Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvojne dvojbe

Unatoč osudi ekologa, župan I. Vučić i dalje želi još hidroelektrana

Kosor Lešće (1)
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
02.09.2010.
u 08:05

PCAP: Turizam je bolje razvijati na netaknutim rijekama nego na umjetnim jezerima. Župan: Energetska neovisnost pretpostavka je turizma

Ponuda predsjednici Vlade Jadranki Kosor župana Karlovačke županije Ivana Vučića, dana u utorak za puštanja u probni rad HE Lešće na Dobri, da se i na ostalim rijekama u županiji sagrade hidroelektrane, za žaljenje je. Nadamo se da je bila potaknuta svečanim trenutkom, a ne stvarnom najavom razvojne energetske politike, kaže voditelj programa održivog razvoja PCAP International Ivan Mužar.

Kanjon ili umjetno jezero?

Ekolozi se protive daljnjoj izgradnji velikih hidroelektrana, ali ne i malih.

– Prostornim planom Karlovačke županije predviđena je izgradnja hidroelektrana manje snage, koje ne nagrđuju okoliš – nastavlja ekološki aktivist Ivan Mužar.

 Izgradnjom Hidroelektrane Lešće, tvrdi, nepovratno je uništeno 12,5 kilometara jedinstvenog kanjona Dobre sa svim njenim geomorfološkim karakteristikama.

 – Hidroenergetski potencijal te rijeke, Korane, Mrežnice i Kupe, zanemariv je za izgradnju većih protočnih elektrana. Preostaje jedino graditi akumulacijska jezera kojima se uništavaju kanjoni – smatra Mužar.

 Ekolozi drže nespojivim izgradnju velikih hidroelektrana i razvoj turizma kao jedne od strateških odrednica Karlovačke županije.

 – Mnogo je prihvatljivije turizam razvijati na prirodnim i netaknutim rijekama nego na umjetnim akumulacijskim jezerima – kaže Mužar.

 Župan Ivan Vučić s ekolozima se – slaže.

 – I dalje stojim iza ponude predsjednici Vlade. Ne želimo oskvrnjivati prirodne ljepote Karlovačke županije. Za svakog ulaganja valja poštivati proceduru, koja uključuje i izradu studija utjecaja na okoliš – kaže Vučić.

 Interes stranih ulagača

 Energetsku neovisnost vidi kao pretpostavku razvoju turizma. Tvrdi da se prvenstveno zalaže za izgradnju malih hidroelektrana.

 – Također, u šumovitim predjelima županije, na području Slunja i Ogulina, ima interesa za izgradnju elektrana na biomasu. Ista su područja zbog vjetrovitosti interesantna za vjetroelektrane. Vodili smo preliminarne razgovore o tome s engleskim, portugalskim i belgijskim ulagačima – otkriva nam karlovački župan Ivan Vučić.

Ključne riječi

Komentara 3

RE
rendulic50
18:47 02.09.2010.

IDEJA OK Poznavajući kraj o kojem govori župan to je ok.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
16:19 04.09.2010.

Sve bi to bilo lijepo kada elektrana ne bi imala tehničke probleme sa generatorima,koji će se morati menjati zbog pojačanih vibracija a samo koliko će koštati ti propusti.Sve me to podsjeća na naš propali paviljon u Veneciji.

VE
Velikogoričan56
13:17 05.09.2010.

Nisam siguran u ono sto Njuskalo govori, odakle taj podatak? Koncar ima ogromno iskustvo u proizvodnji generatora, bilo bi cudno da naprave los generator, uostalom postoji jamstveni rok, ni u kom slucaju ovo se ne moze usporedjivati s onom diletantskom gradjevinom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije