Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozoravaju na katastrofu

VIDEO Tri su scenarija: Ukrajina u snimci objasnila kako bi Rusi mogli nuklearnu elektranu pretvoriti u 'prljavu bombu'

A view of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, in Enerhodar, Zaporizhzhia region
Foto: PLANET LABS PBC/REUTERS
1/3
07.07.2023.
u 12:30

Od ožujka prošle godine Rusija kontrolira nuklearnu elektranu, a nedavno su kružile glasine koje sugeriraju da su njezine snage postavile eksploziv na vrhove dviju zgrada elektrane.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova podijelilo je video s tri scenarija u kojima bi Rusija nuklearnu elektranu u Zaporižju mogla pretvoriti u "prljavu bombu", piše Sky News

Centar za kontrolu bolesti definirao je prljavu bombu kao mješavinu eksploziva, poput dinamita, s radioaktivnim prahom ili kuglicama. Navode da će eksplozija raznositi radioaktivni materijal u okolno područje kada se aktivira dinamit ili drugi eksploziv.

VEZANI ČLANCI

Od ožujka prošle godine Rusija kontrolira nuklearnu elektranu, a nedavno su kružile glasine koje sugeriraju da su njezine snage postavile eksploziv na vrhove dviju zgrada elektrane. Ukrajina je objavila video nakon što su brojni nuklearni stručnjaci rekli da eksplozija u elektrani nije predstavljala stvarni radiološki rizik izvan kruga elektrane.

U prvom scenariju, u videu je objašnjeno kako nuklearna elektrana sadrži šest golemih kotlova koji proizvode paru, a pokreću ih sklopovi nuklearnog goriva. – To izaziva najveću zabrinutost – objašnjeno je u videu.

Na mjestu nuklearke nalazi se 7703 takvih sklopova koji su aktivni. – Raznese li se ijedan taj sklop, radijacija će ići u atmosferu i kreirati prljavu bombu – objašnjeno je.

Drugi način bio bi, objašnjeno je na snimci, zaustavljanje hlađenja nuklearnog goriva. – Trenutačno gorivo hladi voda iz bazena s pomoću prskalica, a ti bazeni se pune iz kanala. Ako nestane vode, sklopovi za nuklearno gorivo zagrijat će se i istopiti, a isto se može dogoditi i ako nuklearka izgubi struju. Nuklearka trenutačno radi na jednom aktivnom dalekovodu. Uništi li se, jedino će ostati generatori koji rade na dizel – objašnjeno je u videu. 

Treći je način da ruski operateri dovedu reaktore u ''kritično stanje'', što se, kao i sve ostalo, može napraviti na daljinu.

– Svaki scenarij ima potencijal izazvati incident koji se mjeri od manjeg pa sve do katastrofe u Černobilu 1986. U svakom scenariju krivnja pada na Ruse – objavili su Ukrajinci.

>> VIDEO Broj mrtvih u raketnim napadima na Lavov u četvrtak popeo se na četiri

Komentara 9

AM
AmadeusMusic
17:42 07.07.2023.

Eto Rusi će namjerno ozračiti svoj teritorij koji su osvojili. Tko vjeruje u te priče?

Avatar @promatrač
@promatrač
13:38 07.07.2023.

Ne vjerujem da ima ljudi kojima radioaktivnost iznad određene granice ne bi bila ugroza, pa čak i Rusima. Dakle, ne vidim nikakvog razloga zašto bi jedna ili druga strana imala interesa takvo nešto i pomisliti, a kamoli učiniti?!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
21:30 08.07.2023.

Radioaktivna kontaminacija Rusima ne predstavlja baš ništa, bitni su im samo ciljevi i interesi režima tako da su oni spremni na sve. Zato se Ukrajina od tog zla bori svim silama. U jezero Karačaj Rusi su desetljećima bacali nuklearni otpad iz tvornice oružja. Jezero Karačaj je nuklearnim otpadom najzagađenije mjesto na Zemlji. Norilsk je danas jedan od najzagađenijih, po zdravlje najopasnijih gradova na cijelome svijetu – i prema svjetskim, i prema domaćim istraživanjima. Željeznogorsk jedan od zatvorenih gradova, Čeljabinsk-65 kontaminirani gradovi. SSSR je razvio do savršenstva proceduru čuvanja državnih tajni, kako od međunarodne zajednice tako i od vlastite javnosti.SAD je isto tako postupao ali su s vremenom postali svjesni opasnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije