Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović u gradišću

Ulaskom u EU otvara se prostor za suradnju s gradišćanskim Hrvatima

josipović
Snježana Herek/VLM
06.11.2012.
u 18:05

Siguran sam da će hrvatska država, koliko bude u njenoj moći, pomagati očuvanju hrvatskog jezika, kulture, tradicije, također i kod vas i da ćemo zajednički jačati naše veze, poručio je hrvatski predsjednik gradišćanskim Hrvatima

ŽELJEZNO (EISENSTADT) – "Mi u Hrvatskoj hrvatske manjine u drugim zemljama i one koje mi imamo u Hrvatskoj smatramo bogatstvom, smatramo vezom i prijateljstvom različitih zemalja, smatramo poveznicom ljudi, kultura, tradicija i zemalja u najboljem smislu riječi“, rekao je hrvatski predsjednik Josipović u utorak u Osnovnoj školi u Vulkaprodrštofu (Wulkaprodersdorf) u sjevernom Gradišću, gdje se je sastao s gradišćanskim Hrvatima drugog, završnog dana svog posjeta Austriji.

„Volio bih da više surađujemo, volio bih da se više međusobno poznajemo, da pjevamo, čitamo, govorimo poeziju, trgujemo, da putujemo i međusobno se posjećujemo“, dodao je, ustvrdivši da je poznato kako često financije predstavljaju zapreku.

„Siguran sam da će hrvatska država, koliko bude u njenoj moći, pomagati očuvanju hrvatskog jezika, kulture, tradicije, također i kod vas i da ćemo zajednički jačati naše veze“, poručio je hrvatski predsjednik gradišćanskim Hrvatima.

Zahvalivši na toploj dobrodošlici i prigodnom programu, Josipović je rekao:

„Zadovoljstvo mi je danas ovdje biti s vama, drago mi je što se ovdje u Austriji čuje hrvatska riječ, vidi hrvatska kultura i prijateljstvo austrijskog i hrvatskog naroda“.

U prijepodnevnim satima obišao je Općinu i Seoski muzej u Novom Selu (Neudorf).

Načelnik općine Štefan Mikula je hrvatskom predsjedniku rekao kako je sve teže očuvati hrvatsku riječ u Gradišću i kako se nada da će im to poći za rukom uz pomoć Hrvatske.

Potom je Josipović posjetio redakciju za nacionalne manjine austrijske Radiotelevizije ORF – Studio Gradišće i dao intervju redakciji Gradišće.

Poslijepodnevni dio programa započeo je u Željeznom (Eisenstadt) susretom s pokrajinskim poglavarom Gradišća Hansom Niesslom te obilaskom Muzeja Josepha Haydna.

Uslijedio je predsjednikov susret s predstavnicima gradišćansko-hrvatskih udruga u Klimpuhu (Klingenbach), gdje se nazočnima obratio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) u Željeznom Stanko Horvath, a potom i predsjednik Josipović.

„Svi koji su se ovdje okupili predstavljaju društvenu širinu i političku realnost Gradišća i gradišćanskih Hrvata“, rekao je Horvath, dodavši kako je HKD najveća i najstarija hrvatska udruga u Austriji. Istakao je kako su gradišćanski Hrvati ponosni na dva jubileja koje će druge godine slaviti: 480. obljetnicu doseljavanja na prostor današnjeg Gradišća i ulazak Hrvatske u EU.

Josipović je izjavio kako manjinska politika Hrvatske i Austrije ide u prilog manjinama kao poveznicama između dvije države, koje „zajednički kvalitetno rade“ na manjinskim pitanjima, no da ima još toga što treba popraviti. Napomenuo je da RH brine o svojim manjinama u Hrvatskoj i u drugim državama i kako očekuje da hrvatske manjinske zajednice u tim državama također uživaju ista prava kao što manjine njihovih naroda uživaju u Hrvatskoj.

„Hrvatska će 1. srpnja sljedeće godine postati članica EU i to otvara novi prostor za suradnju Hrvatske i Austrije, ali i za novu jaču povezanost gradišćanskih Hrvata i Hrvatske“, ustvrdio je šef hrvatske države. Obećao je da će zajedno s Vladom RH animirati sve hrvatske institucije i znanstvene ustanove za suradnju s gradišćanskim Hrvatima.

„Mislim da je Hrvatska zemlja s dobrom budućnosti, kvalitetnim gospodarstvom i kulturom i da je naš zajednički europski život sljedeće godine važan doprinos tome“, rekao je Josipović izrazivši zadovoljstvo što su gradišćanski Hrvati na jednoj strani dobro integrirani, a na drugoj su uspjeli već stoljećima očuvati svoj gradišćanskohrvatski jezik, tradiciju i hrvatske običaje

Tijekom susreta predstavnici hrvatske manjine u Austriji upozorili su predsjednika Josipovića da austrijska vlada smanjuje stečena prava hrvatske i drugih austrijskih autohtonih manjina novom dopunom Zakona o narodnim grupama, zatraživši pomoć od Hrvatske.

U nastavku poslijepodneva Josipović je posjetio Dvojezičnu novu srednju školu i interkulturalni centar KUGA u Velikom Borištofu (Grosswarasdorf), gdje ga je dočekao, između ostalih, i austrijski ministar obrane i sporta, gradišćanski Hrvat Norbert Daraboš.

Josipović je izrazio zadovoljstvo dvojezičnom, hrvatsko-njemačkom nastavom u ovoj školi i odrastanjem mladih naraštaja u dvije kulture.

„Ovo je ovdje Europa u malom“, rekao je hrvatski predsjednik. Nakon toga je posjetio Dvojezičnu saveznu gimnaziju u Borti (Oberwart), koja je jedina dvojezična savezna gimnazija u Gradišću,

Posjetom Pinkovcu (Guttenbach), sedmoj općini s popisa predsjednikovog posjeta sjevernom, srednjem i južnom Gradišću, gdje će se navečer sastati s pripadnicima gradišćanskih Hrvata, završit će dvodnevni radni posjet Ive Josipovića Austriji.

>>'Bilateralni problemi ne smiju stajati na putu prema EU'

Komentara 16

SJ
Sve je uzalud
18:30 06.11.2012.

Svugdje stigne ovaj mutikaša.

DH
dalibor.hren
18:32 06.11.2012.

Sigurno jedva čekaju ulazak RH u EU i "suradnju"

KA
karambita
18:26 06.11.2012.

Boze svasta, kao da se ta suradnja ne moze odvijati i bez EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije