Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvalifikacijski okvir

Ustavni sud dao za pravo rektoru Borasu

Damir Boras
Foto: Anto Magzan/Pixsell
25.04.2016.
u 15:53

stavni sud naglašava kako je pogrešno i društveno štetno raspravljati o stručnim studijima kao onima koji nemaju jednaku vrijednost, odnosno značaj kao oni sveučilišni.

Ustavni sud odlučio je na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti, koji mu je krajem siječnja u ime Zagrebačkog sveučilišta podnio rektor Damir Boras, s početkom sljedeće godine staviti izvan snage dio Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kojim su stručni studiji u razini kvalifikacije izjednačeni sa sveučilišnim studijima.

U odluci koja je objavljena na internetskim stranicama Ustavnog suda podsjeća se kako je u više svojih odluka isticao da između sveučilišta i njegovih učilišta s jedne, te veleučilišta i visokih škola s druge strane, postoji ustavna i zakonska razlika.

Ustavni suci ocijenili su da je spornom zakonskom odredbom izbrisana razlika između sveučilišnog ili znanstvenog obrazovanja i stručnog ili vokacijskog obrazovanja, čime se, smatraju, zadire u ustavni položaj sveučilišta, koje je jedino ovlašteno osposobljavati studente za obavljanje poslova u znanosti, za što specijalistički diplomski stručni studiji nisu ni stvoreni niti ovlašteni. Ističu da zakonodavac za takvo rješenje nije ponudio objektivno i razumno opravdanje koje bi ga učinilo i ustavno prihvatljivim.

Ustavni sud naglašava kako je pogrešno i društveno štetno raspravljati o stručnim studijima kao onima koji nemaju jednaku vrijednost, odnosno značaj kao oni sveučilišni.

"Općenito je pogrešno postojeći binarni sustav visokog obrazovanja sagledavati kroz usporedbu njihove vrijednosti za društvenu zajednicu, jer su oba sustava (i znanstveni i stručni) za društvenu zajednicu jednako vrijedni i jednako potrebni. To, međutim, ne znači da se ta dva sustava visokog obrazovanja smiju poistovjetiti", smatra Ustavni sud.

Zaključuje kako je takvo zakonsko rješenje u nesuglasju s ustavnom odredbom koja priječi diskriminaciju po naobrazbi, "jer bez objektivnog i razumnog opravdanja osobama koje su završile stručni (vokacijski) studij omogućuje stjecanje znanstvene kvalifikacije razina 8.1 i 8.2 pod jednakim uvjetima kao i osobama koje su završile sveučilišni (znanstveni) studij".

U odluci se navodi da bi do 31. prosinca, od kada se izvan snage stavlja sporna odredba, trebalo preispitati i po potrebi doraditi sve postojeće razine kvalifikacija i pridruženih im razina Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u skladu sa stajalištima Ustavnog suda.

>> Diplome stručnog i sveučilišnog studija ne mogu se izjednačavati

Komentara 4

KA
kajinx
22:34 25.04.2016.

Ja samo čekam ćirilicu.

MR
mrkvan
18:31 26.04.2016.

Opet se pravimo pametni i tražimo unutar Eu svoja rješenja kako bi sačuvali status quo i čvrste pozicije naših 15-tak sveučilišta. Upravo zato nakon 5 godina studiranja i 300 ECTS bodova polaznici stručnih studija ne dobivaju titulu magistar (Master) strukee ili magistar inženjer, nego je osmišljen unikatni naziv diplomirani specijalist struke, čega nema nigdje u EU. Dovoljno je usporediti naš kvalifikacijski okvir sa okvirima nama najsličnije uređenih društava Njemačke, Austrije i Slovenije (projekt Ploteus za 2015/16) da se jasno vidi da nismo kompatibilni s njihovim sustavima. No zato oni uredno izjednačavaju naše "diplomirane stručne specijaliste" s magistrima struke i primaju ih na doktorske studije već niz godina.

Avatar arhaika
arhaika
05:41 26.04.2016.

sramota. strucni studiji su i kvalitetniji od sveucilisnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije