Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davanje mita

Cvrtila: Policija provjerava Pantovčak radi istrage u Finskoj

\'18.2.2010., Zagreb - Susret hrvatskog predsjednika Ive Josipovica i bivseg predsjednika Stjepana Mesica u Uredu Predsjednika. Photo: HINA/POOL/Lana Silvar Dominic/PIXSELL\'
HINA/POOL/L. S. Dominic/PIXSELL
Autori: Luka Capar, Ivanka Toma
03.04.2012.
u 14:04

Uvjeren sam da uvid u evidenciju ulazaka u Ured predsjednika treba pokazati je li ondje zalazio Wolfgang Riedl, kaže Cvrtila

Kriminalistička policija istražuje je li tko u Uredu predsjednika u vrijeme dok je predsjednik bio Stjepan Mesić primio mito od finske Patrije kako bi se toj tvrtki pogodovalo da dobije posao u Hrvatskoj vrijedan 112 milijuna eura.

Riječ je o kupnji 84 oklopna vozila, a ministar obrane Ante Kotromanović kazao je da MORH surađuje s DORH-om te kako su im isporučili tražene dokumente i stoje im na raspolaganju u istrazi.

Istražitelji su posjetili i Ured predsjednika gdje su provjeravali knjige ulazaka na Pantovčak.

Vojna oklopna vozila AMV 8x8 Hrvatska je 2007. godine kupila od finskog proizvođača Patrije u postupku nabave koji je proveden po predviđenoj proceduri i vrlo transparentno. U odabiru Patrije presudilo je testiranje koje je pokazalo da su finski oklopnjaci bolji od konkurencije, a uz to i za 35 milijuna eura jeftiniji. Suština je to izjave prof. Vlatka Cvrtile koji je bio savjetnik bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića za vojna pitanja, te je tako bio i član povjerenstva za nabavu oklopnjaka.

Cvrtila kaže da u cijeloj proceduri ništa nije sumnjivo, a da podatak kako policija provjerava ulaske u Ured predsjednika u vrijeme kada su nabavljana oklopna vozila ne znači da je netko u Hrvatskoj pod istragom, pogotovu ne bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Napominje i da je uvjeren kako je uvid u evidenciju ulazaka na Pantovčak koja treba pokazati je li ondje zalazio i predstavnik Patrije za Sloveniju i Hrvatsku Wolfgang Riedl zahtjev koji proizlazi iz istrage koja se vodi u Finskoj. Ondje policija već dulje vrijeme istražuje predstavnike Patrije, odnosno jesu li se služili korupcijom pri plasiranju svojih vozila u određene zemlje – konkretno u Sloveniju i Hrvatsku.

– U Ured predsjednika dolazilo je mnogo ljudi, vjerojatno su dolazili i predstavnici Patrije, kao i njihove konkurencije – kaže Cvrtila dodajući kako to ništa ne znači.

– Dolazio je i bivši premijer Ivo Sanader, i što bi sad to samo po sebi trebalo značiti? – pita Cvrtila. Ističući kako od njega kao člana povjerenstva nitko nikada nije ništa tražio, niti je bio izložen ikakvome pritisku, Cvrtila je pojasnio i proceduru koja je prethodila kupnji 84 oklopljena vojna vozila za 112 milijuna eura.

Povjerenstvo koje je imalo sedam članova (četiri ministra, člana GS OS, savjetnika predsjednika i potpredsjednika Vlade) naložilo je testiranje vozila, a nakon otvaranja ponuda dalo je ukupnu ocjenu o ponudama i preporučilo Vladi čije bi oklopnjake bilo bolje kupiti. Odluku je donijela Vlada, a ugovor je potpisao ministar obrane Berislav Rončević.

Komentara 74

NE
neverane
15:21 03.04.2012.

Zaklela se zemlja raju .........

Avatar seneka
seneka
14:24 03.04.2012.

Ajmo sad skrenut pozornost malo na ovu stranu. Dovezimo još voz prazne slame da( stoka sitnog zuba) zav.citat, ima šta mlatiti. Ma ko j... poskupljenje svega..

BR
BratCroat
17:34 03.04.2012.

Hahaha, Coruptia 8x8

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije