Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažni arheolog

Ukrao 39 novčića iz 4. stoljeća i prodavao ih na internetu

Rimski novčići
Arheološki muzej Istre
30.07.2013.
u 13:15

Policija nije uspjela doznati na kojem je nalazištu našao novčiće, a muškarac tvrdi da ih je kupio preko oglasnika na internetu

Rovinjska policija kazneno je prijavila 27-godišnjaka iz Rovinja zbog nedopuštenih istraživačkih radova na zasad nepoznatom arheološkom lokalitetu i prisvajanja kulturnog dobra. Preko oglasnika na internetu još je u travnju nudio na prodaju 39 novčića koji nalikuju na rimsku broncu, a policija ga je upravo tragom oglasa i otkrila. Novčići su tada mladiću oduzeti zbog sumnje da je riječ o kulturnom dobru te su dostavljeni u Arheološki muzej Istre kako bi se utvrdila autentičnosti. Kad su stručnjaci potvrdili da potječu iz rimskog doba i da imaju vrijednost kulturnog dobra ostali su u muzeju, a protiv mladića podnesena je prijava.

– Ustanovili smo da novčići potječu iz IV. stoljeća poslije Krista, dosta su oksidirani i treba ih temeljito očistiti, no na njima se razabire ime rimskog cara Konstantina – kazao nam je Darko Komšo ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

No, stručnjacima je iznimno važna informacija gdje su novčići pronađeni, a to se zasad ne zna. Bez detaljnijih podataka o nalazištu teško je pravilno dokumentirati novčiće jer je važno jesu li novčići pronađeni u Puli ili negdje drugdje. Bez te informacije teško je odrediti i njihovu vrijednost koja se, objašnjava ravnatelj Komšo, procjenjuje na temelju niza detalja, od nalazišta, vremena iz kojega potječu, materijala, serije, kovnice od koje su napravljeni, podatka koliko ih ima sačuvanih.

Osumnjičeni samozvani arheolog, potvrdili su u PU istarskoj, tvrdi da je novčiće kupio od njemu nepoznate osobe, također preko oglasnika na internetu, i to prije dvije godine.

>> Ovo je starohrvatska grobnica iz doba od 8. do 10 stoljeća!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije