Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog kidanja zastave

Uhićen T. Majić, borac za ljudska prava, odveli ga na vještačenje

majic (1)
Ivana Ivanović/Pixsell
12.12.2011.
u 10:48

– Rekao sam liječnici da neću odgovarati na pitanja niti ispunjavati testove jer vještačenja neće biti – rekao nam je Majić

Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, poznat po zalaganju za rasvjetljavanje zločina u Lori, uhićen je u ponedjeljak u šest sati u Splitu. Razlog je taj što se Majić oglušio na poziv zagrebačkog suda koji ga je, po nalogu DORH-a, pozvao na psihijatrijsko vještačenje.

Zastave slao i Josipoviću

Naime, Majić svakoga mjeseca predsjedniku RH Ivi Josipoviću šalje pokidanu hrvatsku zastavu prosvjedujući što se sudski spor zbog prometne nesreće u kojoj je Majić ostao invalid vodi dulje od 30 godina. Iako je svjesno činio kazneno djelo, očito je pogriješio kada je iskidanu zastavu poslao i Mladenu Bajiću, glavnom državnom odvjetniku, jer je nakon toga stigao nalog za psihijatrijsko vještačenje i testiranje na droge. Oglušio se, što je rezultiralo uhićenjem.

– Još sam u policiji u Splitu, nakon čega me vode u Zagreb. Ovo je lakrdija! Neću dopustiti nikakvo vještačenje. Neću uopće govoriti. Ni slova! Ovo nije izgubljena bitka. Ponižavaju me i mrcvare, ali ne dam se – poručio je Majić.

Kuća ljudskih prava: Tonči Majić zaslužuje poštovanje i zaštitu

Kuća ljudskih prava smatra da su uhićenje Tončija Majića i nalog za njegovo psihijatrijsko vještačenje nedopustivo ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i borcima za ljudska prava te kršenje njihovih ljudskih prava, poručuje u otvorenom pismu Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava.

– Umjesto okončanja postupka za naknadu štete i pohvale za dosadašnje inzistiranje na učinkovitijem radu pravosuđa, sud je Majiću odvratio zahtjevom za vještačenjem te mu, uz uskraćivanje prava na pravični pravovremeni postupak u odštetnoj parnici, još i zalijepio optužbu za neuračunljivost! Smatramo da Tonči Majić zaslužuje svako poštovanje i zaštitu zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu tijekom devedesetih godina i dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori te zalaganja da se ti zločini procesuiraju – poručuje Sarnavka.

"Rekao sam da neću odgovarati na pitanja ni ispunjavati testove"

– Policija me isporučila liječnici, sudskoj vještakinji, negdje na Črnomercu. Ja sam joj rekao da neću odgovarati na pitanja niti ispunjavati testove jer vještačenja neće biti. Na to mi je ona odgovorila da ništa ne trebam i da je i ovo vještačenje. Nakon pet minuta rekao sam joj da idem, rekla mi je da mogu i najavila mi da ću biti kažnjen – ispričao nam je Tonči Majić nakon što je protiv svoje volje podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.

Iako mu je policija ponudila prijevoz nazad u Split ostao je u Zagrebu. U utorak će se obratiti javnosti u Kući ljudskih prava zajedno sa Zoranom Pusićem i Vesnom Teršelič.

Komentara 84

Avatar tkozna
tkozna
11:46 12.12.2011.

Kakvi su ovo kafkijanski metodi, jeli ovo moguće,ljudi. Sutra će nas po ulici skupljati i vještačiti!

KR
krka
11:46 12.12.2011.

Još jedan od \'\'boraca\'\' za ljudska prava! Kuda smo došli, vidimo i sami svaki dan; Majić, Gazići, Opančari, Lignje, Burduši i ostali šljam nam puni uši kako bi trebala biti uređeno društvo! Drugovi, hvala vam lijepa,to građani ne žele. pod hitno treba sve te udruge i političke stranke staviti \'\'na post\'\', a novac Hrvatskih građana kojim ih se tovi ko krmke u farme upotrijebiti za pametne stvari. Onda ta bude PravDA

HA
handi
11:33 12.12.2011.

Da li je ovdje u opće potreban komentar????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije