Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rim

Umro poznati talijanski dizajner automobila Sergio Pininfarina

andrea pininfarina,sergio pininfarina (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
03.07.2012.
u 13:14

Tvrtka Pininfarina ne dizajnira i ne konstruira samo automobile nego i ostala prijevozna sredstva, od vlakova do bicikala, a dizajnirala je i baklju za zimske Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.

Poznati talijanski dizajner automobila Sergio Pininfarina (85) umro je noćas u svome domu u Torinu. Uz njega su bili supruga Giorgia, kći Lorenza i sin Paolo. Sergio Pininfarina, sin proizvođača karoserija Gianbattiste Farine zvanog Pinin, rođen u Torinu 1926., bio je vitez rada i doživotni senator. Bio je predsjednik udruge talijanskih industrijalaca (Confindustria) od 1988. do 1992. i europarlamentarac od 1979. do 1988.

Diplomirao je strojarstvo na torinskom fakultetu Politecnico di Torino 1950., a tvrtku je od oca preuzeo 1961. te je odmah počeo surađivati s automobilskim industrijama, počevši od francuskog Peugeota. Za tvrtku Alfa Romeo proizveo je 27.000 čuvenih Giulietta Spider, koji se smatra remek-djelom talijanskog autodizajna. Dizajnirao je, uz ostalo, Alfa Romeo Spider "Duetto", Lancia Flaminia, Lancia Flavia coupé, Dino 246 i Fiat "124 Sport Spider", "Dino Spider", ali i čuveni Ferrari Testarossa. Radio je i za tvrtke Daewoo, Cadillac (dizajnirao je, na primjer, Cadillac Allanté), Bentley i Mitsubishi.

Tvrtka Pininfarina, koju smo svojedobno posjetili u Torinu, ima tri tvornice i posebni studijski dizajnerski centar. Od 2008. kada je u prometnoj nesreći vozeći skuter poginuo Sergiov sin Andrea, tvrtkom upravlja drugi sin Paolo. Tvrtka Pininfarina ne dizajnira i ne konstruira samo automobile nego i ostala prijevozna sredstva, od vlakova do bicikala, a dizajnirala je i baklju za zimske Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.

Komentara 3

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:54 03.07.2012.

Slava čovjeku koji mi je zamaglio djetinjstvo svojim djelima, mnoštvu autića koje je dizajnirao, a koje sam ja imao prilike kupovati pod nazivom "Matchbox".

OB
-obrisani-
14:05 03.07.2012.

Neka mu je večna slava i hvala za sva zadovoljstva koje sam imao vozeći automobile koje je on dizajnirao !

GO
Gospon
15:14 03.07.2012.

Ako se ne varam, Sergio se nije toliko bavio dizajniranjem koliko samim vođenjem tvrtke, većinu ovdje nabrojanih auta dizajnirali su drugi koji su radili za njega. Npr. Fioravanti je dizajnirao najpoznatije Ferrarije iz 70-ih i 80-ih - Testarossa, 308 itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije