Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez dvojnog iskazivanja

Uskoro prelazimo na euro, evo koliko će iznositi naknada za povrat boca

Šibenik: Zemaljska kugla ispunjena plastičnom ambalažom upozorava na problem plastike u moru
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
25.08.2022.
u 08:49

Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023. Ali ono se ne odnosi na povratnu ambalažu.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na Vladi najavi kako će se zbog uvođenja eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine mijenjati više od 80 zakona. U procesu zaštite potrošača pomoći će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i niz drugih nadležnih institucija. 

Uz sve promjene očekuje nas i ona u iskazivanju raznih naknada, a jedna od njih je i ona za povratnu ambalažu

“Iznos naknade za povratnu ambalažu odredit će se sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj. Povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom”, rekli su za N1 iz ministarstva. 

S obzirom da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to bi značilo da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja sljedeće godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi.

Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023. godine, ali ono se ne odnosi na povratnu ambalažu.

U “Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom” navodi se da poslovni subjekt nije dužan dvojno iskazivati cijenu i drugi novčani iskaz vrijednosti u slučaju “povratne naknade na ambalaži, aparatima za povrat ambalaže te za povratne naknade ambalaže koje su vidljive na automatiziranom uređaju za preuzimanje otpadne ambalaže”. No postoji iznimka u slučajevima kada se na automatima i samoposlužnim uređajima može dobiti račun, iznos mora biti dvojno iskazan.

Ambalaža s iskazanim piktogramom koja je u prodaji bila prije uvođenja eura i ima iznose iskazane u kunama koristit će se i nakon uvođenja eura sve do potrošnje zaliha. 

Video: Vozači u Zagrebu zbunjeni zbog čudno iscrtanih traka

Komentara 4

ZG
zg1985
10:39 25.08.2022.

zasto nije 25 centi kao u njemackoj?

TE
Teig1
10:26 25.08.2022.

Unosan posao, možda zanimlji za kojega slaboplaćenoga saborskoga zastupnika.

DU
Deleted user
09:44 25.08.2022.

Tek sam se nedavno naviknuo na Kune, i sad opet euro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije