Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hakerska krađa

Uhićeni hakeri – ukrali su 160 milijuna brojeva kreditnih kartica

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Reuters/PIXSELL
25.07.2013.
u 19:25

Hakeri su tijekom sedam godina ulazili u računalne mreže desetak američkih i internacionalnih korporacija, a podatke koje su prikupljali prodavali su preprodavačima koji su to poslije nudili drugim osobama ili organizacijama.

Četiri Rusa i Ukrajinac optuženi su u SAD-u za krađu brojeva više od 160 milijuna kreditnih kartica. Tužitelji tvrde da je petorka kod nekih korporacija napravila štetu od nekoliko stotina milijuna dolara, javlja RT.

Optuženi su zbog udruživanja u hakersku organizaciju koja je tijekom sedam godina ulazila u računalne mreže desetak američkih i internacionalnih korporacija, a podatke koje su prikupljali prodavali su preprodavačima koji su ih poslije nudili drugim osobama ili organizacijama. Kupci su dekodirali podatke te su izrađivali kreditne kartice preko kojih su podizali novac i kupovali robu.

Optuženi su Vladimir Drinkman, Aleksandar Kalinjin, Roman Kotov i Dmitrij Smilijantes iz Rusije, te Mikhail Rytikov iz Ukrajine. Kao glavne hakere tužitelji su izdvojili Drinkmana i Kalinjina. Oni su probijali zaštitu na mrežnim sustavima kompanija dok je Kotov prikupljao podatke, a Rytikov je osiguravao anonimne usluge web-hostinga. Smilijantes je bio zadužen za informiranje o prodaji.

Hakeri su se "probijali" u tvrtke NASDAQ, Visa Inc., 7-Eleven Inc, belgijsku banku Dexia i druge. Svima se stavlja na teret da su se urotili kako bi počinili prijevaru, dok su Rusi optuženi i za neovlašten pristup računalnim mrežama.

>>Srpski hakeri 'srušili' stranicu albanskog suda: Kosovo je Srbija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije