Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera HEP

I 600.000 kuna mita za HEP slilo se u HDZ-ov crni fond

'07.01.2009., Zagreb - Nakon ?to je Rusija obustavila isporuke plina Europi, u Banskim dvorima odrzan sastanak kriznog stozera o opskrbi plinom. Ivan Mravak, direktor HEP-a, Ivo Sanader, predsjednik V
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
02.11.2011.
u 17:21

Okrivljenici su, prema optužnici, kaznena djela počinili u rujnu 2007. godine dogovarajući posao u vezi s gradnjom TE Sisak i Toplane Zagreb.

Protiv Ivana Mravka, bivšeg šefa uprave HEP-a, Petra Čubelića, nekadašnjeg direktora HEP Proizvodnje, Željka Kljakovića Gašpića, bivšeg člana uprave HEP-a, Ljube Bušića i Ante Matića, čelnika građevinske tvrtke Monting PIM, USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podnio optužnicu zbog primanja i davanja mita.

Uloga rizničara

Riječ je o 600.000 kuna, novcu koji je na kraju završio u crnom fondu HDZ-a, što je i navedeno u nalogu o provođenju i proširenju istrage u aferi Fimi media, kojim je na kraju obuhvaćena i vladajuća stranka. Podizanje optužnice zbog dijela malverzacija u HEP-u, tvrtke koja je za vladavine bivšeg premijera Ive Sanadera djelovala pod prilično mutnim okolnostima, može se zbog toga protumačiti kao priprema za puno važniji optužni akt – onog protiv HDZ-a. Okrivljenici su, prema optužnici, kaznena djela počinili u rujnu 2007. godine dogovarajući posao u vezi s gradnjom TE Sisak i Toplane Zagreb.

Mravak je, tvrdi USKOK, na traženje Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a, također pod istragom zbog isisavanja novca za račun vladajuće garniture, da se ugovaranje poslova s pojedinim izvođačima uvjetuje isplatom provizije od tri posto, prihvatio ovakav model “poslovanja” uvjeren da novac treba HDZ-u. S time je upoznao ostale okrivljenike, a zajedno s Čubelićem od čelnika Montinga u tri je navrata tražio isplate, što je djelomično i realizirano. Matić je, piše u optužnici, od svibnja do srpnja 2009. godine predao Čubeliću 600.000, kao dio dogovorenog iznosa od 900.000 kuna. Ovaj je novac predao Mravku, koji ga je poslije proslijedio Barišiću. Ostatak dogovorenog iznosa izvođači su se obvezali platiti naknadno.

Priznao na ispitivanju

Inače, tijekom ispitivanja u USKOK-u Bušić je priznao da je Monting PIM dao mito kako bi sklopio posao s HEP-om. Tada je kazao da novac nije bio namijenjen šefovima te državne tvrtke, nego financiranju vladajuće stranke. Govoreći pred istražiteljima, Bušić je, koliko je poznato, još dodao da takve dotacije za HDZ nisu bile neuobičajene.

Ključne riječi

Komentara 86

PR
Protivcenzure
17:49 02.11.2011.

i oni misle da će hapšenjem 90godišnjeg starca okrenuti medijsku pozornost od ovoga ? ? ? stvarno su glupi.

IV
ivor
17:57 02.11.2011.

Što čekaš mlijeko? Zašto ne prijavljuješ kriminalce ako znaš za njih?

PR
Protivcenzure
21:27 02.11.2011.

ima li tome kraja!!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije