Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaje u pritvoru

Uhićen Zdravko Mamić: Usprotivit ću se izručenju Hrvatskoj!

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
Autori: Hina, Vecernji list
14.06.2018.
u 14:40

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitile su u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske te će ga odvesti u Sud BiH, gdje će se on izjasniti o tome želi li biti izručen Hrvatskoj.

– Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH – potvrdili su za Hinu iz SIPA-e. 

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. 

Zdravko Mamić izjavio je za portal Klix u BiH da će se pred Sudom BiH u Sarajevu izjasniti protiv izručenja Republici Hrvatskoj.

– Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad", rekao je Mamić u telefonskom razgovoru dok je s pripadnicima državne policijske agencije SIPA-e putovao prema Sarajevu. Pojasnio je da očekuje da će biti pušten na slobodu nakon sudskog ročišta. Mamić je naveo kako je očekivao dolazak pripadnika policije.

– Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana tjeralica", rekao je Mamić za Klix.
 

– Zdravko je zamoljen da dođe na razgovor i kaže gdje se nalazi i zašto je u BiH. Niti je uhićen niti priveden. Sve se odvija korektno. Na putu je iz Mostara u Sarajevo. Sve će biti gotovo za sat ili dva – kazao je odvjetnik Veljko Miljević, prenosi N1.

Ipak, Zdravko Mamić je suprotno najavama svog odvjetnika, završio u pritvoru gdje će pričekati ročište u petak. 

Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, koji je nešto prije podneva uhićen u Međugorju po međunarodnoj tjeralici, izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj.

Navodeći kako obrana još uvijek nema informaciju po kojim inkriminacijama je uhićen Mamić, odvjetnik Rajić je pojasnio kako će se tijekom dana održati sudsko ročište na Sudu BiH o zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Zdravko Mamić
1/15

"Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu.

Pojasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati.

"S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primjenjivati očekujemo povoljan ishod", dodao je odvjetnik.

BiH ured Interpola jučer je primio zahtjev RH za privođenje Zdravka Mamića po tjeralici koju su raspisale vlasti RH. Tjeralica za Mamićem objavljena je i na stranicama MUP-a, gdje se navodi kako ga traže zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Nalog je izdao Županijski sud u Osijeku.

Mamić je osuđen na sudu u Osijeku na ukupno 6 i pol godina zatvora. Zoran Mamić dobio je 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović 3 godine. Proglašeni su krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

– Ja živ u hrvatski zatvor neću ući jer sam u pravu. Toliki mazohist nisam. Došao sam tražiti pravdu u Bosnu i Hercegovinu, pa zar to nije država? Neću se ni junačiti da sam u ovom trenutku trebao sjediti u zatvoru u Osijeku na plus 40, i da me svake dvije minute ubode komarac. Da budem sputan u dokazivanju svoje nevinosti. Nemam izbora. Htio ili ne htio, planirao ili ne, borbu za svoju nevinost i slobodu moram voditi iz BiH – rekao je jučer Mamić za N1 televiziju.

Odmah nakon presude Mamić je kazao kako se ''prije vidi u bosanskom zatvoru nego u hrvatskom''. Rekao je kako je siguran da će presuda pasti ''ako ne prije, onda na Europskom sudu za ljudska prava''.

Poručio je i kako je sud donio ''političku odluku'' te da je ''izvršio atentat na ljude'' i na njegovu obitelj.

Komentara 260

Avatar Toni Broo
Toni Broo
13:01 14.06.2018.

Kako se svi vi mrzitelji Mamića koristite niskim strastima, spinovima i manipulacijama kada je Mamić u pitanju. Nevjerojatno kako ne želite vidjeti širu sliku Mamićevog djelovanja u Dinamu kao npr. da je svojim menadžerskim sposobnostima donio u Hrvatsku 1,5 milijardi kn, potaknuo potrošnju, dao doprinos dizanju BDP-a, platio državi preko 300 milijuna kn poreza i doprinosa, pomogao je i vama portalima da skupljate klikove i na njegovom imenu zarađujete. Da imamo 100 Mimića bili bi Švicarska, to vam svaki ekonomist može potvrditi. Dajte vi Mamićevi hejteri barem malo sagledajte argumentaciju koja se temelji na pravu, zakonima i ustavu. Mamiću su kršena ustavna prava jer mu nije omogućeno suđenje u mjestu stanovanja, ekonomski i vremenski ga se iscrpljivalo putovanjima na sud odaljen 200 km od njegovog mjesta stanovanja. Tužitelj Mišković koji je potpisao optužnicu nema za to stečena prava. Sudski vještak Oručević koji je vještačio Mamićev predmet je zadnjih godinu i pol nevažeći vještak. Dinamo je po zakonu pravna osoba, a ne privatni klub dioničara i Dinamo tvrdi da nije oštećen, znači nema štete ni kaznenog djela. Sve su to elemeniti, a ima ih još, zbog koji ne može doći do pravomoćne presude! Dorh-ovi tužitelji su se previše zaigrali sa sucima županijskog suda u Osijeku i moraju znati da postoji još vrhovni i ustavni, a najvažnije sud u Strasbourgu koji je cijepljen od mržnje, zlouporaba, politike, medijske hajke i drži se samo zakona i prava.

DU
Deleted user
13:07 14.06.2018.

Nemojte biti smješni. To je najnormalnija procedura. Zdravko će kao državljanin BiH dati jednostavnu izjavu da se protivi bilo kakvom izručenju. BiH nema drugog izbora nego da ga pusti. Naravno njegov glavni posao je sada da obori ovu kako se čini nezakonitu prvostupanjsku osudu.

DU
Deleted user
12:55 14.06.2018.

Bez veze se udbofili raduju. To je samo formalnost i g. Mamić je uskoro opet u Međugorju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije