Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena zakona

Ukida se vodni doprinos da bi se potaknule investicije: Benefite će osjetiti i građani

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
19.02.2024.
u 08:15

Hrvatske vode i lokalne jedinice neće ostati bez prihoda jer se proširuje namjena korištenja naknade za uređenje voda

Kako bi se "investitorima olakšala gradnja u Hrvatskoj", odnosno omogućilo daljnje ulaganje, ukida se vodni doprinos, a prihod bez kojeg će Hrvatske vode zbog toga ostati nadoknadit će se iz naknade za uređenje voda i za sanaciju klizišta te odrona nastalih erozijom bujica. Plan je to Ministarstva gospodarstva, koje će izmjenu Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva građevina u proceduru Vladi uputiti do kraja ožujka. Kako objašnjavaju, obveznik plaćanja vodnoga doprinosa je investitor građevine za koju se donosi ili je donesen akt za građenje, odnosno, podnositelj zahtjeva u postupku ozakonjenja građevine na čije ime je izdan izvršni akt kojim se potvrđuje izvedeno stanje nezakonito izgrađene građevine.

– Ova naknada koristi se, inače, za gradnju građevina za navodnjavanje u vlasništvu jedinica područne (regionalne) samouprave, sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura te namjene iz članka 21. stavka 1. Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva koje se odnose na financiranje gradnje građevina obrane od poplava kao i mjere obrane od poplava – objašnjavaju u Ministarstvu dodajući da jedinicama lokalne samouprave pripada osam posto od naplaćenog vodnog doprinosa na njezinu području.

POVEZANI ČLANCI:

– Hrvatske vode doznačavaju ta sredstva proračunima jedinica lokalne samouprave. Sredstva se koriste namjenski za gradnju i održavanje građevina oborinske odvodnje u vlasništvu jedinica lokalne samouprave – kažu u Ministarstvu, u kojem ističu i da je ovo ukidanje vodnog doprinosa u skladu s Akcijskim planom za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, koji je Vlada donijela lanjskog prosinca.

Ukupno rasterećenje ukidanjem ove vodne naknade iznosit će godišnje 16,573.272 eura, a s obzirom na to da je jedinicama lokalne samouprave pripadalo osam posto od naplaćenog vodnog doprinosa na njezinu području, a koji se ukida, efekt smanjenja prihoda tih jedinica iznosit će 812.905 eura godišnje. Zato će se proširiti namjena korištenja prihoda od naknade za uređenje voda i za sanaciju klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica te će se na taj način kompenzirati dio prema jedinicama lokalne samouprave. Financiranje gradnje građevina obrane od poplave i mjera obrane od poplava financirat će se i dalje iz prihoda od naknade za uređenje voda.

VIDEO Kaos u Haagu: U sukobu Eritrejaca palili se auti, ozlijeđeni policajci...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije