Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biraju se čelnici

Unutarstranački izbori u SDP-u održat će se 12. svibnja

Unutarstranački izbori SDP (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/11
17.03.2012.
u 09:33

Predsjednik stranke i aktualni premijer Zoran Milanović trenutno nema protukandidata

Unutarstranački izbori za predsjednika ili predsjednicu SDP-a održat će se 12. svibnja, a izborna stranačka konvencija 2. lipnja ove godine. To je danas na sjednici odluči Glavni odbor SDP-a.

- To će biti neposredni tajni izbori, svaki član SDP-a glasa po principu kako se glasa na građanskim izborima. Glavni odbor donio je i odluku o sastavu i izboru središnje izborne komisije, a od predsjedništva stranke zatražio je da izvrši analizu potreba dopuna i izmjena statuta. Razlog za to je što smo sada stranka koja je odgovorna za državnu vlast - rekao je Josip Leko naglašavajući kako u SDP-u nema nikakve automatike što se tiče izbora čelnih ljudi stranke.

- Svi članovi SDP-a su u bubnju osim onih koji nisu platili članarinu - dodao je Leko ističući kako svi članovi SDP-a imaju sedam dana kušnje u kojima će odlučiti hoće li se ili neće kandidirati za najviše stranačke funkcije.

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović obraćajući se članovima na početku sjednice Glavnog odbora, naglasio je kako je SDP socijalno lijeva i liberalna stranka, ali ne i neoliberalna.

- Ako smo liberalni ne znači da smo bezdušna i prokapitalistička stranka po svaku cijenu. Naprotiv, to znali da one slobode koje vrednujemo i koje želimo uživati, uživaju i drugi - rekao je Milanović, te se dotaknuo aktualnih gospodarskih problema.

Govorio je i o aktualnim problemima hrvatskih brodogradilišta, naglašavajući kako je brodogradnja hrvatska tradicija.

- Za probleme brodogradilišta odgovorna je do sada svaka vlast. Rješavanje tog problema zapalo je nas. Nikada teži zadatak. Ne smijemo gubiti na njima, jednostavno moramo okrenuti taj trend - istaknuo je Milanović.

Nije mogao, iako izravno nije spomenuo ime tvrtke, da se ne osvrne i na problem radnika Diokija koji već šest mjeseci nisu primili plaću.

- Boli me kada gledam ljude koji u privatnim tvrtkama prosvjeduju, štrajaku i doslovno, budući da svi žive u gradu, nemaju ništa osim svoje plaće - rekao je Milanović napominjući da oni kao vlast s jedne strane moraju biti empatični i sućutni, ali s druge strane odlučni i kritični u nekim stvarima.

- Svjesni smo da je vlast odgovornost i teret i da moramo paziti da ne stvaramo presedan koji će cijelu Hrvatsku učiniti slabom - dodao je je Milanović.

Kada su stranački izbori u pitanju, naglasio je Milanović, SDP je uvijek je po demokratskoj proceduri prednjačio i bio na visini zadatka.

- SDP je najjača stranka u Hrvatskoj, ali i stranka koja u izboru članova, delegata i vodstva ima najdemokratskije i najotvorenije kriterije - rekao je Milanović napominjući kako vlast kvari i stvara imperijalnu oholost kod svakoga.

- Moramo cijelo vrijeme biti svjesni toga, jer je to važno kad vidimo što se događa kad se stranke vode nedemokratski i autoritarno. Na kraju se svi okrenu svi protiv svih - neizravno je Milanović prokomentirao što se događa u najjačoj oporbenoj stranci.

Komentara 27

DO
domagojb963
09:08 19.03.2012.

SDP najjača stranka u Hrvatskoj?? Jeli to po Ipsos pulsu i Mislavu Bagi?? Yes,thank you very much.

LA
lanica
09:51 17.03.2012.

a di je sad njihova demokratizacija, kaj baš nitko drugi nema aspiracije na mjesto šefa stranke SDP-a??

ZG
zagreb_grad
14:41 17.03.2012.

a novinari nam ne bi prali sad mozak o njihovim unutarstranackim izborima kao sto nam peru sa hdz-ovim!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije