Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAZIVA REAKCIJU USTAVNOG SUDA

Ustavna stručnjakinja: 'Milanovićeva odluka je duboko protuustavna, ovo nije dopušteno!'

Sanja Barić i Zoran Milanović
Foto: Pixsell
1/6
15.03.2024.
u 18:32

Profesorica s Riječkog pravnog fakulteta Sanja Barić poziva Ustavni sud da reagira na odluku predsjednika Zorana Milanovića da izađe kao kandidat SDP-a za premijera na parlamentarne izbore.

Ovakav razvoj događaja, u kojemu je Zoran Milanović najavio da izlazi na izbore kao premijerski kandidat SDP-a, iako i dalje obnaša dužnost predsjednika Republike Hrvatske, zatekao je i ustavnopravne krugove. Profesorica s Riječkog pravnog fakulteta Sanja Barić tumači da je ovakva Milanovićeva namjera duboko protuustavna.

"Iako to nije izrijekom propisano u Izbornom zakonu, iz cjelokupnog duha Ustava i niza njegovih odredbi proizlazi da je ovakva situacija nedopuštena, od odredbi koje govore da predsjednik države ne može obnašati niti jednu drugu javnu dužnost, do onih koje govore o njegovoj zadaći da brine o redovitom koji nam je, djelovanju i stabilnosti vlasti itd.", kaže profesorica, posebno apostrofirajući kako je nejasno što Milanoviću zapravo znači pobjeda na izborima.

"Znači li to da bi morao imati 76 mandata? Što onda?", pita se Barić. Ocijenila je zato da bi se o ovoj situaciji svakako trebao oglasiti Ustavni sud, a hoće li, pitali smo njegova predsjednika Miroslava Šeparovića. "Nećemo ništa komentirati izvan ustavnosudskih postupaka koji će se eventualno voditi pred Ustavnim sudom", otpisao nam je Šeparović.

Podsjetimo, trenutni predsjednik Republike Hrvatske pojasnio je svoju odluku da izađe na parlamentarne izbore. "U životima svakoga od nas postoje trenuci kad trebaš izaći iz zone komfora jer drugačije ne može. Taj čas je kucnuo na moja vrata nametom stanovitog Turudića. To je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju godinama. Svi pokušaji su završili s još većom bezobrazlukom. Došlo je vrijeme da se konji sedlaju. Okupit ćemo saborsku većinu za vladu nacionalnog spasa. Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike između nas postoje, ali veća od razlika je vjera da radimo za dobrobit zemlje", kazao je Milanović.

VEZANI ČLANCI:

Naknadno se Milanović oglasio i na Facebooku, pojasnivši da ne odlazi s funkcije predsjednika Republike Hrvatske. "Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", napisao je. 

Sanja Barić i Zoran Milanović
1/15

Komentara 68

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
19:15 15.03.2024.

Pazi sad ovo: profesorica Sanja Barić "tumači da je ovakva Milanovićeva namjera duboko protuustavna". I za ovaj slučaj, profesorica kaže: "Iako to nije izrijekom propisano u Izbornom zakonu, iz cjelokupnog DUHA Ustava i niza njegovih odredbi proizlazi da je ovakva situacija nedopuštena". I nakon tog a, profesorica obrazlaže taj DUH ustava. Nevjerojatan je to pravni diletantizam profesorice. Ona ne nabraja konkretno koji članovi ustava ili zakona brane Milanoviću ovu odluku, već priča apstraktne priče koje "potkrijepljuju" taj njen ustavni DUH. Katastrofalna "logika" profesorice Barić iako sama priznaje da Milanovićeva namjera nije "izrijekom propisana u Izbornom zakonu".

Avatar Make my day
Make my day
19:30 15.03.2024.

Jesu se uskokodakali hadezeovi derivati po portalima, simpatično za čitati. Konačno da A.P. dobije pravog protukandidata koji će mu u lice reći sve šta ga ide njemu i njegovim pacijentima.

GO
Gorijeka35
19:36 15.03.2024.

Sasvim je u pravu i nista nije neustavno, ovo dvoje Palic i Baric su neznalice na HDZ platnim listama i svi su konsternirani. Takoder nas ustav je napisao notorni alkoholicar Seks tako da ima nevjerovatno puno kontradiktornosti i nedovrsenosti, rupa kao Svajcarski sir…hrabar potez da se kriminalna i koruptivna kao i klijentelisticka metastaza Lijepe Nase zaustavi za sva vremena i ova se bagra pocisti…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije