Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zagrebu

Ured za komunističke zločine iskapat će četiri masovne grobnice

'Vitez 10.04. 2012 godine otkrivena anticka grobnica u Sadovacama kod Viteza'
'Srecko Stipovic'
19.04.2012.
u 08:00

Ravnatelj ureda Anić: Iskapanja će početi u idućih nekoliko tjedana, lokacije su potvrdili svjedoci, ali ih još ne želimo precizirati

Nakon što je bilo odgođeno pripajanje Ureda za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava, što je ministar branitelja Predrag Matić Fred namjeravao riješiti ubrzano, stižu najave da bi se pripajanje moglo ipak dogoditi u drugom pokušaju. Vlada je odgodila odluku nakon što su protiv nje reagirali u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i nakon što je Joseph Daul, šef zastupničkog kluba europučana, uputio otvoreni prosvjed premijeru Z. Milanoviću. Osnova prosvjeda bila je da takav ured ne smije biti pod izravnom kontrolom izvršne vlasti. Ravnatelj Ureda dr. Tomislav Anić, pak, najavljuje što u ovoj neizvjesnoj situaciji poduzima.

– Ured je spreman za probna iskapanja četiriju lokaliteta u okolici Zagreba na kojima se, prema navodima svjedoka, nalaze masovne grobnice sa žrtvama koje su likvidirane nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Planiramo ih provesti vrlo brzo, već u nekoliko sljedećih tjedana, čim dovršimo postupke koordinacije s drugim institucijama na koje nas obvezuje zakon i nakon što finaliziramo tehničke pojedinosti probnih iskapanja - kaže Anić.

Nije želio precizirati o kojim je lokacijama riječ, no dodao je kako ubrzo nakon toga planiraju i probna iskapanja na još dvije lokacije, na kojima se, prema navodima svjedoka, nalaze masovne grobnice s vrlo brojnim ostacima žrtava. Zasad je spreman otkriti samo da se te dvije lokacije nalaze izvan Zagrebačke županije i da završavaju preliminarne pripreme za iskapanja na tim lokacijama.

Komentara 32

OB
-obrisani-
08:31 19.04.2012.

jozek2 apsolutno si u pravu

OB
-obrisani-
08:15 19.04.2012.

spadaJU li pod te zločine i tzv. zločini \"antifašista\" rata i poraća ?

MA
malamlak
08:30 19.04.2012.

Josipoviću, još uvijek ne vidiš crvenu zmijurdaču!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije