Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

UN: U Sjevernoj Koreji vlada glad, a vlasti zlostavljaju stanovništvo

Koreja
AFP
23.10.2009.
u 11:09

Utjecaj na zalihe hrane ima i uplitanje države u ekonomiju kojim se ponajprije želi smanjiti uloga žena u radnom procesu. Brojni građani žive na rubu siromaštva dok vladajuća elita kontrolira i iskorištava velika mineralna bogatstva.

Situacija s hranom u Sjevernoj Koreji je alarmantna, a humanitarnu pomoć dobiva tek trećina stanovništva kojima je pomoć potrebna, piše u najnovijem UN-ovu izvještaju. Dodaje se da su nestašice hrane dijelom izazvane reakcijom na nuklearna testiranja koja posljednjih mjeseci provodi režim u Pyongyangu.

Utjecaj na zalihe hrane ima i uplitanje države u ekonomiju kojim se ponajprije želi smanjiti uloga žena u radnom procesu. Brojni građani žive na rubu siromaštva dok vladajuća elita kontrolira i iskorištava velika mineralna bogatstva.

Ženama mlađima od 49 godina nije dopušteno trgovanje tako da brojne stanovnice sela ne mogu prodati ono što proizvedu. Zbog toga su u zemlji zatvorene neke tržnice što je izazvalo sukobe između prodavačica i vladajuće elite.

Žene ne smiju voziti ni bicikle koji su za većinu stanovnika Sjeverne Koreje osnovno vozilo za odlazak na posao. Prisiljava ih se i da nose suknje umjesto hlača.

- Iskorištavanje i zlostavljanje običnih ljudi prešlo je sve granice i postalo je gotovo svakodnevno. Neke ljude šalju u zatvore samo zato što su zakasnili na posao ili su se usudili pogledati neki film iz Južne Koreje - piše u UN-ovu izvještaju.

Iako je stanje s hranom u Sjevernoj Koreji posljednjih godina išlo nabolje jer je pomoć redovito stizala, veliki su se problemi pojavili sredinom ove godine kada su uvedene nove UN-ove sankcije protiv režima koji predvodi predsjednik Kim Jong-il.

Ključne riječi

Komentara 31

OB
-obrisani-
13:40 23.10.2009.

E moj acide, potpuno se slazem s tobom! Svi znaju, da ide i Kini im Rusiji ova bijeda od Sjeverne Koreje na zivce! Posebni Kini, koja je komunizam ostavila za sobom i ima ogromnu ekonomsku suradnju s zapadom, s kojim je na zivot i smrt povezana!

ED
edukacija7
00:35 24.10.2009.

dobre analize Kiro... bravo! znaš ti i zablistat...

MM
Mladen Miletić
11:30 23.10.2009.

UN: U Sjevernoj Koreji vlada glad, a vlasti zlostavljaju stanovništvo, jedino demokratsko riješenje je osim što im nametnušmo embargo (izgladnjujemo narod) još da ih potučemo izbombardiramo... Navali sa minusima... Ali bez odgovora koje je riješenje... Demokratsko..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije