Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija offside

Akcija Offside: Zarađivali i do 300 tisuća eura po lažiranoj utakmici

zubak, offside (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/12
08.06.2010.
u 11:52

Diljem Hrvatske privedene su ukupno 22 osobe (dvoje slovenskih državljana) koje se dovode u vezu s namještanjem utakmica Prve hrvatske nogometne lige.

Nakon raščišćavanja korupcije u gospodarstvu, na red je došao i nogomet. Moglo bi se to zaključiti nakon jučerašnje akcije policije i USKOK-a pod kodnim imenom "Offside" u kojoj je jučer uhićena 21 osoba od kojih su dvije državljani Slovenije. Još se jedna osoba sumnjiči, no nije uhićena jer je u inozemstvu. One se sumnjiče za namještanje najmanje sedam utakmica Prve hrvatske nogometne lige, pod posebnim povećalom su utakmice Croatije Sesveta, a među uhićenima ima nogometaša, trenera, sportskih djelatnika... Cijena za namještenu utakmicu kretala se između 150.000 i 300.000 eura, no konačna šteta još nije poznata.

>>Privedeni: Još se ne zna tko je uhićen

>>Varteksov predsjednik Horvat: Ako je priča točna, svi odlazimo

Glavni organizatori

Akcija se provodi od kraja 2009., nakon što je njemačka policija obavijestila našu o mogućem namještanju utakmica i klađenju na njih. Dosad uhićeni sumnjiče se za udruživanje radi počinjena djela, primanje i davnje mita, a kao glavni organizatori grupe kojoj je cilj bio namještanje utakmica sumnjiče se Dino Lalič, Admir Suljič i Vinko Šaka koji su sinoć privedeni u USKOK. Prema prijavi, oni su u taj "posao" uvukli nogometaše pojedinih klubova, a među nogometašima s kojima je policija jučer razgovarala jesu i Miljenko Mumlek (Varteks), Jasmin Agić (Sesvete), Jakov Surać (Zadar), Danijel Mađarić (Međimurje), Andrija Balajić (Varteks), Mario Darmopil (Međimurje), Neven Vuljanko (Međimurje), Mario Čižmek (Sesvete), Saša Mus (Sesvete), Goran Jerković (trener C. Sesveta) te Tomislav Zubak (direktor Sesveta i sin Zvonka Zubaka).

Policija je jučer pretraživala stanove, kuće i automobile tragajući za dokazima o namještanju te klađenju na namještene utakmice. Osumnjičeni su neko vrijeme bili tajno praćeni i prisluškivani. Jesu li tim mjerama skupljeni dovoljno kvalitetni dokazi za ono što se godinama glasno priča – da nam je nogomet kaljuža u kojoj je namještanje rezultata svakodnevna pojava – zasad je teško reći. Pod povećalom istražitelja posebno su se našli nogometni klubovi Varteks, Međimurje, Sesvete i Zadar.

U akciju je bio upućen vrh HNS-a, a Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a, kazao je da im je iz policije prije 15-ak dana rečeno da postoje indicije koje usmjeravaju novo svjetlo na kladioničarsku aferu.

Danas idu na sud

Objasnio je da im detalji nisu priopćeni. No, činjenica da su u HNS-u znali da se sprema veliko pospremanje hrvatskog nogometa, kako se neslužbeno čuje, ubrzala je uhićenje osumnjičenih. S tim se dovodi u vezu i prošlotjedni istup Rene Sinovčića, vanjskog suradnika, a u stvarnosti glavnog čovjeka NK Zadra, koji je ničim izazvan najavio da će povući NK Zadar iz ponude domaćih kladionica. U USKOK su sinoć privedeni Saša Mus, Tomislav Zubak, Goran Jerković te Šaka, Lalič i Suljič. Lalič i Suljič kao slovenski državljani tražili su prevoditelje, a nakon ispitivanja svi su odvedeni u jedinicu za zadržavanje na Senjaku. Tijekom današnjeg dana oni bi trebali biti privedeni na sud, a ostali osumnjičeni trebali bi biti dovedeni u USKOK na ispitivanje.

Komentara 64

MM
Mladen Miletić
19:46 08.06.2010.

Akcija Offside: Zarađivali i do 300 tisuća eura po lažiranoj utakmici, samo budale vjeruju da se teškim radom i plačom od 5-6 tisuča kuna moiže obogatiti u Kapitalizmu u Balkanizmu !...

Avatar karlo5
karlo5
20:11 08.06.2010.

U našem društvu moralno je krasti,lagati varati.....stoga niti jedan od ovih uhićenih,neće se osječati krivim.

KA
kakitaki33
19:14 08.06.2010.

20 uhapsenih za pokakanih do 300,000 eura-heheheheheheeh bedaki hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije