Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapljena

Umjetnička zbirka bivšeg premijera seli u muzej

slike (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/14
27.12.2010.
u 10:04

Oko ponoći je počelo Iznošenje vrijednih umjetničkih slika iz kuće Sanaderovih u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici

U Kozarčevoj opet je bilo živo. Pred vratima obiteljskog doma bivšeg premijera Ive Sanadera oko devet sati pojavili su se policajci, istražitelji USKOK-a i stručnjaci za umjetnine. Zadatak: popisati, propisno zapakirati i premjestiti u Muzej suvremene umjetnosti skupocjenu kolekciju umjetnina bivšeg čelnika Vlade i vladajuće stranke.

Nisu mogli u kuću

Okupljeno mnoštvo isprva nije moglo ući u Sanaderovu rezidenciju iako je po upaljenim svjetlima bilo jasno da je netko od ukućana ipak kod kuće.

Vrata im nije nitko nije otvorio pa su se zato ponovno vratili za pola sata da obave posao, kada im je dopušteno da uđu u dom Sanaderovih.

U Kozarčevoj se ubrzo pojavio i Goran Suić, jedan od odvjetnika bivšeg premijera, no na riječima je bio prilično škrt.

– Provodi se rješenje suda. Više ne mogu ništa reći – kazao je Sanaderov odvjetnik. Na sudsku odluku o privremenom oduzimanju stotinjak umjetnina Sanaderova se obrana žalila, no žalba im nije uvažena.

Kolekcija, za koju je Sanader tvrdio da vrijedi oko 1,5 milijuna kuna, što je kao podatak naveo u svojoj dopunjenoj imovinskoj kartici, bit će, naime, zaplijenjena kao jamstvo iz kojeg će država namiriti štetu dokaže li se na kraju cijelog postupka Sanaderova krivnja za djela koja mu se stavljaju na teret, odnosno da se okoristio novcem isisanim iz državnog proračuna. Je li bivši premijer doista umjetnine kupovao novcem izvučenim preko Fimi medije, zasad je nezahvalno tvrditi s obzirom na to da je poznato da je on godinama “dopunjavao” svoju bogatu kolekciju.

– Trebali ste biti ovdje prije nekoliko godina kada su te stvari dovezene u kamionu! Sada moraju van! – dobacila je u prolazu jedna stanarka Kozarčeve vidjevši pred Sanaderovom kućom okupljeno mnoštvo, a time dala naslutiti i kako je sporna zbirka stečena.

I dok je bivši premijer Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa naveo da njegove umjetnine vrijede tek 1,5 milijuna kuna, prema nekim drugim procjenama, Sanaderova kolekcija vrijedi pet puta više.

Iako je javnosti već prije bilo poznato da najpoznatiji austrijski pritvorenik posjeduje jednu od najvrednijih kolekcija umjetnina u Hrvatskoj, koja se često uspoređivala s onom Nadana Vidoševića, još uvijek nije poznato koja umjetnička djela Sanader zapravo posjeduje.

Spominjala se strast bivšeg premijera prema slikama renomiranih autora poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića, Milivoja Uzelca... Prema iskazu Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine i rizničara HDZ-a, danog istražiteljima USKOK-a, nekadašnji Sanaderov prijatelj osobno je, prema zahtjevu bivšeg premijera, obilazio galerije u potrazi za umjetninama kojima bi Sanader obogatio svoju zbirku.

Barišić je, kako je kazao USKOK-u, Sanaderu kupovao umjetnine prljavo zarađenim novcem.

Obilazili galerije

Poznato je također da su istražitelji sklapajući mozaik oko navodnih inkriminiranih radnji bivšeg premijera obilazili neke od poznatijih galerija u Zagrebu kako bi se utvrdilo stvarno podrijetlo umjetničke zbirke bivšeg premijera. Istražiteljima je bilo u prvom redu bitno utvrditi jesu li neke umjetnine stvarno kupovane u vrijeme dok se preko Fimi medije izvlačio novac iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava koji je na kraju, prema spoznajama istražitelja, završavao na Sanaderovim računima.

Ključne riječi

Komentara 255

OB
-obrisani-
01:45 28.12.2010.

bez SESIRA

RR
red_rad_disciplina
01:20 28.12.2010.

Te slike su donirali građani splitsko-dalm. županije u ratno vrijeme za kupnju oružja a eto čini se da su slike malo zalutale

MI
mica1111
10:45 27.12.2010.

...luena bit će da krivo onda prevodiš...kakva optužnica...radi se o fazi istrage,a nakon toga ako se nađe dovoljno elemenata podiže se optužnica... ...kakve veze u ovom trenutku ta istraga u Austriji ima sa njegovim slikama u Hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije