Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločini

Fila: Hadžić će prvo vidjeti obitelj, a za vikend bi mogao u Haag

Hadžić danas
RTS
20.07.2011.
u 09:41

Hadžiću je uručena optužnica koju je razumio i na koju se ne planira žaliti. Za tri dana mogao bi biti u Haagu

Toma Fila, odvjetnik Gorana Hadžića, kazao je za B92 da će Hadžić u četvrtak i petak moći biti sa svojom obitelji, a već za vikend očekuje se njegovo izručenje Haagu.

– Imamo obećanje suca da će Hadžić prvo vidjeti obitelj. Sudac je dopustio da se to odvija u četvrtak i petak, a poslije petka, od vikenda, moguće je njegovo izručenje Haaškom tribunalu – kazao je Fila. Ponovio je da je Hadžić sve ove godine bio u inozemstvu, ali kako ne želi reći gdje točno te da se vratio zbog nedostatka novca.

– Rusija, Bjelorusija, bilo gdje, svugdje je potreban novac. Haaški optuženici nisu narkodileri da imaju kovčege pune novca – rekao je Fila te dodao da bi žalba bila ekshibicionizam te da se njome neće služiti jer je "jasno da je u pitanju Hadžić i da je uhićen".

Istražni sudac, javlja RTS, donio je rješenje o ispunjavanju uvjeta za izručenje Gorana Hadžića Haaškom tribunalu, javlja RTS. 

Hadžiću je uručena optužnica koju je, kako sam kaže, razumio i na koju se ne planira žaliti. Zbog toga bi, prenosi Blic, u Haagu mogao biti već za tri dana.

Hadžić je nakon saslušanja smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda, u kojoj su prije izručenja Haagu boravili i Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Tijekom saslušanja tražio je susret sa svojom obitelji što mu je sudac i odobrio.

>>Josipović o Hadžiću: Pravda je spora, ali dostižna

Neposredno prije početka saslušanja Hadžićev branitelj Toma Fila, javlja Blic, izjavio je da je Hadžić baš njega tražio za branitelja.

– Ja ne bih ulagao žalbu, osim ako Hadžić ne bude inzistirao. To je samo formalnost. Inače, Hadžić i ja surađivali smo i ranije. On je bio glavni svjedok kada sam ja branio gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića – rekao je Fila.

RTS je objavio prve fotografije uhićenja Gorana Hadžića.

Novinari na Specijalnom sudu imali su priliku nakratko vidjeti Gorana Hadžića, javlja Blic. Doveden je odjeven u sivu majicu, proćelav je, ima brkove i trodnevnu bradu, malo se udebljao i sasvim sigurno ne sliči čovjeku koji je nekad bio. Trenutačno je na ispitivanju kod istražnog suca.

Čini se da je Hadžić bio vrlo dobro informiran o svemu što se događa kada je on u pitanju. Srbijanski tužitelj Vladimir Vukčević na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Specijalnom sudu samo pola sata prije nego će Hadžić biti ispitan iznio je neke pojedinosti uhićenja posljednjeg haaškog bjegunca.

Hadžić je u Krušedolu živio pod lažnim imenom i prezimenom, prenosi Blic, a kako je kontaktirao s nekoliko ljudi, srbijanske tajne službe znale su da se treba sastati s nekim tko će mu donijeti novac. U trenutku uhićenja nije imao prepoznatljivu bradu, a iako je uza se imao pištolj, nije pružao nikakav otpor.

Pretpostavlja se da su mu prijatelji preko medija slali indirektne poruke da se priprema njegovo uhićenje, naglasio je Vukčević, tako da je sastanak s čovjekom koji mu je donosio novac odgodio za 24 sata jer su u medije još u ponedjeljak procurile informacije o njegovu uhićenju. Upravo zbog toga i dalje se pokušava otkriti tko je "puštao“ informacije, a zajedno s Hadžićem priveden je i muškarac s kojim se trebao sastati.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić na izvanrednoj je konferenciji za medije u Beogradu potvrdio da je Goran Hadžić uhićen jutros u 8.24 sati u Fruškoj gori.

– Srbija nije znala gdje se nalazi Hadžić, želim odmah demantirati te informacije koje su se već pojavile – istaknuo je Tadić, demantirajući još jednom i špekulacije da je Srbija krila Ratka Mladića.

Posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić uhićen je danas nakon sedam godina skrivanja. Policija je Hadžića pronašla na Fruškoj gori, na putu između dva objekta.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže B92, Hadžić je uhićen u blizini sela Krušedola na Fruškoj gori. U blizini Krušedola nalazi se i istoimeni manastir, kao i jedan vojni objekt. Mediji su još u ponedjeljak špekulirali da je Hadžić uhićen na tom mjestu, ali vlasti su to demantirale.

Stanovnici koji žive na području Fruške gore s kojima su razgovarali srbijanski novinari tvrde da nikad nisu vidjeli Gorana Hadžića u svom mjestu, niti su posljednjih dana primijetili išta neobično. Samo je jedan stanovnik kazao da je jučer oko 8 sati u središtu sela uočio nekoliko policijskih automobila.

>>Dr. Bosanac: Valjda ćemo doznati sudbinu 400 nestalih Vukovaraca

Odvjetnik Toma Fila kazao je za B92 da će procedura njegova izručenja Haškom sudu trajati šest, sedam dana i teći kao i u slučaju Ratka Mladića, odnosno prvo slijedi identifikacija u pritvorskoj jedinici, zatim upoznavanje s procedurom i optužnicom, a nakon što sudsko vijeće donese odluku o njegovu izručenju, Hadžić može krenuti put Haga.

Srećko Hadžić, sin Gorana Hadžića, kazao je za Blic da ne želi davati izjave dok ne čuje konferenciju za novinare Borisa Tadića, predsjednika Srbije, i službenu potvrdu da je njegov otac uhićen.

Hadžić je uhićen dva mjeseca nakon ratnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića. Hadžića se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona te običaja rata na području Vukovara.

>>Svjetski mediji: Uhićen posljednji bjegunac za kojim traga Haag

U optužnici piše da je Hadžić od lipnja 1991. do prosinca 1993. sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu kojim je zapovijedao Slobodan Milošević. Cilj pothvata bio je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s trećine hrvatskog teritorija. Hadžića se tereti i za progone i ubojstva Hrvata te drugog nesrpskog stanovništva u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i Klisi.

Goran Hadžić rođen je u Vinkovcima 7. rujna 1956. Prije Domovinskog rata radio je u VUPIK-u u Vukovaru. Od mladosti je bio član Saveza komunista, a prije 1990. bio je i vođa Mjesne zajednice Pačetin. U proljeće 1990., kao predstavnik komunista, izabran je za odbornika Skupštine općine Vukovar. Nakon toga pristupio je Srpskoj demokratskoj stranci i ubrzo postao predsjednik vukovarskog SDS-a.

U ožujku 1991. postao je vođa Općinskog odbora i Glavnog odbora SDS-a za Vukovar te izvršnog odbora za Knin. Bio je i potpredsjednik regionalnog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem u Pakracu. Do 25. lipnja 1991. bio je vođa Srpskog nacionalnog vijeća.

Od 26. veljače 1992. do prosinca 1993. obnašao je funkciju predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine.

Hadžić je bio prvi na popisu oko 150 Srba koje je hrvatska Vlada 1997. izuzela iz Zakona o amnestiji, a koje tereti za ratne zločine. Sudovi u Osijeku i Šibeniku 1995. osudili su Hadžića u odsutnosti na deset i pol, odnosno 20 godina zatvora zbog terorizma, javlja srbijanski Blic. Haaški tribunal u ljeto 2004. otpečatio je optužnicu koja Hadžića tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine. Nekoliko sati prije nego što je optužnica predana službenom Beogradu, Hadžić je napustio svoju kuću u Novom Sadu, gdje je živio posljednjih godina i od tada je u bijegu.

Ključne riječi

Komentara 1113

OB
-obrisani-
11:06 20.07.2011.

Isti Čehok.

TV
tvrdi
10:20 20.07.2011.

Zar nije bio u majčici Rusiji.

KI
kiwi2
10:56 20.07.2011.

. \"Prave\" Hrvate zbiljam nije teško raspizzdit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije