Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U iščekivanju

New York preživio Irenu. Najveći problem ostaju poplave

uragan (1)
Foto: Reuters/AFP
1/20
28.08.2011.
u 09:03

Oko 15 sati po hrvatskom vremenu američki Nacionalni centar za uragane smanjio je razinu uragana Irena na tropsku oluju.

Uragan Irena stigao je do New Yorka. Prema pisanju američkih medija dosad je poginulo najmanje desetero ljudi, a više od 2 milijuna ljudi ostalo je bez električne energije.

Neželjeni gost, uragan Irena stigao je u New York u nedjelju ujutro prije sedam sati. Kiša koja je padala cijelu noć pojačana je i uz snažni vjetar zaustavila sve one koji su planirali napustiti stanove i kuće misleći da se ništa ozbiljno neće dogoditi.

Oko 15 sati po hrvatskom vremenu američki Nacionalni centar za uragane smanjio je razinu uragana Irena na tropsku oluju.

- Očekujemo da će se uvjeti rapidno pogoršavati. Oluja je stigla, rekao je gradonačelnik Michael Bloomberg na konferenciji za novinare. Zamolio je stanovnike da ostanu u svojim domovima. Newyorška je luka ispražnjena, valovi s Atlantika i rijeke Hudson poplavljuju južni dio Manhattana za koji je naređena potpuna evakuacija. Slično je i  uz East River, na području uz zgradu Ujedinjenih naroda gdje se Rijeka izlijeva po gradskim ulicama. Svi su restorani zatvoreni kao i trgovine smještene ispod razine zemlje na Manhattanu sve predstave na Broadwayju su otkazane, nijednog turista nema na Times Squareu.

Grad izgleda sablazno prazan a najavljeno je da će Uragan svoj maksimum u New Yorku dosegnuti za nekoliko sati.
 Ogromne količine vode slijevaju se u podzemnu željeznicu a strahuje se od nestanka električne energije. Panika koja je vladala gradom uoći dolaska uragana ipak je ublažena i građani se nadaju da će za nekoliko sati sve dobro završiti I da će od uragana pamtiti samo obilne kiše I snažni vjetar.

Da se ipak nešto ozbiljno događa u gradu potvrđuje i činjenica da jutros newyorčanima na kućne pragove nisu dostavljene omiljene novine New York Times. Na Manhattanu za sada nema smrtno stradalih ili ozlijeđenih građana a najveći problem nakon odlaska uragana biti će poplavljene ulice I kuće te opskrba grada svježim namirnicama.

Stanovnici New Yorka javljaju kako su u područjima blizu rijeke Hudson, te obale oceana podrumi poplavljeni.

BBC prenosi kako najveći problem predstavlja plima i velika količina kiše koja ne prestaje padati, a nošeni snažnim vjetrom valovi se prelijevaju na ulice grada.

Chris Christie guverner New Jerseya pozvao je stanovnike da ne napuštaju domove dok oluja ne prođe u potpunosti što se očekuje tijekom poslijepodneva. Poplave su i dalje najveća opasnost s kojom se stanovnici tog područja suočavaju.

Spremili se za najgore

New York je spreman za dolazak uragana koji bi trebao pogoditi grad u sedam sati ujutro po američkom vremenu. Vijesti iz Sjeverne Karoline u kojoj je, izvještavaju američki mediji, u uraganu stradalo četiri osobe dodatno su prestrašile newyorčane i potakle na odgovornije ponašanje.

Moram reći da ulice najvećeg americkog grada izgledaju pomalo sablasno, neuobičajeno prazne, projuri tek po koji taxi jer je javni promet prekinut, ne vozi ni podzemna željeznica, zatvorene su zračne luke. Nevjerojatno je čudno vidjeti na primjer Times Square prazan, bez posjetitelja.

>>Kretanje uragana Irene uživo pratite ovdje

Grad koji nikad ne spava, svjetska prijestolnica, velika jabuka, kako se sve tepa New Yorku potpuno je utihnuo, smirio se i pripremio za uragan koji se sporo kreće a to ga, upozoravaju stručnjaci čini još opasnijim i razornijim. Mnogi komentiraju da je stvorena nepotrebna panika, jer psihoza isšekivanja uragana traje već dva dana ali sve nadležne službe naglašavaju da građani moraju biti spremni i na najgori scenarij jer se očekuju snažni udari uraganskog vjetra i kiše kakve , tvrde meteorolozi, New York nije doživio u zadnjih stotinjak godina.

>>Uragan odnosi živote: stablo palo na muškarca, poginuo i dječak (11)

Evakuacije su završene ali južnim dijelom Manhattana stalno kruže policijski automobili i preko razglasa upozoravaju sve one građane koji još vijek nisu napustili taj rizični dio grada, da je krajnji rok da to učine i ne dovode sebe i spasitelje u životnu opasnost.

Gradonačelnik Bloomberg je neumoran u molbama građanima da budu odgovorni i oprezni te da poslušaju savjete o evakuaciji jer još ima mjesta u 91 skloništu . Zatvoreni su i svi mostovi i autoceste koje voze prema Manhattanu, kiša neumorno pada, vjetar jača i sada još samo preostaje da se svi nadamo kako će za nekoliko sati sve proći puno lakše I bezopasnije od onih najgorih najava.

 

Ključne riječi

Komentara 118

KI
kiwi2
10:20 28.08.2011.

. Irena je komad.

GA
gary1
12:49 28.08.2011.

zamislite puše bura 130 kmh, jaka vijest, a fakat me zaboli ona stvar za NY i budale koje otome pišu

PI
pizd00n
09:40 28.08.2011.

Treba to sve resetirat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije