Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUŠČENKO GUBITNIK

Ukrajinski izbori: drugi krug

Janukovičeve pristalice
Reuters
18.01.2010.
u 15:37

Proruski kandidat V. Janukovič (37 posto u prvom krugu) i "princeza narančaste revolucije" Julija Timošenko (24 posto) protivnici su u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U drugom krugu predsjedničkih izbora Ukrajinci će birati između proruskog oporbenog kandidata i favorita dijaspore Viktora Janukoviča (oko 37 posto glasova u prvoj rundi) te populistice Julije Timošenko (oko 24 posto). Sadašnji predsjednik Viktor Juščenko, vođa kompromitirane Narančaste revolucije, omalovažavao je vjerodostojnost anketa, ali one su mu ispravno predvidjele da će biti najveći gubitnik izbora s oko pet posto osvojenih glasova. Juščenko zasad odbija podržati nekog od protukandidata, a slično se ponaša i "dark horse" ovih izbora Sergej Tigipko. Nekadašnji guverner nacionalne banke i ministar gospodarstva dobio je 13-postotno povjerenje, ali tvrdi da neće podržati nikoga, unatoč glasinama da mu i Janukovič i Timošenko nude premijersku poziciju. Zapadni promatrači nisu imali većih prigovora na regularnost izbornog procesa, ali jesu ruski – osobito na istoku zemlje, gdje je navodno pristiglo nekoliko stotina gruzijskih promatrača sumnjive provenijencije te su zabilježeni incidenti.

Najmoćnijeg čovjeka svoga političkog sustava Ukrajinci će tako 7. veljače birati između eksponenta donjeckih oligarha, svojedobnog člana ulične bande i u mladosti dvaput osuđivanog robijaša upitne obrazovanosti i neupitne neelokvencije, te privatizacijske tajkunice koju zbog isisavanja prljavog novca iz zemlje među ostalim sumnjiče i pravosudni organi SAD-a, a koja se - poput Štrumfete – iz moderne crnke koja je 90-ih nosila nadimak "plinska princeza", u proteklom desetljeću preobrazila u tradicionalističku plavušu i postala "narančasta princeza", navodni reformator i proeuropski borac.

Komentara 5

BP
Buakaw Por. Pramuk
19:22 18.01.2010.

Jadan onaj koga Grka hrani, a Rus brani. Niije uzalud ta poslovica opstala godinama.

SC
shq_controI
20:12 18.01.2010.

dabar je napisao/la: \"Od zapada nema vajde. Kome su oni pomogli taj je davno propao...\" kratko, jasno i istinito... (eto, upravo pomažu iraku i afganistanu, a spremaju se pomoći i iranu...)

OB
-obrisani-
17:29 18.01.2010.

Lani su Ukrajincima tijekom noći s 31.10. na 01.11. barabe iz vrlog demokratskog svijeta isporučile virus svinjske gripe od koje je pomrlo tisuće ljudi. Valjda kao upozorenje s kim se ne smiju za.ebavati. Plodna ukrajinska zemlja bila bi idealna zaa GMO usjeve, nema sumnje da velik broj ljudi se već mjesecima časti novcem primljenim od sorosevaca i ostale bagre kako bi agitirali za trenutnu plavušu Timošenko. Ne prepušta banda ništa slučaju. No, mogli bi se i preračunati, kao i puno puta dosad, iako imaju privlačnu tajkunsku muzu za kandidata. Nadam se da hoće. Preračunati se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije