje nisu glasovali svi suci, no odluka je ipak donesena većinom glasova

Ivo Sanader, bivši premijer, godinu dana nakon uhićenja u Austriji izaći će na slobodu.Odlučio je tako u utorak Ustavni sud, prihvativši drugu ustavnu žalbu koju su podnijeli Sanaderovi odvjetnici žaleći se na odluku suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, o produljenju pritvora. Ustavni sud nižem je sudu dao rok od pet dana u kojem treba donijeti novo rješenje o pritvaranju bivšeg premijera.
Mora se provesti jamstvo
Ustavni sud zapravo sugerira Županijskom sudu u Zagrebu da kao mjeru osiguranja Sanaderu odredi jamčevinu. Iz toga bi proizlazilo da će sudac istrage Krešimir Devčić samo prihvatiti ranije ponuđeno jamstvo u visini od 12,4 milijuna kuna, no tu bi se stvari mogle zakomplicirati. Kako doznajemo, USKOK će vjerojatno na ročištu koje se mora zakazati radi donošenja novog rješenja o Sanaderovoj slobodi iznijeti prigovor na visinu jamčevine i zatražiti da ona bude veća jer se u međuvremenu povisio iznos štete od korupcije za koji se Sanadera tereti.
Nadalje, prije nego što Sanader stvarno bude pušten iz Remetinca, jamstvo će se morati i provesti. To znači da će sud morati na imovinu prijatelja bivšeg premijera koji su odlučili založiti svoj imetak za njega – a riječ je o Luki Bebiću, Jerku Rošinu i Mariju Zuboviću te supruzi Mirjani Sanader, upisati hipoteku.

>>Bebić bi za Sanadera založio kuću, Rošin i Zubović stanove

Tek kada se stavi u gruntovnicama plomba na njihove nekretnine, Sanader će moći na slobodu.

Vijest da će Sanader ovaj Božić dočekati kod kuće, sinoć je potvrđena i iz njegovog braniteljskog tima.
– Točno je da do 12. prosinca treba izaći, a u tom periodu sudac istrage mora odlučiti pod kojim će uvjetima biti pušten. Drugim riječima, mora odlučiti o mjerama opreza. Još ne znamo hoće li to biti obveza redovitog javljanja sucu ili će mu biti oduzeta putovnica.
Prihvaćena je jamčevina koju smo nudili – kazala je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.
Bivši premijer i bivši šef HDZ-a uhićen je 10. prosinca lani u Austriji, a 18. srpnja ove godine izručen je Hrvatskoj.
Od izručenja je bio u istražnom zatvoru, koji mu je određen u slučaju Fimi media, a istražni zatvor istjecao mu je 17. prosinca. Do tog roka, točnije do 15. prosinca, USKOK bi trebao podnijeti optužnicu u slučaju Fimi media pa odluka Ustavnog suda zapravo znači da je tužiteljstvu iz ruke izbijen zahtjev za produženje istražnog zatvora. Kada mu je 17. listopada produljen pritvor, Krešimir Devčić, sudac istrage, obrazložio je da još uvijek postoji opasnost od bijega.
Sudac Devčić tada je odbio i jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, koju je nudila Sanaderova obrana, uz obrazloženje da je šteta za koju se Sanader tereti veća od 100 milijuna kuna. Na takvu odluku suda njegovi su odvjetnici odgovorili podizanjem ustavne tužbe, koja je odbijena.
 
Očekivana odluka
Kako se moglo čuti u pravosudnim kuloarima, odluka je tada donesena tijesnom većinom, iz čega se moglo iščitati da bi u drugom pokušaju Sanaderovi odvjetnici mogli uspjeti. Sadašnja odluka ustavnih sudaca stoga je bila očekivana, a jednim je dijelom proizlazila iz prošle odluke kada su odbili pustiti Sanadera na slobodu, ali su Županijskom sudu dali upute kako treba odlučivati.
Ključne riječi

Komentara 324

KO
Kontras22
21:19 06.12.2011.

Udba je zavladala Hrvatskom. Izbori su prosli pa Gospodin Sanader moze na slobodu ! Fuj gadite mi se Dok su komunisti i Udbasi na vlasti u Hrvatskoj ja idem na godisnji negdje drugdje.

VL
vlasnik
19:17 07.12.2011.

rvati amo se udružit pa prikupit čoviku za jamčevinu to je pametnije nego naranit sirotinju, neka oni crknu iako ih je sanader doveja na prosjački štap

OB
-obrisani-
20:11 06.12.2011.

HA ... a sta oce-kivati ? NOTHING ELSE MATTERS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije