Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRITANSKA PREMIJERKA

Ulica M. Thatcher u Madridu izazvala žestoku reakciju oporbe

margaret thatcher
Reuters/PIXSELL
13.04.2013.
u 08:51

Thatcher nikada nije živjela u Madridu, protivi se vođa Socijalista u skupštini Jaime Lissavetzky

Madrid bi uskoro mogao dobiti ulicu nedavno preminule britanske premijerke Margaret Thatcher, što je izazvalo žestoku reakciju oporbenih Socijalista i Ujedinjene ljevice. Konzervativna stranka Partido Popular, koja ima većinu u gradskoj skupštini, pokrenula je inicijativu pa se već traži ulica koja bi nosila ime nekadašnje konzervativne predsjednice britanske vlade.

Vođa Socijalista u skupštini Jaime Lissavetzky usprotivio se “jer Thatcher nikada nije živjela u Madridu”. Glasnogovornik stranke Izquierda Unida (Ujedinjena ljevica), Ángel Pérez, također je istaknuo da ne vidi niti jednu poveznicu s gradom, niti jedan razlog zašto bi joj pripala takva čast.

- Postoje druge osobe, puno većeg povijesnog značaja, koje nemaju svoj javni prostor - napomenuo je.

I oporbena liberalna stranka Unión Progreso y Democracia poručila je da britanska premijerka nije imala ništa s Madridom.

- Na djelu je politizacija ulice - rekao je glasnogovornik David Ortega.

Gradonačelnica Madrida Ana Botella te njen suprug José María Aznar, bivši premijer i počasni predsjednik stranke Partido Popular, s divljenjem su se prisjetili Margaret Thatcher.

- Zahvaljujući njoj mnoge su žene otkrile da uz naporan rad mogu pronaći mjesto u politici - napisala je na svom blogu gradonačelnica Madrida.

Glasnogovornik gradskog poglavarstva potvrdio je da će jedna ulica nositi njeno ime, no još se ne zna koja. Svoje ulice u Madridu trebali bi dobiti i španjolski pisac José Luis Sampedro te umjetnica Sara Montiel, preminuli u istom tjednu kada i Thatcher. S tim se slažu sve stranke. Gradska skupština odluku bi trebala donijeti 24. travnja.

>> Bolje da na križ pribiju mene nego Hrvatsku!

>> Margaret Thatcher je 1998. godine posjetila i Vukovar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije