Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekumenizam

Usprkos protivljenju nekih patrijarha papi poziv u Srbiju '13.?

'Pope Benedict XVI gives a blessing during his Wednesday general audience at his summer residence of Castel Gandolfo August 8, 2012. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY - Tags: RELIGION)'
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.08.2012.
u 10:30

Na 1700. obljetnici Konstantinova edikta o slobodi kršćana patrijarh Irinej i papa zajedno?

Papa Benedikt XVI. ipak bi mogao doći sljedeće godine u Srbiju, na veliku proslavu obilježavanja 1700. obljetnice Konstantinova edikta o slobodi kršćana. A hrvatski bi biskupi u misiji dovođenja pape (jer ga ondje ne žele vidjeti neki pravoslavni patrijarsi) mogli imati posebnu ulogu.

Teškoće se mogu prevladati

Otkriva to prekjučerašnji susret dvojice hrvatskih biskupa, požeškog mons. Antuna Škvorčevića i dubrovačkog mons. Mate Uzinića, s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem kojega su posjetili u Beogradu.

"Patrijarh Irinej predstavio je i program proslave 1700. obljetnice Konstantinova edikta o slobodi kršćana i pripreme u Nišu te je izrazio uvjerenje kako bi susret pape Benedikta XVI. s drugim patrijarsima pravoslavnih crkava tom prigodom u Srbiji bio od velika značenja za uspostavljanje odnosa povjerenja i pomirenja među crkvama na općoj razini, ali da u tom pogledu postoje određene teškoće te se nada, unatoč kratkom vremenu, da ih je još uvijek moguće prevladati", javila je Izvještajna katolička agencija IKA, a spretno sročena formulacija da se "određene teškoće mogu prevladati" govori o tome da postoje velike šanse da se poglavaru Katoličke crkve ipak uputi poziv, koji očekuje i zacijelo ga neće odbiti.

Biskupi Škvorčević i Uzinić najdalje su otišli u dobrim odnosima s pravoslavnim episkopima u Hrvatskoj pa nije slučajno da su baš oni bili u delegaciji koja je, zajedno s beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom, posjetila srpskog patrijarha na temu obilježavanja 1700. obljetnice Konstantinova edikta 2013. u Nišu.

Bratski odnos s ep. Savom

Biskup Škvorčević tako je patrijarhu Irineju naglasio svoj "bratski odnos sa slavonskim episkopom Savom te nastojanja da mu bude na pomoć u teškom stanju njegove eparhije", a biskup Uzinić prikazao je, kako javlja IKA, patrijarhu nastojanja u Dubrovniku oko izgradnje povjerenja među vjernicima dviju crkava, "što ne ide lako nakon razaranja Dubrovnika u nedavnom ratu, pri čemu ima veliko značenje molba episkopa Grigorija Dubrovčanima da oproste zlo koje im je naneseno, a jednako tako i njegova osobna molba upućena pravoslavnoj braći".

Komentara 6

OM
Ortodox/Montenegrian
10:46 09.08.2012.

a neće...

KA
kadulja
10:49 09.08.2012.

možete li mi reći kakve veze to ima s Hrvatskom

RA
racider
15:06 09.08.2012.

Kada se papa prvo izvini za genocid svojih vernika u prošlom veku nad Srbima onda tek može da se započne razgovor na tu temu s obzirom da je Ruski patrijarh rekao da na tom skupu ne želi biti zajedno s papom izvesno je da će Srpska pravoslavna crkva pre izabrati Rusiju nego Vatikan, tako da od ta posla nema ništa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije