Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak heroine

Umrla Sally Ride, prva Amerikanka u svemiru

Odbojka na pijesku
Foto: AFP
1/2
24.07.2012.
u 11:10

Ride je s četvoricom kolega 1984. stupila u ''Challenger'', a prizori njihova putovanja u svemir obišli su zemlju i učinili je nacionalnom heroinom

Sally Ride (61), prva Amerikanka koja se otisnula u svemirska prostranstva, umrla je u ponedjeljak nakon višemjesečne borbe s rakom gušterače.

Tog povijesnog lipnja 1983.godine Ride je s četvoricom kolega stupila u ''Challenger'', a prizori njihova putovanja u svemir obišli su zemlju i učinili je nacionalnom heroinom. Otvorila je na taj način vrata mnogim mladim djevojkama koje su željele krenuti njenim stopama i baviti se znanstvenim radom. Nakon odlaska iz NASA-e, sreću je 1987. godine potražila na Sveučilištu u San Diegu, gdje je obnašala dužnost direktorice Kalifornijskog svemirskog instituta.

Pod svojim je imenom osnovala kompaniju za znanstvenu edukaciju koja je mnogim mladim znanstvenicima pružila priliku da se educiraju o svemirskim programima. Njezin doprinos danas je nemjerljiv pa ju je i predsjednik Barack Obama nazvao ''nacionalnom heroinom i snažnim uzorom''.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
23:37 24.07.2012.

UKUSA o cemu ti ? -_-

UK
UKUSA
11:36 24.07.2012.

Anglo-Saxonska stampa registrira kad svaki njihov velikan nesto dade u znanosti, kad dade potomstvo i kad umre. Novine po zemljama koje su americki sateliti s tim bombardiraju domacu javnost. Anglo-Saxoni imaju svoje vrijednosti i dostignuca, jesu li to i vrijednosti i dostignuca njihovih satelita?

IR
irani
15:46 25.07.2012.

24.07.2012. u 23:37h hrxxx je napisao/la: UKUSA o cemu ti ? -_- . =================== . Ma nezna ni on sam, ali su mu rekli da mora spamirati svaki niz . Barem je poslusan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije