Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatraženo ukidanje imuniteta

OLAF tereti Grgića za pronevjeru novca EU

Vinko Grgić
Ivica Galovic/PIXSELL
30.06.2021.
u 18:50

Mandatno-imunitetno povjerenstvo raspravit će o zahtjevu već u ponedjeljak

Od Ureda europskog javnog tužitelja dobili smo zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta Vinku Grgiću jer taj Ured želi pokrenuti kazneni postupak protiv Grgića. I mi se sad o tome zahtjevu trebamo očitovati. Već smo lani odlučivali o Grgiću na temelju DORH-ova zahtjeva vezanog uz optužbe o javnoj nabavi u slučaju Biosol – solarne elektrane. Sad se radi o nečemu drugom, o gradnji reciklažnog dvorišta i nabavi opreme, za što je dodijeljen novac iz kohezijskog fonda – potvrdio nam je predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics primitak zahtjeva za ukidanje Grgićeva zastupničkog imuniteta, dodavši da je ovo prvi put da se Ured europskog javnog tužitelja obratio saborskom povjerenstvu s takvim zahtjevom.

Na pitanje može li mandat saborskom zastupniku biti ukinut na zahtjev međunarodne institucije te kada bi se o tom zahtjevu moglo raspravljati, Jankovics je uzvratio:

– Ured europskog javnog tužitelja osnovalo je 20 zemalja EU, među kojima i Hrvatska, a naknadno su mu pristupile još i Nizozemska i Malta. Ovaj je zahtjev legitiman i mi o njemu možemo raspravljati i donijeti odluku. A o zahtjevu o ukidanju imuniteta Vinku Grgiću mogli bismo raspravljati na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva već u ponedjeljak. Potom slijedi glasanje na saborskoj plenarnoj sjednici, a nadam da bi i to moglo biti već idući tjedan.

Informaciju da je Ured europskog javnog tužitelja zatražio od Sabora ukidanje imuniteta zastupniku Vinku Grgiću zbog primanja mita i pronevjere europskog novca te zloporabu položaja i ovlasti komentirao je u studiju Večernji TV-a potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić čiji je Grgić bivši stranački kolega. Kazao je da je to upozorenje svima.

– Poruka je da s onim što je pod kontrolom OLAF-a (Europskog ureda za borbu protiv prijevara) nema šale, to je novac europskih obveznika i mali je prag tolerancije na korupciju. To je dobro, to pozdravljam – rekao je Hajdaš Dončić. Drži i da bi takvih akcija moglo biti sve više jer sada prvi put počinjemo koristiti ozbiljniji novac EU.

– To treba biti pokazna vježba, da se pokaže da nema vrludanja s europskim novcem. I to će se događati svaki put kada se uoči nerazmjer u odnosu na ono što je ugovoreno u javnoj nabavi – kazao je Hajdaš Dončić za Večernji TV.

Natječaj za reciklažno dvorište u Novoj Gradiški, procijenjene vrijednosti 5,4 milijuna kuna bez PDV-a, objavljen je u veljači 2019., a bespovratna sredstva EU za taj projekt iznosila su 4,5 milijuna kuna. Taj je natječaj jedan od slučajeva kojima se bavi i USKOK u sklopu istrage o Vinku Grgiću kojeg sumnjiči da je od Kreše Peteka dobio mito od 100.000 kuna. Uz to je sporan i natječaj za gradnju solarne elektrane u Novoj Gradiški. Za reciklažno dvorište ponudu je, među ostalima, dao konzorcij Promet građenja i M.I. Hršaka od 4,6 mil. kuna, a konzorcij Elektrocentra Petek i MIPEK-a od 5,1 mil. kuna. Za kriterij cijene Promet građenje i M.I. Hršak dobili su 60 bodova, a Petekovi 53,83 boda. Za jamstvo su oba ponuđača dobila po 25 bodova. Za stručno iskustvo tražio se ovlašteni voditelj građenja s iskustvom inženjera građenja.

Promet građenje i M.I. Hršak naveli su da je njihov stručnjak bio glavni inženjer gradilišta, no naručitelj je zaključio da je tražio inženjera građenja, dakle s iskustvom niže razine, pa su im dodijelili samo pet bodova, a Petekovi su dobili maksimalnih 15 i pobijedili s 93,83 boda u odnosu na 90 bodova Prometa i Hršaka.

Vinko Grgić
1/4

 

Ključne riječi

Komentara 81

FR
franc251
11:52 30.06.2021.

SDPovac pa to ne smiju napisat.

Avatar southman
southman
11:53 30.06.2021.

Ne piše stranka dakle SDP-ovac !

MA
MaksovMesar
12:04 30.06.2021.

Pošten čovjek i komunist...😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije