Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinut apsurd

Ukinut apsurd: vatrogasci mogu gasiti požar i dulje od osam sati

požar, vatrogasci (1)
Željko Mršić/PIXSELL
19.04.2011.
u 21:37

Kreću promjene Zakona o radu o noćnom i smjenskom radu te prekovremenima, bez dogovora o kolektivnim ugovorima

Vatrogasci će u izvanrednim situacijama moći legalno gasiti požare noću bez obveze da se tri sata odmore nakon 8 sati rada, a Zakon o radu omogućit će i drugim službama koje rade bez prekida da fleksibilnije urede svoje radno vrijeme. Ovoga tjedna Vlada će po hitnom postupku zatražiti nove izmjene i dopune Zakona o radu koje su usuglašene sa sindikatima, poslodavcima i Europskom komisijom, sve u namjeri da se isprave neke nedorečenosti i lakše reguliraju noćni rad, preraspodjela radnog vremena, sezonski rad te godišnji odmori.

Paralelno s tom promjenom krenut će i novi krug pregovora Vlade sa socijalnim partnerima o težem pitanju: produljene primjene kolektivnih ugovora i sudbine pravilnika o radu, čulo se jučer na brifingu za novinare u Ministarstvu gospodarstva. Sindikati su tijekom jeseni prikupili 717 tisuća potpisa protiv promjene Zakona o radu koja bi išla za tim da se ukine produljena primjena kolektivnih ugovora. U Ministarstvu gospodarstva kažu da su na tragu kompromisa – za razliku od poslodavaca i Vlade, koji su predlagali da nakon njihova isteku kolektivni ugovori vrijede još 3 mjeseca (eventualno 6), sindikati kao kompromis spominju rok od godinu dana. Sada tog ograničenja u zakonu nema.

Produljena primjena ne bi se odnosila na situacije kada poslodavac otkaže kolektivni ugovor. Premda su sindikati tražili da se ukinu pravilnici o radu, u ministarstvu kažu tek da razmatraju mogućnost da se pravilnicima o radu zabrani reguliranje plaća. Plaće zaposlenih treba regulirati kolektivnim ugovorima ili ugovorima o radu. Prihvaćaju primjedbe da su pravilnici jednostrani akti koje poslodavac može u svakom trenutku promijeniti. 

Ključne riječi

Komentara 8

BI
bilikamen
23:20 19.04.2011.

I vi bi s ovakvim razmišljanjem u evropu................. BUDALE,

MM
Mladen Miletić
23:23 19.04.2011.

Ukinut apsurd: vatrogasci mogu gasiti požar i dulje od osam sati , sranje to znači druga smijena može dalje da karta u miru i da uopče ne izlazi na posao.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
21:58 19.04.2011.

a ako poginu na požarištu, uslijed neispavanosti i umora, onda će narod pljuvati po vladi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije