Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matica protiv rasipanja glasova treće dobi

Umirovljenici svih stranaka ujedinjuju se

umirovljenici
Kristina Štedul Fabac
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
14.10.2009.
u 17:48

Najveća od sedam stranaka, parlamentarni HSU, podržava ideju ujedinjenja, ali ne pod svaku cijenu i pod svakim uvjetom, kaže B. Valentić.

Neslavni rekord živi u Hrvatskoj: sedam umirovljeničkih stranaka, a samo Hrvatska stranka umirovljenika ima zastupnika u Saboru. Slovenci, pak, imaju jednu stranku i sedam zastupnika.

Da se glasovi na prošlim izborima nisu rasipali u minorne nazovistranke, umirovljenike bi zastupala četiri zastupnika umjesto samo jednoga. I sve bi bilo lakše nego što je danas kad je Silvano Hrelja, zbog harača i usklađivanja mirovina, umirovljenike izveo iz vladajuće koalicije.

Razjedinjeni penzići uskoro bi se opet mogli ujediniti. Započeli su razgovori sedam stranaka o ujedinjenju, a u organizaciji Matice umirovljenika Hrvatske, uskoro bi svi šefovi stranaka trebali sjesti za isti stol.

– Ideja je izvorno naša, međutim, ne zagovaramo ujedinjenje pod svaku cijenu, po uvjetima koji odgovaraju samo nekima. Osim toga, jedna od stranaka koje bi se ujedinile sustavno na svojim web-stranicama blate saborskog zastupnika i predsjednika HSU-a Silvana Hrelju.

Da bismo uopće govorili o ujedinjenju, prvo trebaju prestati takvi napadi – komentirala je Branka Valentić, glasnogovornica HSU-a, jedine umirovljeničke parlamentarne stranke. Ujedinjenje stranaka, međutim, moglo bi završiti i kao interesna asocijacija umirovljenika. Tako, predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić tvrdi da ga foteljaštvo ne zanima, a istovremeno govori kako bi se ujedinjenje trebalo temeljiti na podjeli izbornih jedinica, odnosno – fotelja.

Grujić je svjestan da do ujedinjenja ne može doći preko noći te da je šest stranaka više-manje usuglasilo stavove, a da se čeka još vrlo neizvjestan odgovor HSU-a. Što se tiče motiva za ujedinjenje Matice umirovljenika, odnosno njihova šefa Josipa Vinceka, dobri poznavatelji prilika kažu da je Vincek blizak HSS-u, odnosno njihovu šefu Josipu Friščiću i da bi sve mogao raditi za njihov račun.

Ključne riječi

Komentara 4

MO
momak23
21:19 14.10.2009.

Penzioneri su uvijek najosjetljiviji,uvijek se na njima razbija državni proračun..Krizni namet je bio neophodan i mislim da umirovljenicima nije uništio njihova socijalna prava već im je omogućio i daljnje primanje mirovina..

OB
-obrisani-
20:57 14.10.2009.

Pa lijepo su ih drugovi iz SDP-a pretprošle parlamentarne izbore izigrali kad su financirali osnivanje Savez umirovljenika i tako napravili konkurenciju Hrvatskoj stranci umirovljenika. I lagano glasove raspršili pa su umirovljenici pali na jednog zastupnika u Saboru.

PO
power123
08:37 15.10.2009.

Ma ti umirovljenici su nitko i nista. Nevjerojatno kako nisu prihvacali Vladine mjere u vezi uvodjenja kriznog poreza, nisu automatski bili solidarni prema svim građanima RH cija su radna mjesta bila klimava, bilo im je upitno da li ce ostati raditi ili ne. A oni tek zive na grbaci drzave i nemgou doprinijeti 100tinjak kuna kako bi se drzavna blagajna oporavila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije