Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRA MILANOVIĆEV POTEZ

Ustavni stručnjak: 'Zamislite da kralj Charles postane kandidat na parlamentarnim izborima'

Zagreb: Izvanredna konferencija predsjednika Milanovića o Turudiću i Mamiću
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.03.2024.
u 09:14

Upućeni u Milanovićev potez uvjereni su da će ankete odmah pokazati rast lijeve koalicije i da će SDP biti relativni izborni pobjednik

Nakon jučerašnje objave predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima, reakcije su pljuštale sa svih strana, a najviše se slušalo ustavne stručnjake koji upozoravaju na zakonske probleme koje sa sobom poteže predsjednikova kandidatura.

Jedan od njih je i Matija Miloš, profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci, koji je za N1 komentirao situaciju u kojoj smo se našli mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Nije htio komentirati radi li se o promišljenom potezu, no kazao je što bi se trebalo dogoditi iz perspektive Ustava.

- Ustav govori da predsjednik nipošto ne smije istovremeno biti i kandidat za premijera. Ako želi biti kandidat, mora podnijeti ostavku na funkciju predsjednika države. Funkcija koju obnaša nije spojiva s takvom vrstom političkog angažmana. Podrazumijeva se da postoji akter koji će dati nekom da sastavi Vladu, a taj neće od toga imati nikakav interes - naglasio je ustavni stručnjak.

On smatra da će doći do urušavanja Ustava ukoliko ga svatko bude tumačio kako želi. - Predsjednik Republike obnaša funkciju sličnu kraljevima. Zamislite da kralj Charles postane kakndidat na parlamentarnim izborima - opisao je situaciju. Miloš tvrdi da funkcija predsjednika kod nas nije zaživjela. On se ne bi smio uključivati u međustranačke sustave za vrijeme mandata. Ako se Milanović odluči na podnošenje ostavke, mijenjat će ga predsjednik Sabora, potvrdio je profesor.

POVEZANI ČLANCI:

- Ne razumijem kako. Daje ostavku? - pitala je Ankica Mamić u studiju Večernjeg lista pa dodala: "Time se potvrđuje kako Peđa Grbin nikada nije bio lider. Ovo je game-changer. Sve kućice moramo ponovno sagraditi. Ovo je jedna vrsta izvanrednog stanja, dosada nismo imali predsjednika koji je dao ostavku. Situacija je stvarno izvanredna, nesretni Most je u 16 sati htio objaviti kandidata za premijera. Treba vidjeti što će reći ured predsjednika, ovo je stvarno jedna potpuno neočekivana situacija" kazala je jedna od analitičarki Večernjeg lista.

Upućeni u Milanovićev potez uvjereni su da će ankete odmah pokazati rast lijeve koalicije i da će SDP biti relativni izborni pobjednik. Isti procjenjuju kako Milanović, koji oko sebe ima većinu oporbe, bez problema može sastaviti novu vladu jer ima znatno veći koalicijski potencijal od HDZ-a. 

VIDEO Tadić o Milanovićevoj potencijalnoj ostavci: 'Ovo je pretvaranje SDP-a u revolucionarnu komandu'

Komentara 13

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
10:27 16.03.2024.

Dok HDZ ne smisli novu strategiju, njihovi ustavni trbuhozborci će puštati ovakve balone.

Avatar Crni labud
Crni labud
09:39 16.03.2024.

Usporedba mu je bez veze. Predsjednik je ipak demokratski izabran voljom građana i to je jedina takva titula u Hrvatskoj. Kralj je to što je zahvaljujući svom porijeklu i njihovoj tradiciji.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
10:25 16.03.2024.

Ja uopće ne kužim u čemu je stvarni problem??? Sastavljanje nove vlade je čista tehničko-matematička stvar - tko donese najviše potpisa taj je mandatar. Predsjedniku nema što biti ili ne biti u interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije